Crin Antonescu: Cabinetul Tariceanu II, o formula proasta din start

Sambata, 15 Decembrie 2007, ora 17:581983 citiri
Crin Antonescu: Cabinetul Tariceanu II, o formula proasta din start

Vicepresedintele PNL Crin Antonescu sustine in continuare ca Norica Nicolai este cea mai potrivita pentru a prelua ministerul Justitiei si considera ca o remaniere guvernamentala este necesara intrucat formula Cabinetului Tariceanu II a fost una nefericita din start.

- Galceava in PNL: Cioroianu si Pacuraru, amenintati cu remanierea

Antonescu a precizat ca Nicolai este sprijinita de majoritatea membrilor Biroului Politic Central, ce se vor reuni luni, in sedinta saptamanala a conducerii PNL, in vederea desemnarii noului ministru al Justitiei.

Liderul PNL a mai spus ca ea nu are un contracandidat, insa a admis ca un cuvant greu de spus in alegerea viitorului ministru revine premierului Tariceanu, care nu si-ar fi exprimat nici refuzul, nici acceptul pentru numirea Noricai Nicolai.

Vicepresedintele liberal a comentat si ipoteza unei remanieri mai largi a Cabinetului Tariceanu, declarand ca nu se pune problema unei conspiratii sau a unor presiuni in sensul de a determina schimbarea ministrilor, ci pur si simplu este consecvent cu punctul de vedere pe care l-a promovat si la inceputul campaniei electorale pentru Parlamentul European, atunci cand a cerut remanierea Executivului, fara sprijinul colegului sau Ludovic Orban.

"Acum nu exista niciun soi de conspiratie, niciun soi de presiune.. Daca va fi vreo discutie, va fi eventual poimaine (luni, nr), ca poimaine avem acest Birou (Birou Politic Central, nr). Nu e pus nimic la cale in sensul acesta. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt destul de simple. Formula de constructie a Cabinetului Tariceanu II nu a fost cea mai fericita", a explicat Antonescu. "E un lucru care s-a vazut. Nu pentru ca Tudor Chiuariu nu ar fi un baiat inteligent care a crescut in ochii mei sub focul imprejurarilor la care a fost supus, nu pentru ca lucrurile pe care a vrut sa le faca el nu sunt justificate, chiar daca nu au fost tehnic foarte bine facute... nu pentru ca alti ministrii nu si-ar fi facut datoria", a completat liderul PNL, citat de NewsIn.

El a explicat ca o remaniere nu este o "rusine" sau o "drama", ci o chestiune de imagine si perceptie a Executivului de care trebuie sa se tina cont. "Cred ca remanierea se produce de la sine", a mai comentat Antonescu referindu-se si la presiunile politice care au stat la baza demisiei lui Chiuariu.

Vicepresedintii PNL nemultumiti de refuzul presedintelui Tariceanu de a o numi pe Norica Nicolai la ministerul Justitiei ar putea forta in sedinta Biroului Politic Central o remaniere mai larga, cerand inlocuirea lui Pacuraru si a lui Cioroianu, declarau marti pentru NewsIn, surse din BPC.

Vicepresedintii Ludovic Orban si Crin Antonescu sunt extrem de nemultumiti de faptul ca Tariceanu a evitat o confruntare in cadrul Delegatiei Permanente pe tema desemnarii Noricai Nicolai ca ministru al Justitiei si pentru ca premierul doreste sa aduca la minister un om din afara partidului.

Sursele citate au precizat ca, cel mai probabil, Tariceanu nu va cere convocarea unui Birou Politic in aceste zile, urmand ca o reuniune a conducerii PNL sa aiba loc abia luni, cand este de asteptat sa participe si Nicolai, absenta de la discutiile din cadrul Delegatiei Permanente.

Surse liberale au relatat ca este posibil ca, folosind acest prilej, cei trei vicepresedinti sa ceara o remaniere mai larga a Cabinetului Tariceanu, pe lista indezirabililor figurand in continuare ministrul muncii Paul Pacuraru si ministrul de externe Adrian Cioroianu.

Presiunile ar fi cu atat mai mari cu cat cei in cauza se asteapta la un refuz categoric in privinta numirii lui Nicolai.

Pacuraru se afla in aceeasi situatie ca si demisionarul Tudor Chiuariu, el riscand ca presedintele Basescu sa dispuna inceperea urmaririi penale imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei CCR referitoare la Legea raspunderii ministeriale. Pacuraru, care s-a declarat nevinovat in raport cu acuzatiile de coruptie, precizand ca nu are de ce sa demisioneze, se agata de faptul ca detine si functia de senator.

Surse liberale citate de NewsIn sustin ca acesta ar avea sprijinul lui Tariceanu, iar strategia conducerii PNL, dupa cum declarasera inca de duminica surse din PNL, consta in apelul la arbitrajul CCR. Pana atunci, Pacuraru a trimis conducerii Senatului o solicitare in sensul in care cere un punct de vedere al comisiei juridice in legatura cu situatia sa.

Nemultumirile vicepresedintilor PNL care ar putea cere o remaniere extinsa a Cabinetului, in pofida unor voci care sustin ca o astfel de miscare ar fi oportuna in ianuarie-februarie si nu in preajma sarbatorilor, sunt legate si de faptul ca asa-zisele consultari individuale anuntate de Tariceanu pe tema succesorului lui Chiuariu sunt o simpla formalitate intrucat premierul vrea sa isi impuna decizia peste capul BPC.

Sursele citate mai spun ca Tariceanu are mai multe motive pentru care nu o doreste pe Nicolai, pe langa faptul ca face parte din tabara adversarilor din interiorul partidului si ca este incontrolabila, un motiv ar fi legat de suspiciunile premierului in ce priveste relatia acesteia cu serviciite de informatii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News