Crin Antonescu este noul presedinte al PNL (Video)

Sambata, 06 Martie 2010, ora 23:55
8810 citiri
Crin Antonescu este noul presedinte al PNL (Video)
Foto: Ziare.com/Vlad Piriu

Crin Antonescu este noul presedinte al PNL iar echipa de conducere propusa de el a fost declarata invingatoare.

Crin Antonescu a obtinut, potrivit rezultatelor oficiale, 986 de voturi, iar contracandidatul sau, Ludovic Orban, 357 de voturi. Din cele 1.400 de buletine de vot au fost utilizate 1.363 de buletine, 37 fiind anulate.

Astfel, Crin Antonescu va conduce PNL impreuna cu echipa sa: Mariana Campeanu, Andrei Chiliman, Aristotel Cancescu, Daniel Chitoiu, Raducu Filipescu, Victor Paul Dobre, Lucian Iliescu, Rares Manescu, Norica Nicolai, Cornel Popa, Vlad Moisescu, Dan Radu Rusanu, Mihai Voicu.

De asemenea, Cristian Anghel, Teodor Atanasiu, Cristian Bagiu, Florin Alexe, Ilie Bolojan, Mircea Molot, Mircia Muntean, Marius Nicoara, Marian Petrache, Octavian Popa, Nicoale Robu, Adrian Semcu, Radu Stroe si Marcel Vela vor face parte din BPC.

Pentru a obtine sustinerea delegatilor la Congres, Crin Antonescu s-a angajat ca impreuna cu colegii aflati pe lista va aduce PNL la 30% in preferintele electoratului la alegerile legislative din 2012, in timp ce contracandidatul sau a supralicitat, spunand ca nu se multumeste cu atat ci doreste ca PNL sa castige viitoarele alegeri.

Crin Antonescu: Ati asumat impreuna cu mine un proiect greu

Crin Antonescu a multumit colegilor sai pentru acordarea unui nou mandat de presedinte al PNL si si-a felicitat contracandidatul pentru candidatura si pentru voturile obtinute.

"Va multumesc, este un moment de coplesitoare importanta pentru mine. Ati asumat impreuna cu mine un proiect greu, un proiect demn de PNL, de rolul sau in istoria Romaniei, ieri ca si azi. Sunt bucuros si recunoscator pentru increderea dumneavoastra, pentru colegii care imi fac cinstea de a ma insoti in BPC, in conducerea partidului si indeplinirea acestui proiect", a declarat Antonescu dupa aflarea rezultatelor finale.

"Nu sentimentul de entuziasm ma domina, ci cel de responsabilitate. Asumandu-ne acest proiect, ne asumam faptul ca pe parcursul celor 3 ani PNL va sta singur in fata unor masinarii enorme, va avea o viata aspra, o viata grea, va trebui sa faca mult mai multe sacrificii decat pana acum", a mai declarat liderul liberal, cerandu-le tuturor colegilor de partid sa puna mana la treaba cu mai multa ardoare, pentru indeplinirea obiectivelor inscrise in motiunea sa, adoptata sambata la Congres.

"Ii chem pe toti colegii din PNL sa vina si sa lucreze pentru realizarea proiectului adoptat azi. Ii chem pe toti cei care ne-au dat votul, care ne-au dat speranta, si asteapta o solutie o solutie de la noi. Va multumesc si spor la treaba!", a incheiat Antonescu in aplauzele delegatilor ramasi pana la final.

Liderul liberal l-a felicitat pe Ludovic Orban pentru candidatura si rezultatele obtinute si si-a exprimat speranta ca va colabora cu acesta in continuare "la fel de bine sau si mai bine decat pana acum".

Ziare.com ti-a prezentat minut cu minut lucrarile Congresului PNL:

17:29 - Contracandidatul lui Crin Antonescu si-a recunoscut, implicit infrangerea, inca inainte anuntarii rezultatelor oficiale. Intrebat despre planurile de viitor, Ludovic Orban a declarat ca "nu se va schimba mult in viata mea, voi face ceea ce am facut si pana acum. Ca sa-l parafrazez pe cel care a avut aniversarea pe 3 martie (Ion Iliescu n.r.), sunt si eu un brand, indiferent daca voi avea vreo functie in PNL".

16:51 - Conform Antena3, din peste 1.000 de voturi numarate pana la aceasta ora, 750 erau pentru Crin Antonescu si doar 280 pentru Ludovic Orban.

16:41 - Conform Antena3, din 500 de voturi numarate pana la aceasta ora, 400 erau pentru Crin Antonescu si echipa sa, in timp ce Ludovic Orban obtinuse doar 100 de voturi.

16:00 - Votul s-a incheiat. Se trece la desigilarea urnelor si numararea voturilor.

15:40 - Crin Antonescu si Ludovic Orban au votat, in schimb fostul presedinte al partidului Calin Popescu Tariceanu a ales sa nu isi exprime optiunea.

14:33 - Liberalii au inceput sa voteze.

14:02 - "Sunt multi liberali pentru care liberalismul e un parfum cu care te parfumezi si miroase bine", a declarat Petre Roman de la tribuna Congresului, precizand ca PNL are acum un moment favorabil, in conditiile in care PSD inregistreaza un esec, iar PD-L ofera "un spectacol al incompetentei".

13:50 - Presedintele PNL Bucuresti, Andrei Chiliman, a declarat sambata la Realitatea TV ca el nu crede ca Viorel Catarama trebuie exclus din partid, opinand ca omul de afaceri s-a exclus singur, prin atitudini repetate contrare PNL.

Chiliman: Catarama nu trebuie exclus din PNL, el s-a autoexclus.

13:40 - Ludovic Orban si-a prezentat motiunea si echipa cu care participa la alegeri, subliniind ca daca va castiga nu va cere nici renumararea voturilor si nici nu va da vina pe atacurile energetice, dar nici nu il va propune secretar general pe Radu Stroe si nici nu va numi o blonda ministru sau consilier.

Orban: Daca ma veti alege, nu voi pune o blonda ministru sau consilier

13:15 - Presedintele Comisiei centrale de cenzori a PNL, Gheorghe Ciubotaru, a anuntat, la prezentarea raportului financiar, ca datoriile partidului "nu sunt de speriat", ridicandu-se la valoarea de 60 de lei pentru fiecare membru.

Datoriile PNL, acoperite daca fiecare membru ar plati 60 de lei.

13:00 - Viorel Catarama a trimis o scrisoare Congresului care a fost citita de Mircea Ionescu Quintus si in care isi anunta retragerea din cursa: "Va informez ca am esuat in incercarea de a forma o lista competitiva cu 32 de persoane si, ca urmare, renunt la candidatura mea pentru functia de presedinte al PNL".

12:30 - Crin Antonescu si-a prezentat motiunea "Prin noi insine, acum".

Motiunea lui Crin: "Prin noi insine, acum"

12:00 - Crin Antonescu a prezentat cateva dintre realizarile primului sau an de sefie si si-a depus mandatul, lucrarile Congresului fiind conduse de Mircea Ionescu Quintus. Seniorul liberal a gresit, invitandu-l pe...Calin Popescu Tariceanu sa-si prezinte motiunea.

Quintus l-a confundat pe Tariceanu cu Antonescu

11:30 - Crin Antonescu le-a propus delegatilor sa acorde, prin vot, o derogare de vechime pentru "senatorul Mircea Diaconu si senatorul Nicolae Robu, 6 luni in cazul unuia, 9 luni celalalt". Potrivit Statutului, vechimea minima a unui membru activ necesara pentru a candida intr-o structura de conducere a partidului la nivel national este de doi ani.

11:15 - Ludovic Orban a sosit cu o intarziere de 15 minute si, cu toate ca lucrarile Congresului se aflau in plina desfasurare, a tinut sa dea mana cu toti membrii din prezidiu, inclusiv cu contracandidatul sau. "Nu fac anticipari. Evaluarea sanselor este una, scorul este altceva", le-a declarat Orban jurnalistilor, inainte de intrarea in sala.

11:00 - Lucrarile Congresului incep cu o intarziere de o ora fata de programul anuntat. Ele au fost deschise de presedintele Crin Antonescu care a supus votului ordinea de zi. Singurii candidati ramasi in cursa sunt Crin Antonescu si Ludovic Orban.

Fenechiu, Stavarache si Diaconu, pe lista lui Crin Antonescu

Anton, Berca si Luca, in echipa prezentata de Ludovic Orban

10:30 - Crin Antonescu declara ca are 75% sanse sa castige un nou mandat si ca echipa pe care o propune este "reprezentativa, puternica si coerenta".

9:20 - Secretarul general Radu Stroe a declarat ca Viorel Catarama nu mai poate candida deoarece nu s-a inscris si nu a depus pana sambata la ora 7:00 lista cu echipa de conducere pe care o propune, in conformitate cu prevederile noului statut aprobat vineri.

Mult zgomot pentru nimic

Ca si Congresul PSD care a avut loc in urma cu doua saptamani, si acest eveniment politic a fost insotit de cateva surprize.

Contracandidatii lui Crin Antonescu la sefia partidului, Ludovic Orban si Viorel Catarama, au facut numeroase presiuni pentru ca votul pe lista inchisa, propus de actualul lider PNL, sa nu fie adoptat.

Celor doi li s-au alaturat si alti lideri de marca, printre care fostul presedinte PNL Calin Popescu Tariceanu, care au declarat ca votul pe liste inchise nu este democratic si nu reprezinta spiritul liberal.

Tariceanu: Statutul propus de Crin Antonescu nu este democratic!

Daca presiunile similare facute la PSD de Adrian Nastase si Ion Iliescu au dat roade Mircea Geoana renuntand in cele din urma la modificarile intentionate si pastrand votul uninominal, la PNL ele nu au avut rezultatul scontat.

Astfel, dupa ce joi Delegatia Permanenta a PNL a votat cu 131 de voturi pentru si doar 42 impotriva modificarea statutului, decizia a fost consfintita vineri prin votul delegatilor la Congresul Extraordinar convocat in acest scop.

Varianta lui Antonescu a fost votata cu 1.083 de voturi pentru, 258 impotriva si 13 abtineri.

In acest context, Ludovic Orban a anuntat ca va candida totusi, urmand sa depuna o lista dupa obtinerea acceptului celor pe care ii propune ca vicepresedinti, in timp ce surse liberale au sustinut ca Viorel Catarama s-ar putea retrage, ceea ce s-a si intamplat.

Viorel Catarama nu mai candideaza la presedintia PNL

In schimb, multumit de rezultat, Crin Antonescu si-a prezentat si echipa cu care doreste sa conduca partidul in urmatoarea perioada, printre cele mai cunoscute nume fiind Norica Nicolai, Relu Fenechiu, Varujan Vosganian, Romeo Stavarache, Paul Victor Dobre, Mariana Campeanu sau Mihai Voicu.

De asemenea, ca si Congresul PSD si cel al liberalilor a fost insotit de demisii din partid. Primul care a trecut in barca PD-L, inainte chiar sa se voteze statutul, a fost deputatul Ioan Timis, dar surse liberale spun ca se mai asteapta si alte plecari din partid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#congres PNL 2010, #alegeri PNL, #Crin Antonescu Congres PNL , #PNL