Crin Antonescu: O demisie a presedintelui ar fi un gest absolut firesc

Joi, 19 Iunie 2014, ora 15:24
6126 citiri
Crin Antonescu: O demisie a presedintelui ar fi un gest absolut firesc
Foto: Arhiva

Crin Antonescu a declarat ca scandalul in care este implicat Mircea Basescu, fratele presedintelui, prejudiciaza imaginea Romaniei, motiv pentru care Traian Basescu ar fi normal sa demisioneze.

"Un asemenea scandal, indiferent care va fi reactia presedintelui, explicatiile, va capata amploare internationala si va prejudicia inca o data grav si nedrept imaginea Romaniei. Cred ca este o situatie de maxima gravitate", a declarat Crin Antonescu, joi, la Digi24.

Senatorul liberal a fost de aceeasi parere cu premierul Victor Ponta, apreciind ca presedintele ar trebui sa demisioneze.

"Impartasesc pozitiile care s-au exprimat deja, si anume ca o demisie ar fi un gest absolut firesc intr-o democratie, indiferent de gradul de implicare sau nu a presedintelui in lucrurile grave despre care chiar in inregistrari fratele presedintelui vorbeste", a declarat Crin Antonescu, spunand ca astfel am putea "sa salvam ce e de salvat, nu in cazul presedintelui, ci al Romaniei".

Senatorul liberal a spus ca un aspect bun al acestui scandal este faptul ca "in fapt, pe speta respectiva, justitia a functionat netulburata", dupa cum la fel de important ar fi ca, in continuare, "DNA si celelalte instante sa functioneze corect".

"Sigur insa ca e vorba de relatii dintre familia prezidentiala si un clan de interlopi, care e un lucru greu de sters", a mai punctat Crin Antonescu.

Senatorul liberal a precizat insa ca cei aflati in functii inalte ale statului "nu pot purta integral raspunderea faptelor rudelor lor, nimeni nu raspunde pentru altul".

"Sunt socat de faptul ca oare servicii de informatii categoric performante cum sunt ale noastre, nu au putut preveni presedintele inainte de inrudirea fratelui sau ca e vorba despre niste oameni care au mari probleme cu legea. Nu a putut face presedintele nimic pentru a descuraja o asemenea intelegere?", a intrebat Crin Antonescu, spunand ca asemenea relatii, precum cea dintre Mircea Basescu si clanul lui Bercea Mondialu "pot deveni periculoase cu oameni dubiosi din punct de vedere al legii" si subliniind ca "raspunsurile trebuie date si de autoritati, nu doar de presedinte".

Intrebat pe cine ar avantaja alegerile prezidentiale anticipate, Crin Antonescu a spus ca in primul rand stanga politica, pentru ca e foarte posibil ca Victor Ponta sa candideze, in timp ce dreapta nu si-a stabilit inca un candidat unic, dar a subliniat ca, pana la urma, ar fi totusi vorba despre "devansarea unei batalii care se da pe aceleasi teme si pe aceleasi mize".

Scandalul a fost declansat joi, dupa ce in mass-media au aparut niste inregistrari video si audio in care Mircea Basescu discuta cu fiul interlopului Bercea Mondialu, din care ar rezulta ca fratele presedintelui ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondialu sa scape de inchisoare.

Inregistrarile au fost difuzate de Antena 3, in prezenta lui Pavel Abraham, avocatul fiului lui Bercea Mondialu, care a afirmat ca familia acestuia a decis sa le faca publice in contextul unor "suspiciuni cu privire la seriozitatea cu care se face ancheta" legata de plangerea pe numele lui Mircea Basescu, pentru un presupus trafic de influenta.

Mircea Basescu, inregistrat la "negocieri" cu fiul lui Bercea Mondialu. Reactia fratelui presedintelui

Mircea Basescu: Am vorbit cu fratele meu, e foarte suparat. Nu am luat bani pentru eliberarea lui Bercea

Premierul Victor Ponta a declarat ca este un caz clar de trafic de influenta si i-a cerut presedintelui sa isi dea demisia, precizand insa ca nu exista dovezi ca ar fi direct implicat.

Ponta nu exclude o noua suspendare: Basescu sa demisioneze imediat!

Mircea Basescu a fost citat la DNA, joi seara, la ora 18, dupa ce la ora 17 va da declaratii in fata procurorilor Marian Capatana, un intermediar implicat in acest dosar.

Traian Basescu, declaratii dupa scandalul fratelui sau

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Crin Antonescu demisie Basescu, #Crin Antonescu Basescu Bercea, #Antonescu Basescu santaj Bercea , #Traian Basescu