Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Cum a ajuns Crin Antonescu sa depinda de Traian Basescu

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 07:49
10545 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Cum a ajuns Crin Antonescu sa depinda de Traian Basescu

Presedintele PNL, de luni, e pe cont propriu. Chiar daca a incercat sa braveze, afirmand ca stia de aparitia USD (Uniunea Social Democrata), alianta pusa la cale de eminentele cenusii ale stangii, Viorel Hrebenciuc, Ilie Sarbu si Dan Voiculescu, nu i-a cazut prea bine liderului PNL.

In fond, dupa aceasta miscare, cred ca USL se pregateste sa intre in istorie (in politica romaneasca exista un cimitir al aliantelor), iar USD se pregateste de guvernare.

Intrebarea e ce va face Crin Antonescu in noua postura de rege fara regat? Alungat in opozitie, purtand in spate toate atacurile la statul de drept, toate discursurile violente la adresa liderilor europeni s-a trezit in situatia in care singurul om care-i mai poate oferi o sansa e Traian Basescu.

Desi tot mai multi analisti vorbesc despre o apropiere intre cei doi lideri, apropierea lor e apa de ploaie daca nu reusesc sa construiasca o platforma politica prin care sa ofere o perspectiva alegatorilor de dreapta care-l privesc cu suspiciune pe Crin Antonescu.

O astfel de platforma e destul de greu de pus in practica chiar si de experimentatul Traian Basescu. O apropiere intre cei doi are, mai degraba, un efect demobilizator pentru alegatori decat unul unificator. Singura punte intre cei doi lideri este actualul primar al Sibiului Klaus Johannis.

Nu cred ca, in acest moment, Crin Antonescu realizeaza ca mai are sanse foarte mici la prezidentiale, dar realitatea politica a urmatoarelor luni ii va demonstra pas cu pas acest lucru. Pe ce ma bazez?

1. Crin Antonescu e intr-o continua pierdere de popularitate.

2. O eventuala iesire a PNL de la guvernare va produce o criza in partid.

3. Chiar si cu un partid liberal unit, s-ar putea sa ii fie greu liderului PNL sa ajunga in turul doi. Va trebui sa treaca de candidatul PDL si eventual de cel al Miscarii Populare.

4. Desprinderea de PSD il va priva de sustinerea unei parti din electoratul de

stanga.

Cred ca, dupa alegerile europarlamentare, Crin Antonescu isi va da seama ca va putea castiga batalia pentru Cotroceni numai prin altcineva. Daca vreti, e situatia in care s-a aflat Theodor Stolojan in 2004. Juca rolul de viitor presedinte, dar a fost nevoit sa-l cedeze in favoarea lui Traian Basescu pentru ca nu avea nicio sansa in confruntarea cu Adrian Nastase.

Klaus Iohannis e singurul politician care-l poate invinge, in acest moment, atat pe Victor Ponta cat si pe Sorin Oprescu. Acesta e si motivul pentru care Victor Ponta se codeste sa-l numeasca vicepremier.

Traian Basescu il poate reevalua pe Crin Antonescu, dar doar luandu-se de mana pentru a-l sustine pe "neamt", altfel se va intra intr-un teritoriu mlastinos din care USD are sanse mari sa castige tot potul din acest an.

Si inca ceva, singura modalitate de a anihila influenta PDL pe partea dreapta si de a-l forta pe Vasile Blaga sa intre intr-o mare alianta este chiar aceasta intelegere dintre Basescu si Antonescu in ce priveste sustinerea lui Iohannis in lupta pentru Cotroceni.

Toate aceste tendinte sunt valabile sub rezerva faptului ca actualul primar al Sibiului va reusi sa devina convingator in rolul de lider al dreptei. Prin discursurile de pana acum nu a reusit inca sa se impuna, dar nu e timpul pierdut.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Crin Antonescu USD, #Traian Basescu Crin Antonescu alianta, #USD USL Crin Antonescu , #Traian Basescu
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ce face Popeye cu Bluto e apa de ploaie pe langa Super Base cu Baie