De ce sustine PNL Guvernul Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Martie 2014, ora 13:52
6409 citiri
De ce sustine PNL Guvernul Ponta (Opinii)

Motiunea de cenzura dupa asumarea raspunderii Guvernului este mai mult un test pentru Opozitie decat pentru Putere.

In vreme ce Victor Ponta nu are nicio emotie cu majoritatea pe care a vadit-o votul de incredere de saptamana trecuta, Opozitia este nu numai slaba, ci si, in zone importante, incerta.

Conform regulilor procedurale si matematicii parlamentare, in acest moment PDL nu poate initia singur o motiune de cenzura pentru ca nu are semnaturile necesare. PP-DD este intr-o situatie tulbure.

Pe de-o parte, 7 parlamentari ai acestui partid si-au retras semnaturile de pe motiunea democrat liberalilor, pe de alta parte, deputatul Tudor Ciuhodaru afirma ca grupul parlamentar PP-DD sustine in continuare demersul.

Cheia este asadar la PNL, care si singur ar avea semnaturile necesare pentru initierea motiunii. PNL, partidul care numai ce a iesit de la guvernare si se declara cel mai important opozant al Guvernului Ponta 3, ar trebui sa fie primul interesat sa-si confirme pozitia de nava amiral a Opozitiei, nu-i asa? Cu atat mai mult cu cat motiunea de cenzura depusa la asumarea raspunderii Guvernului nu anuleaza dreptul de a mai depune o motiune de cenzura in aceeasi sesiune parlamentara.

Motive ar fi, cat timp insusi Crin Antonescu a atacat dur programul cu care Victor Ponta a venit in Parlament: "Acum avem ceva ce nu e program de guvernare, ci e un siropel ieftin si dulceag, in care ni se spune ca ar fi bine sa fie bani si nu stie cand. Asta e o formula demagogica.

Toate aceste declaratii imbibate cu sirop ieftin si dulceag, de proasta calitate, nu fac decat sa anihileze un program de guvernare. Exact cum nu mai exista USL, exact cum nu mai exista un Guvern USL, iar domnul Ponta si PSD incearca sa minta o tara intreaga creandu-le tot felul de iluzii, facandu-le tot felul de jocuri din acestea de-a alba neagra, sau jocuri cu marionete, cu domn Tariceanu, cu domnul Iliesiu, la fel si cu acest program".

Dar iata ca PNL nu se inghesuie sa initieze o motiune, cu atat mai putin sa o semneze pe cea redactata de PDL. Potrivit lui Crin Antonescu, depunerea unei motiuni dupa "simulacrul", dupa "gluma" de la asumare ar fi un gest neserios.

"Decizia PNL este sa cerem Guvernului Ponta 3 sa adopte pana la 1 mai anul curent masura scaderii CAS cu 5% si masura neimpozitarii profitului reinvestit. Daca nu se va intampla, atunci PNL va depune motiune de cenzura", a explicat dl. Antonescu.

Cum spuneam, depunerea unei motiuni in acest moment nu anuleaza sub nicio forma dreptul de a depune inca una dupa 1 mai. Si ce sa intelegem noi de aici? Ca pana pe 1 mai PNL sustine acest guvern si acest "siropel" asumat de el. Jucam "alba neagra" pana in mai? Functionam pana in mai ca tara dupa un program anihilat?

O fi fost o gluma asumarea, dar cu atat mai mult aceasta gluma ar fi trebuit sanctionata, pentru ca transformarea guvernarii intr-un simulacru, intr-o gluma este absolut inacceptabila, mai ales pentru un partid serios de opozitie.

Sau PNL nu e in Opozitie? Nu cu totul as spune. Traieste intr-o dualitate pusa bine in evidenta de atitudinea in cazul motiunii.

La centru, in fata camerelor de filmat, PNL face o opozitie retorica sustinuta. Dar nu trece in zona faptelor de opozitie. Pentru ca in teriroriu PNL este inca la putere, are in continuare prefecti, are oameni prin deconcentrate, are primari care nu vor sa ramana fara bani.

Daca ar iesi la bataie ca autentica Opozitie, Crin Antonescu ar risca o epurare rapida a oamenilor sai si taierea fondurilor catre primarii liberali, ceea ce i-ar provoca imense pierderi in partid. Si atunci prefera sa joace dublu, cel putin pana la europarlamentare, pentru nu a provoca seisme majore demobilizatoare in PNL in prag de alegeri, cu riscul unei prabusiri majore a scorului electoral.

Dl. Antonescu stie bine ca sansele sale de a avea o candidatura prezidentiala viabila depind foarte mult de rezultatul de la europarlamentare si de locul pe care PNL il va ocupa in ierarhia partidului. Si cred ca incearca sa ridice acest rezultat cu artificii de imagine, dar si cu stabilitatea interna a liberalilor. Suma lor e insa o mare mistificare.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#motiune de cenzura Ponta, #Antonescu motiune de cenzura, #PNL opozitie , #PNL
Comentarii