Cine e Stelian Tanase: Creatorul lui Crin, fost om al lui Vintu

Joi, 19 Decembrie 2013, ora 16:58
9935 citiri
Cine e Stelian Tanase: Creatorul lui Crin, fost om al lui Vintu

Stelian Tanase, omul propus de PNL pentru a ocupa functia de presedinte-director general al Televiziunii Romane, este unul dintre intelectualii care au ramas in atentia publicului inca de la inceputul anilor '90, cu o trecere semnificativa prin Parlament, dar si, ceea ce putini stiu, omul care a contribuit decisiv la "ridicarea politica" a lui Crin Antonescu, presedintele liberalilor.

La capitolul orientari politice, Tanase l-a atacat dur pe Traian Basescu in ultimii ani, ba chiar a fost autorul unor zvonuri greu de crezut despre acesta, cum ca l-ar vrea pe Patriciu premier si a sustinut, implicit, USL, mai ales pe Crin Antonescu, desi l-a criticat (foarte) moderat si pe acesta, si pe Victor Ponta. Semnificativ e ca Tanase a spus despre Ponta ca "nu a plagiat, i-a scris altcineva lucrarea".

Orientarea sa pro-PSD si PNL apare ca evidenta si in stenogramele procurorilor din cazul Vintu, in care Tanase ii spunea sefului sau de atunci ca vrea sa "il antreneze" pe Mircea Geoana pentru aparitiile din ultima parte a campaniei prezidentiale, lucru cel putin lipsit de etica, atat timp cat Tanase era si jurnalist, formator de opinie. "Sa te auda Dumnezeu, sa castige Geoana", ii spunea Tanase lui Vintu.

Daca va fi confirmat in functie, Tanase se va afla la a doua sa experienta la TVR, acolo unde, in ultima parte a lui 2003 si prima a lui 2004, a realizat emisiunea "Masina de tocat". Din declaratiile sale, el a fost indepartat de acolo la ordinele PSD.

Din societatea civila in politica si inapoi

Absolvent al Facultatii de Filosofie a Universitatii Bucuresti, scriitor "convertit" apoi in istoric, politician, om de televiziune si analist politic, Stelian Tanase a fost unul dintre asa-zisii "intelectuali angajati" din Romania si a intrat in politica, in Partidul Aliantei Civice, acolo unde a fost vicepresedinte. Orientarea sa politica a fost una constant anti-FSN/PDSR in anii '90.

Stelian Tanase a si fost ales deputat pe listele acestei formatiuni, intr-un mandat de 4 ani - 1992-1996.

Din postura sa de vicepresedinte al PAC, Tanase a avut o initiativa pentru care Crin Antonescu, tocmai cel care l-a propus PDG al TVR, ii este cu siguranta recunoscator - l-a pus pe listele de candidati ai aliantei civice de la Tulcea pe actualul presedinte al Senatului, pe atunci un simplu profesor de liceu care mai trecuse si prin partidul pe care acum il conduce - PNL, pe care il parasise dezamagit. Din informatiile de presa, Tanase a fost impresionat de modul de a vorbi al lui Crin Antonescu.

Ulterior, PAC a fuzionat cu PNL, insa Tanase a parasit viata politica, orientandu-se spre presa si scrierea de carti, mai ales in domeniul istoriei comunismului.

El a fost realizatorul mai multor emisiuni, la diverse posturi TV. Tanase a lucrat multi ani la Realitatea TV, pe vremea cand aceasta era condusa de Sorin Ovidiu Vintu, in mai multe randuri. Ultimele sale emisiuni au fost "Bucuresti strict secret". "3x3" si "Tanase si Dinescu".

Ca autor, Tanase a scris mai multe romane, insa cele mai semnificative carti scrise sunt din domeniul studiilor comunismului, in special despre practicile Securitatii.

Cum facea Tanase presa cu Vintu. Cum se stie

Iata discutia dintre Stelian Tanase si Sorin Ovidiu Vintu din decembrie 2009.

Stelian Tanase: Am si eu o intrebare la tine, delicata.

Sorin Ovidiu Vantu: Te rog.

Tanase: M-a invitat Televiziunea Romana sa ma duc duminica, la ora 09.00, la ei, la anuntarea rezultatelor.

SOV: Mi se pare normal.

Tanase: TVR1. Nu, problema este sa nu te superi tu sau Realitatea sa-mi zica..., pentru ca Realitatea nu ne-a facut nicio invitatie, sa stii.

SOV: Nu, dar chiar daca ti-ar fi facut si probabil ca urma sa-ti faca, televiziunea publica e o chestie de prestigiu.

Tanase: OK. Deci, tu esti in tema si nu esti in dezacord cu ideea asta.

SOV: Nici pomeneala! La TVR poti sa iesi cand vrei, Stelian.

Tanase: Fiind momentul asta cu miza mare, banuiam ca Realitatea vrea sa-si tina oamenii acolo, stii.

SOV: Mai, mi s-a spus ca tu te duci la TVR1 fost intrebat daca as fi de acord, m-a intrebat Catalin. Si i-am spus cum sa nu...

Tanase: Eu am cam zis ca nu ma duc, daca ma ia Realitatea, ca nu e-n regula sa plec daca sunt aici. Ei mi-au spus ca au vorbit cu tine si au vorbit si cu Sassu sau Sassu a dat telefon, nu stiu, dar oricum, era bine sa te intreb eu pe tine, e mai corect.

SOV: Sassu te-a cerut.

Tanase: Bine, e-n regula, mersi mult.

SOV: Te-a cerut si am fost perfect de acord.

Tanase: Nu, era sa te intreb eu pe tine, asa, stii, ca a vorbit cu Enache, ca a vorbit cu...

SOV: Mi se pare o chestie de mare prestigiu, tot pentru Realitatea lucrezi si acolo.

Tanase: Bine. Pai am sa spun sa scrie acolo Realizator Realitatea.

SOV: Tot pentru Realitatea lucrezi si acolo, ca noi ne distribuim.

Tanase: Da ce crezi ca o sa fie duminica?

SOV: O sa castige Geoana, Stelian.

Tanase: Sa te auda Dumnezeu!

SOV: In mod cert.

Tanase: Ca, ca aseara nu s-a prezentat foarte bine.

SOV: Da, si-a luat o m..e cu hidrantul, ce dracul. Nu ca nu s-a prezentat bine, a fost catastrofa.

Tanase: N-a fost bine pregatit.

SOV: A pierdut 1, maxim 2 procente.

Tanase: Sorin, daca ma chema sa stea de vorba cu mine o ora, sa-i fac training, sa stii ca intra bine in emisiune.

SOV: I-am spus, ma, fratele meu, i-am spus.

Tanase: Nu vreau nimic de la el.

SOV: Dar, evident, ce dracul!

Tanase: Aia din jur n-au vrut, probabil.

SOV: Iti dai seama ca e captiv la gasca, la staff-ul...

Tanase: Nu, dar eu il antrenam sa intre macar cu un mental bun si doi, sa stie cum se vede dincolo de camera, ca el crede ca ce e acolo conteaza. Conteaza ce e dincolo de camera, ce se vede prin sticla de catre Grivei.

Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 31% din opţiuni, urmat de Gabriela Firea cu 24% şi...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#Stelian Tanase Crin Antonescu deputat, #Tanase Alianta Civica Crin Antonescu , #stiri Crin Antonescu
Comentarii