Coabitarea cu Antonescu. Batalia pe Constitutie (Opinii)

Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 12:51
2880 citiri
Coabitarea cu Antonescu. Batalia pe Constitutie (Opinii)

"Din 2014 trebuie sa coabitez cu Crin, ar putea fi mai dificil", a spus Victor Ponta, zambind, de la tribuna Congresului PSD. Iar adevarul acesta e.

Relatia dintre Crin Antonescu si Victor Ponta, greu incercata, se va dovedi si mai dificila pana in anul 2014, ce sa mai vorbim dupa? In acest moment, Victor Ponta coabiteaza nu doar cu Traian Basescu, ci si cu presedintele PNL, un om care are nu doar obiective diferite de ale sale, ci si moduri diferite de a-si atinge tintele.

Ce-i drept, cei doi - Ponta si Antonescu - s-au descurcat excelent in coabitarea de pana acum. Au mai fost momente tensionate, nemultumiri, scandaluri chiar, insa au reusit de fiecare data, cu scrasneli din dinti si izbucniri mai mult in cercuri restranse, sa treaca peste si sa arate ca USL inca mai functioneaza. A fost perfect pana in momentul castigarii alegerilor, iar aici lucrurile au inceput sa scartaie.

Candidatul contra

Problema nu e in impartirea puterii, a ministerelor, aici liberalii nu doar ca au obtinut o intelegere foarte buna, dar au si ajuns la puterea guvernamentala dupa 4 ani de "foamete" care i-au transformat in cel mai flamand partid din Romania.

Problema e ca Antonescu trebuie, vrand-nevrand, sa fie un disident de serviciu in guvernarea USL. Ca si candidat la presedintie, el nu poate sa se asocieze cu toate masurile nepopulare ale guvernului Ponta, ba chiar e obligat sa le conteste. De la taxarea salariilor peste 1.000 de euro la numirea Laurei Codruta Kovesi si la o multime de lucruri pe care le stim sau nu le stim, Crin Antonescu a opus dreptul sau de veto. Sau a incercat sa o faca. Sau a transmis lumii, electoratului, celor pe care-i vrea votantii sai, ca se opune cu inversunare.

Despre asta e vorba in cazul lui Crin Antonescu. E un candidat redutabil - inteligent, bun orator, care a reusit sa manevreze abil pentru a-si asigura o sustinere politica si mediatica uriasa, insa ii lipseste ceva. Este doar un candidat "contra". Nu l-am auzit pe Antonescu fiind "pro ceva semnificativ, avand un proiect solid, ceva pentru care sa se bata. El este doar anti. Anti-Basescu mereu, anti-maghiari ocazional (lucru care il poate costa), anti-Morar si Kovesi, anti-anti.

Motorul asta nu e insa de ajuns, asa ca Antonescu trebuie sa fie, ocazional, si contra politicilor propuse de Guvern sau, mai precis, de Victor Ponta. Pe masura ce ele vor deveni tot mai impopulare - si vor deveni - trendul se va accentua, ca si opozitia, invizibila, dar mai ales vizibila, a presedintelui PNL.

Marele joc din interiorul USL, pentru Crin Antonescu, este sa faca aceasta semi-opozitie care ii poate aduce ori pastra voturi, dar s-o faca fara a-si aliena principalul sau sustinator pentru prezidentiale, care nu e PNL, ci e PSD.

Acelasi PSD care, asa cum ne-au aratat-o ultimele luni, de la chestiunea statutului parlamentarilor, unde au avut o pozitie, la urma urmei corecta, la "afacerea" Kovesi, canta alta partitura decat un PNL care, in virtutea intereselor sefului sau, dar si ale aliatului Dan Voiculescu, e obligat sa fie mult mai radical, mai putin concesiv.

Un mic exercitiu de imaginatie

Sa zicem ca Antonescu ajunge presedintele Romaniei. Cunoscandu-i ambitia, precedentele si multe alte lucruri, putem trage concluzia ca vin vremuri grele pentru Victor Ponta. Poate chiar zile fripte, o coabitare cum a mai trait si cu Basescu. Pentru ca atunci Crin Antonescu nu va putea fi avut la mana cu urmatoarele alegeri prezidentiale.

De aceea, urmatoarea miza a celor doi e modificarea Constitutiei. Cum vor face o Constitutie care sa ii apere fiecaruia interesele, ca presedinte, respectiv premier, sau macar una care sa minimalizeze conflictele?

Evident, fiecare va incerca sa obtina o formula cat mai buna, ca sa fie sigur ca nu ajunge la mana celuilalt si ca pastreaza pentru sine o putere cat mai mare. Asta va fi un lucru interesant de vazut la modificarea Constitutiei.

Au mai fost doi oameni care s-au gandit sa faca o Constitutie croita pentru ei doi. Numele lor e Adrian Nastase si Ion Iliescu, iar timpul a aratat ca amandoi au gresit fundamental. Au creat o Constitutie prin care i-au dat puteri uriase lui Traian Basescu. Iar el, direct sau indirect, i-a scos din joc pe amandoi. De vazut daca Antonescu si Ponta vor face aceleasi greseli.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#coabitare Ponta Antonescu, #Antonescu alegeri prezidentiale 2014 , #Victor Ponta