Crin Antonescu despre intalnirea cu Gordon: I-am spus ce am considerat ca trebuia spus

Autor: Ana Ilie
Luni, 13 August 2012, ora 22:36
10818 citiri
Crin Antonescu despre intalnirea cu Gordon: I-am spus ce am considerat ca trebuia spus

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a povestit ce mesaje i-a transmis emisarului american cu care s-a intalnit luni la Cotroceni, asistentul secretarului de Stat, Philip Gordon.

"Eu i-am spus tot ceea ce am considerat ca trebuie spus, mergand uneori pana la detaliu", a explicat Antonescu.

"Au fost discutii pe situatia politica juridica din Romania. Vizita sa este binevenita, este normal ca Departamentul de Stat sa se intereseze suplimentar de situatia din Romania, pentru ca este un aliat, un partener important", a continuat Antonescu, la Antena3.

Presedintele interimar a remarcat insa ca Gordon avea informatii false cu privire la ce se intampla in Romania si banuieste ca o parte provine de la presedintele suspendat, Traian Basescu, cu care acesta s-a vazut inainte de a ajunge la Cotroceni.

"In al doilea rand, a fost evident pentru mine ca si oaspetele american vedea niste lucruri incorecte despre situatia din Romania... E foarte clar ca poate ca discutia a avut loc dupa discutia cu Traian Basescu, unele chestiunie erau departe de realitate...", a spus Antonescu.

Cu toate ca emisarul american, in opinia sa, a venit in Romania pentru a se informa cu privire la situatia politica si juridica, Antonescu i-a transmis trei lucruri:

"Eu i-am comunicat trei lucruri: stabilitatea Romaniei nu este pusa in discutie in niciun fel, are un guvern care act normal, are in stare de functiune toate institutiile, orientarea majora strategica a Romaniei nu se schimba, indiferent cine va fi presedinte al Romaniei. Am vorbit despre stabilitate si legitimitate, am atras atentia despre un lucru care pare sa faca prea putin preocuparea observatorilor externi: cifra celor care si-au exprimat vointa la referendum. Am facut o istorie a cifrei cu care au fost alesi presedintii Romaniei".

In fine, Antonescu i-a mai transmis lui Philip Gordon "atasamentul nostru dintotdeauna fata de valorile statului de drept, valorile democratice, decizia de a respecta regulile jocului in democratie. Am subliniat ca in Romania nu s-a facut niciun abuz".

Nu a ezitat sa-i atraga atentia emisarului american si asupra faptului ca interventiile ambasadorului american la Bucuresti se constituie tot intr-o presiune.

Antonescu a continuat sa precizeze ce i-a spus emisarului american, dar si ce exigente are el de la SUA: "I-am spus astazi lui Gordon ca sunt un proamerican, ca parteneriatul si alianta cu SUA e cel mai pretios lucru pe care l-a reusit Romania in ultimii 20 de ani, in opinia mea desigur. Dar i-am spus ca socotesc asta nu pentru ca SUA sunt furnizor de securitate, ci pentru ca sunt furnizor de valori democratice. Exigenta mea, pentru ca si cand esti o tara mai mica, e normal sa ai si tu exigentele tale, eu am o singura exigenta: democratia are valori universale si daca se strecoara indoiala ca in alte parti ca e respectata cu adevarat doar in SUA, e jale... Eu nu vreau sa se strecoare aceasta indoiala".

Antonescu a reluat ca este inacceptabil ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, "din vacanta de undeva sa trimita o scrisoare lui Ponta fara sa stii ce s-a intamplat aici", si ca Angela Merkel, cancelarul german, "sa dai declaratii pe ce ti-a spus Basescu la telefon".

SUA au revenit in discutie, Antonescu facand o gluma "si nu prea", in legatura cu Parchetul: "Daca are capacitatea si vointa cum nu a avut-o pana acum, de a se sesiza in legatura cu chestiunile electorale, sa o faca, numai ca ar trebui sa sune la ambasada SUA si sa spuna, glumind dar nu foarte, nu mai cereti lui Ponta sa timita listele electorale pentru ca sunt la noi".

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Crin Antonescu intalnire Philip Gordon, #Antonescu intalnire SUA , #presedinte interimar