Crin Antonescu, despre Iohannis, viitorul presedinte si "continuatorul lui Basescu"

Luni, 29 Septembrie 2014, ora 22:41
15743 citiri
Crin Antonescu, despre Iohannis, viitorul presedinte si "continuatorul lui Basescu"
Foto: TVR

Crin Antonescu a explicat, luni seara, de ce nu se implica in campania electorala a lui Klaus Iohannis si a vorbit despre relatiile cu Victor Ponta, spunand ca liderul PSD este "cel mai talentat continuator al lui Traian Basescu".

Invitat la TVR, Crin Antonescu a fost intrebat de ce nu a participat la mitingul de lansare al lui Klaus Iohannis la presedintie si, in general, de ce nu este alaturi de presedintele sau de partid in aceasta campanie.

"Nici nu am senzatia ca domnul Iohannis are nevoie foarte tare de mine, nici nu simt nevoia sa particip la aceasta campanie, asa cum e ea construita (...) Credeti ca m-as fi potrivit?", i-a raspuns fostul presedinte PNL, moderatorului.

Alegeri prezidentiale: Lansarea lui Iohannis de la Guvern, in imagini (Galerie foto)

Crin Antonescu a precizat ca nu s-a rupt de PNL si a subliniat foarte ferm ca "nu exista o aripa Antonescu in interiorul PNL", asa cum s-a speculat in presa.

El a negat categoric ca ar exista in partid "un grup care sa obstructioneze candidatura" lui Iohannis.

Mircea Diaconu si Klaus Iohannis vs. ANI

Intrebat daca ii pare rau ca nu este el candidatul PNL la presedintie, Crin Antonescu a raspuns ca ii pare rau doar ca nu a facut 20 de procente la europarlamentare, asa cum promisese.

Explicatiile ar fi, in opinia sa, doua: fie PNL "nu e in stare de un asemenea proiect", fie el insusi nu a fost "liderul capabil" sa il duca la capat.

In schimb, Crin Antonescu nu regreta ca l-a scos pe Mircea Diaconu de pe lista candidatilor PNL la europarlamentare, generand astfel pierderea a cateva procente. "Noi nu am facut decat sa respectam legea", a punctat el.

In ceea ce priveste candidatura lui Klaus Iohannis, care se afla intr-o situatie aproape similara, asteptand un verdict din partea ICCJ in procesul cu ANI, Crin Antonescu a explicat ca acesta poate candida fara probleme.

"Daca pana la alegeri ICCJ ar da satisfactie ANI, domnia sa nu poate fi impiedicat sa participe la cursa electorala, pentru ca incompatibilitatea nu e de a candida, ci de a ocupa o functie", a argumentat el, spunand ca problema se va pune la validarea mandatului, in cazul in care Iohannis castiga presedintia.

Klaus Iohannis, despre dosarul de incompatibilitate: Candidez indiferent de decizia Inaltei Curti

Mai revine la sefia PNL?

Crin Antonescu a explicat ca are o relatie "normala" cu Klaus Iohannis, "nici de conflict, nici apropiata".

"Eu nu particip la actualul proiect al domnului Iohannis, asta nu inseamna ca am ceva impotriva sa iasa presedinte", a subliniat fostul presedinte PNL, reprosandu-i succesorului sau ca si-a schimbat parerea despre evenimentele din vara lui 2012.

"Pentru mine nu s-au schimbat, as fi chiar daunator noilor atitudini", a adaugat el, referindu-se la Klaus Iohannis, care si-a nuantat recent opinia legata de suspendarea presedintelui.

Pe de alta parte, Crin Antonescu a dat asigurari ca nu va pleca din partid. "Problema nu e cu mine, eu de ramas raman, partidul sa ramana", a spus el ironic, facand aluzie la fuziunea PNL-PDL.

De asemenea, a sustinut ca nu va candida la presedintia PNL in cazul in care Iohannis va pierde aceasta functie.

"Categoric nu. Daca eu consideram ca sunt omul nimerit, ca mai e ceva de facut la proiectul respectiv, as fi ramas (...) Proiectul pe care eu l-am purtat s-a incheiat aici, nu vad de ce as reveni la conducerea unui PNL care nu mai este cel de acum cateva luni si in legatura cu care nu am de ce sa intretin motive de optimism", a declarat Antonescu.

"Daca Vanghelie era candidatul PSD, nu se temea cum se teme Ponta"

Crin Antonescu a vorbit si despre ruperea USL, spunand ca regreta esecul acelui proiect, dar dand asigurari ca "nici o secunda" PSD nu si-a pus problema ca el sa fie candidatul uniunii la presedintie, dovada atacurile zilnice la care a fost supus, "cu exceptia domnului Ponta, care a jucat, cu succes de masa, cartea prietesugului, inocentei, victimizarii".

"Nu imi recunosc niciun fel de vina, nici mie, nici PNL, deloc, deloc, pentru ruperea USL", a subliniat el, explicand ca ruptura s-a produs pentru ca "elementele fundamentale pe care si pentru care s-a constituit USL nu mai stateau in picioare".

Printre aceste elemente, Crin Antonescu a enumerat "frontul antiBasescu", precum si "secretia de ordonante de urgenta" emise de Guvernul Ponta.

"O greseala a fost ca nu i-am pus capat mai devreme, i-am pus cand nu se mai putea fara ca noi sa devenim un fel de tariceni, ce e Tariceanu astazi", a adaugat senatorul PNL.

Intrebat cand si-a dat seama ca USL nu mai rezista, Crin Antonescu a facut trimitere la sfarsitul lui 2013, cand el si Victor Ponta s-au facut reciproc mincinosi din cauza legii Amnistiei.

Crin Antonescu a afirmat ca nu mai exista niciun fel de relatie cu Victor Ponta, chiar daca isi raspund la telefon, si si-a exprimat regretul ca "Victor Ponta s-a pierdut".

"Sansele de a castiga presedintia i se imputineaza si e un lucru bun", a subliniat el, dar a adaugat imediat: "N-am vreo mare speranta indiferent cine castiga Presedintia Romaniei".

Intrebat de ce crede ca liderul PSD nu va castiga, Crin Antonescu a explicat: "Ma uit la domnul Ponta si la ce face; desi are foarte multe atuuri in mana, imi pare ca joaca rau, face greseli, incearca sa evite niste imprejurari pe care ar trebui sa le transeze ca lider, imi pare ca nu poate sa tina piept propriului partid".

In schimb, el crede ca sansele lui Klaus Iohannis "au crescut in ultimele doua saptamani", pentru ca acesta incepe sa se adapteze la conditia de candidat.

"Domnul Ponta nu e un curajos, are temeri foarte serioase si chiar daca are in spate ditamai armata, ditamai antena (Antena3, n.red.) nu e un om care sa doarma linistit (...) Daca Vanghelie era candidatul PSD, nu se temea cum se teme Ponta", a spus ironic Crin Antonescu.

Basescu, vinovat de "delictul de prost gust"

Intrebat care este candidatul lui preferat, acesta a spus "Nu am!", precizand ca nici macar Iohannis nu e.

"Pentru ca nu sunt convins (...) Un om capabil sa bata cuie nu e neaparat capabil sa mearga in Cosmos, un om capabil sa fie prim ministru nu e neaparat capabil sa fie presedinte", a comentat Antonescu, reprosandu-i inca o data lui Klaus Iohannis ca "spune lucruri contradictorii despre intamplarile din 2012".

"Nu avem nevoie in ruptul captului de un presedinte pesedist, nici de vreun basist (nici nu exista pericolul), pentru ca domnul Ponta este cel mai probabil si mai talentat continuator al domnului Traian Basescu", a subliniat fostul lider PNL.

In context, el a respins ideea unei noi suspendari a sefului statului, spunand ca cel mai mare pacat al acestuia este la ora actuala "delictul de prost gust".

"Toata lumea a inteles ca sustine un anumit candidat (...) Nu te preta atat de jos, inca porti haina de presedinte al unei tari", i-a transmis el sefului statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Crin Antonescu Iohannis presedintie, #Antonescu Ponta presedintie, #Antonescu Basescu prezidentiale , #senator PNL