Cum il termina Ponta pe Antonescu (Opinii)

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 17:34 4885 citiri

Crin Antonescu traieste periculos, cu un picior in USL si altul in opozitie, incercand sa-si conserve electoratul propriu, radical antibasist, dar si sa capteze din electoratul lui Traian Basescu. Liderul PNL incepe sa se rupa in acest spagat imens intre pozitii antagonice si rational ireconciliabile.

In plus, mai are o problema din ce in ce mai evidenta. PNL, partid pe care reusise sa-l dreseze destul de bine, dedulcit de guvernare, cu baroni tot mai puternici si mai autonomi, dupa model PSD, nu prea mai raspunde la comenzi la nivelul superior. Aripa Rusanu, din care face parte si Daniel Chitoiu, a inceput sa-l lase sistematic in offside, preferand fidelitatea fata de premierul care ii asigura prezenta la masa bucatelor guvernarii.

Este un semnal prost pentru Crin Antonescu, care nu poate sa mai scoata partidul de la guvernare, pentru a-si maximiza sansele prezidentiale, fara riscul imens de a fi rasturnat din fruntea unui PNL care nu vrea sa plece din macelarie.

Victor Ponta stie toate aceste lucruri, stie ca liderul liberal este in corzi si nu face decat sa ii expuna public toate vulnerabilitatile si toate rupturile pentru a-l demola.

Nu stiu in ce masura Victor Ponta chiar doreste o a doua comisie pe tema CEC - Ioana Basescu. Stie bine ca subcomisia deja infiintata nu are ce sa faca in plus fata de subcomisia de la Senat. Adica nu mare lucru, pentru ca nu poate audia decat membri ai Executivului, nu le poate cere decat acestora documente, orice reprezentant al unei institutii neaflate in subordinea Parlamentului sau o persoana fizica precum Ioana Basescu putand cel mult sa fie invitati la discutii.

Dar prin propunerea sa intempestiva, nediscutata cu Crin Antonescu, asumata asadar in nume propriu, Victor Ponta a pus dur in discutie antibasimul liderului PNL, tot mai emolient cu presedintele. Enervarea lui Crin Antonescu, ezitarile acestuia, au intrat perfect in intentiile lui Victor Ponta. Suspiciunile formulate deja de Dan Voiculescu, cum ca dl. Antonescu ar fi tradat cauza sfanta a USL, antibasismul, se accentueaza.

Unde e Crin Antonescu de vara trecuta, cel care a dat foc statului de drept pentru a-l scoate pe Traian Basescu din Palatul Cotroceni? Acum nici macar o comisie de ancheta impotriva presedintelui nu mai vrea? Daca Crin Antonescu accepta comisia, iniativa tot a lui Victor Ponta va ramane. El va ramane cel care a ridicat securea razboiului. Daca Antonescu refuza pana la capat, va fi mereu acuzat ca l-a facut scapat pe Traian Basescu. "El pierde, de ce sa rupem USL?", a spus relaxat Ilie Sarbu.

Electoratul antibasist, majoritar intre alegatorii de pana acum al lui Crin Antonescu, este invitat sa-si schimbe idolul. Victor Ponta preia cauza sfanta si devine campionul ei, chiar impotriva lui Antonescu, nu-i asa? Si ce ramane din Crin Antonescu fara antibasism? Mai nimic, ma tem. Nu are niciun alt proiect, niciun alt discurs, nicio viziune, nimic. Cat despre elctoratul basist, poate ca o parte a lui, cea care traieste in fascinatia presedintelui, va fi dispusa la reevaluare.

Dar o alta parte, cea rationala, cea care nu poate uita vara trecuta sub nicio forma, cea pentru care Traian Basescu nu e zeu, ci doar un biet muritor supus, tot mai des, greselii, nu il va accepta in ruptul capului. Cu ce va prelua, poate, de la Traian Basescu nu are cum sa compenseze pierderea de pe partea cealalta.

Dupa cum, prin aluziile pe care le face la discutiile cu alti lideri PNL, nominalizati de dl. Zgonea, intamplator sau nu toti ministri, Victor Ponta pune reflectorul si pe pierderea de autoritate a lui Crin Antonescu in PNL.

Nu stiu daca exista iesire din aceasta situatie pentru Crin Antonescu. Victor Ponta a blocat toate usile si il joaca acum pe liderul PNL pana cand ii va lua tot ce ii poate lua, si din punct de vedere politic si electoral. Dupa aceea usa va fi larg deschisa, dar nu stiu daca Antonescu va mai fi in stare sa o nimereasca chiar daca ea va fi larg deschisa. Si oricum nu va avea niciun drum pe care sa o mai apuce in politica dincolo de pragul ei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News