Crin Antonescu, in rolul lui Farfuridi (Opinii)

Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 20:09
7053 citiri
Crin Antonescu, in rolul lui Farfuridi (Opinii)
Foto: Romania Libera

In mod normal, dupa comportarea ireverentioasa pe care Crin Antonescu si-o permite in fata presedintelui, reporterii nu pierd ocazia sa-l intrebe daca el il recunoaste pe domnul Traian Basescu ca presedinte al tarii sau daca nu-l recunoaste.

Iar Crin Antonescu a dat de fiecare data acelasi raspuns, apasat, ca omul care stie exact ce spune: "Da, il recunosc ca presedinte legal, dar nu legitim".

Aceeasi Marie cu alta palarie

Nu mi se pare ca termenii i-a ales dansul personal, ci mai curand i-a preluat de la altii de acelasi nivel cu dumnealui, care vorbesc fara sa stie sensul exact al cuvintelor sau, mai rau, care dau cuvintelor propria semnificatie, asa cum ii indeamna imaginatia lor.

Diferenta sta insa in faptul ca acestia pot spune orice cand discuta in tramvai sau pe banca din fata blocului, pe cand cuvintele presedintelui de Senat sunt oficiale si fac parte din cartea de vizita cu care clasa noastra politica se prezinta in lume.

Ca sa inteleg cu ce fel de carte de vizita se lauda cel de al doilea om din stat, am apelat la Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. Sunt date acolo urmatoarele explicatii principale aferente celor doi termeni, cu care face scamatorii televizate prezidentiabilul Antonescu:

Legal (adjectiv): "Care exista sau se face in temeiul unei legi, care este prevazut de o lege, este conform cu legea".

Legitim (adjectiv): "Care este intemeiat pe lege, care se justifica prin lege".

Care-i diferenta? Pricepe si un copil ca nu poate fi ceva legal fara sa fie legitim si nici viceversa. Daca domnul Antonescu pricepe altfel, inseamna ca a intrat in logica colegului sau de politica, domnul Farfuridi, cel care - in cu totul alta situatie - a lasat posteritatii celebrele vorbe, la fel de ridicole: "ori sa se revizuiasca, primesc, dar atunci sa nu se schimbe nimic, ori sa nu se reviziasca, primesc, dar atunci sa se schimbe pe ici, pe colo, si anume prin punctele esentiale. Din aceasta dilema, nu putem iesi".

Un sodaj de opinie numit referendum

Incercand sa iasa din propria dilema, Antonescu si-a dat cu parerea la televizor ca ceva poate sa fie legal, fara sa fie legitim. Crin Antonescu ori vorbeste fara sa stie ce spune, ori stie exact (ma indoiesc), dar cauta sa ne smechereasca.

Fostul interimar al Cotrocenilor incearca sa dea o legitimitate oculta referendumului nevalidat de anul trecut si deci fara putere de lege. Valoarea lui nu-i mai mult decat a unui sondaj de opinie. Iar sondajele sunt la fel de nesigure ca barometrele: se schimba de la o zi la alta, chiar de la un ceas la altul, in functie de conditiile meteo. Ce era anul trecut, poate sa nu mai fie acum.

Imi pare rau ca vointa a sapte milioane de alegatori n-a devenit legitima (si legala, bineineles), dar unde-i lege, nu-i tocmeala: alte zece milioane de alegatori ori au spus nu, ori au desconsiderat urna, din dezgust pentru cei care asteptau sa catige partida, ori pur si simplu i-a durut capul si au stat acasa. E treaba lor, dar asta nu face legitim si legal ceea ce nu e.

Cu privire la buclucasul Crin, nu pot concluziona decat citand o vorba din batrani: mare e gradina ta, Doamne! E mare gradina, dar as adauga de la mine ca si Caragiale e fantastic, daca a stiut sa inventeze un fel de Antonescu, chiar daca i-a dat exoticul nume de Farfuridi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Crin Antonescu presedinte Senat, #Traian Basescu presedinte, #Dictionarul Explicativ , #Traian Basescu