Ce regreta, ce isi asuma Crin Antonescu? Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 23 Mai 2014, ora 12:01
14343 citiri
Ce regreta, ce isi asuma Crin Antonescu? Interviu video
Foto: Ziare.com

Crin Antonescu admite ca sustinerea lui Relu Fenechiu, inculpat judecat de ICCJ, in functia de ministru a fost o eroare politica si sustine ca nu ar avea motive sa nu semneze decretul de numire a Codrutei Kovesi in fruntea DNA daca ar fi fost pus sau ar fi pus in aceasta situatie.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Crin Antonescu revine si asupra declaratiei "fara acoperire" privind revocarea judecatorilor CCR. Totodata, presedintele PNL sustine ca ii intelege pe cei care s-au speriat de cele intamplate in vara lui 2012: "Le inteleg sperietura, dar nu au de ce sa se teama. Numai oamenii rauvoitori sau prosti fac de doua ori aceeasi greseala si nu ma numar printre ei".

Crin Antonescu sustine ca PNL va obtine la europarlamentare intre 20 si 25% si explica pe ce electorat se bazeaza. Totodata, nu exclude posibilitatea ca, in caz contrar, nu doar sa renunte la sefia PNL, ci sa piarda si candidatura prezidentiala: "In ce masura acest lucru afecteaza candidatura mea la prezidentiale, va decide partidul. Daca partidul va face alta optiune, o voi respecta."

Joe Biden a tinut miercuri la Bucuresti un discurs dedicat aproape integral coruptiei si anticoruptiei. Cum se raporteaza PNL si prezidentiabilul Crin Antonescu la acest mesaj?

A fost un mesaj mai apasat, mai insistent ca oricand. Ne raportam intelegandu-l. Mesajul lui Joe Biden descrie o realitate pe care noi o cunoastem foarte bine. In statul roman, cu forme si optiuni democratice, exista coruptie, exista ineficienta politica si institutionala in lupta cu acest fenomen si, in fond, aceasta e o debilitate a democratiei. Joe Biden spune: coruptia e o forma a tiraniei. Tirania este opusul libertatii, deci cu cat mai multa coruptie, cu atat mai putina libertate.

Dar PNL a transmis unele mesaje contradictorii in aceasta privinta. Relu Fenechiu a fost sustinut in Guvern pana in usa puscariei aproape. Dl Chiuariu, condamnat definitiv cu suspendare, este vicepresedinte PNL, membru in Comisia juridica. Sunt aceste lucruri in acord cu mesajul lui Joe Biden?

Probabil ca desemnarea si sustinerea dlui Fenechiu in functia de ministru din conditia de trimis in judecata a fost o greseala din punct de vedere politic. Dar era trimis in judecata pentru fapte pe care le-a comis in 2002-2003, nefiind in exercitiul unei demnitati politice si a demisionat dupa condamnarea de prima instanta. Desi prezumtia de nevinovatie opera pana la condamnarea definitiva.

Opereaza aceasta prezumtie si din punct de vedere politic, nu doar judiciar?

Trebuie sa opereze pentru ca altfel repetam situatii ca a dlui Atanasiu, care a primit NUP la doua saptamani dupa eliminarea din Guvern. Sigur, in cazul respectiv, admit ca a fost probabil o greseala. Tudor Chiuariu este subiectul unei sentinte care nu ia niciun drept politic. PNL si Tudor Chiuariu au reactionat prin demisia din fruntea Comisiei juridice de la Senat, in mod simbolic. Mai mult nu ii putem lua.

Tot simbolic, prezenta unui condamnat definitiv in conducerea PNL, in Comisia juridica a Senatului este un semnal bun sub aspectul aderentei la principiile statului de drept?

Functia in partid e rezultatul votului unui congres si nu ii poate fi luata.

Dar ii puteti cere demisia.

Asta s-a si intamplat si a demisionat de la conducerea Comisiei juridice. Dar sa pomenim faptul ca domnii Fenechiu si Chiuariu au fost condamnati fiind in functii, ceea ce arata ca PNL nu a influentat si obstructionat decizia Justitiei. Sunt exemple care arata atitudinea corecta in raport cu Justitia a PNL.

Ati spus ca unele aspecte din vara lui 2012 au fost gresite. Care anume?

Faptele sunt fapte. Nicio acceptiune care se poate da unei lovituri de stat nu se potriveste acestor evenimente. Totul s-a petrecut in parametri constitutionali, lucru certificat de CCR. Totul s-a petrecut in cadrele formale democratice. Dar nu tot ce are acoperire formala si legala e si democratic.

Si doar in sensul acesta, schimbarea precipitata si improvizata a Avocatului Poporului, schimbarea presedintilor celor doua Camere au fost discutabile democratic in esenta lor. Dar istoria nu a inceput in vara lui 2012 si exista o lunga traditie de astfel de gesturi. Cand Roberta Anastase a intrat in legenda cu o anumita numaratoare nu se intampla pentru prima data. Deci lucrurile din vara lui 2012 vin pe o traditie de slabiciune in respectarea pe fond a unor proceduri parlamentare.

Pe 1 iulie 2012 ati declarat: "Parlamentul, Guvernul impreuna pot sa ii revoce pe judecatorii CCR. Daca nu, aceasta tara nu poate fi guvernata pentru ca nu putem vorbi de suspendarea lui Traian Basescu, de suspendarea Robertei Anastase. In actuala ei competenta, CCR este o rusine". Mai ganditi la fel?

Exista in continuare elemente care sa alimenteze suspiciuni privind modul in care se iau decizii in CCR. Si ele vor persista cat timp nu reglementam fie prin lege, fie macar prin cutuma anumite conditii pentru ca cineva sa fie propus si sustinut judecator al CCR.

Ceea ce e de discutat si unde am de revenit e prima parte a declaratiei. Parlamentul si Guvernul nu pot schimba judecatorii CCR. Este o declaratie fara acoperire, dar nu a fost transpusa in practica.

DNA si ANI au fost laudate explicit de Joe Biden, ca institutii puternice si independente. Ati acuzat adesea ambele institutii de partizanat politic, v-ati opus desemnarii dnei Kovesi in fruntea DNA. Va mentineti nemultumirile sau ati reevaluat cele doua institutii?

Nu am reevaluat dubiile, nemultumirile pe care le-am avut in legatura cu momente din activitatea acestor institutii in anumite cazuri. Ce am schimbat eu in atitudinea fata de ele e generat de ceea ce dl Ponta si PSD fac dupa ce impreuna am ajuns la putere.

Cand am avut suspiciuni privind influenta lui Traian Basescu asupra unor institutii din sistemul judiciar le-am spus public, iar angajamentul nostru comun a fost sa scoatem aceste institutii de sub influenta lui Traian Basescu, nu sa ocupam noi un teren eliberat.

Negocierea politica pe numirea procurorilor a dlui Ponta ne-a despartit fundamental. Iar cand a devenit evident ca dl Ponta si anturajul pesedist vor sa puna mana pe Justitie, pozitia noastra s-a schimbat in apararea acestor institutii.

Eu nu am avut nicio problema personala cu dna Kovesi. Cred ca actualii procurori trebuie lasati sa-si duca mandatul la capat. Sa dam semnalul cu acesti oameni care sunt in functii ca nu ne mai amestecam.

Daca presedinte fiind ati fi primit sau ati primi propunerea: Codruta Kovesi - procuror sef DNA, ati semna?

Nu aveam motive sa nu o semnez. Dna Kovesi poate depune marturie ca niciodata nu am incercat sa-i influentez deciziile sau ale institutiei pe care o conduce.

Suntem in pragul euroalegerilor. La ce procent va asteptati pentru PNL?

Intre 20-25%. E o marja mare, dar sunt alegeri atipice. Sunt sceptic pivind prezenta la vot. Cu cat prezenta e mai mica, cu atat rolul marilor electori, al primarilor, creste. Si situatia e trista, primarii sunt in paradigma 2000-2004, unii sub presiunea Puterii sunt aratati ca niste trofee: sunt liberal, dar merg cu PSD ca imi plac proiectele dlui Ponta. Este o expresie majora a dispretului pentru alegator. Cand eu, Ponta, capturez un primar liberal cu promisiuni sau amenintari pe banul public, ii transmit alegatorului ca nu conteaza votul lui.

Pe ce electorat mizati? Mai ales avand in vedere defectarile primarilor despre care vorbiti.

Defectarile vor fi minore, pentru ca in ciuda pretextelor si minciunii cu "USL traieste", la 850 de primari, dubiile nu depasesc 20. Deci dl Ponta a investit mult si a castigat putin, cel putin deocamdata.

Noi mizam pe structura organizatorica a partidului, pentru ca e un vot de aparat, pe cresterea si maturizarea partidului in ultimii ani si pe electoratul care a urmarit dezbaterile pe continut in privinta optiunilor europene. Noi am avut un program, nici n-am sarit cu parasuta, nici n-am amenintat cu puscaria.

Nu sunteti intre electorate acum? Ati pierdut parte din electoratul antiBasescu pe care v-ati bazat in ultimii ani, dar nu stiu daca ati recuperat inca electoratul proBasescu si pe cei care s-au speriat in vara lui 2012.

Electoratul suparat are o problema de memorie. Tine minte ce nu i-a convenit, dar le uita pe altele. Cei extrem de grijulii cu procedurile democratice nu s-au suparat cand dl Basescu dicta de la garaj cui sa i se deschida a doua zi dosar penal. Eu cred ca acest electorat va pune la bataie resursele sale de memorie si integritate.

Electoratul antiBasescu e compus din multe categorii, antibasisti pesedisti, antibasisti liberali si antibasisti difuzi si nu cred ca toti sunt condamnati sa intre in capcana Ponta-Antena 3: cine-i antiBasescu sa vina la noi!. In afara de basism fara Basescu si de revenirea in 2000-2004, exista si optiuni normale, sanatoase, pe care PNL incearca sa le ofere.

Celor care sunt antiPSD le propun sa se gandeasca totusi ce s-ar fi intamplat daca nu exista USL, care era scorul PSD pe nemultumirea din 2012, ce guvern facea Traian Basescu si care erau perspectivele pentru prezidentiale si pentru viitorul Romaniei. Iar celor proBasescu, pe care ii respect, le propun sa spuna cum se face ca dupa 10 ani de mare succes la putere si atata reforma, Traian Basescu lasa un PSD mai puternic decat l-a gasit?

Si electoratului care s-a speriat in 2012 ce ii spuneti?

Le inteleg sperietura, dar nu au de ce sa se teama. Numai oamenii rauvoitori sau prosti fac de doua ori aceeasi greseala si nu ma numar printre ei.

Daca nu obtineti 20%, ati anuntat ca veti demisiona din fruntea partidului. Demisia presupune asumarea unui esec in raport cu tinta autofixata. Nu greveaza ea si asupra candidaturii prezidentiale?

Nu au de-a face una cu alta.

Daca nu convingeti la europarlamentare, credeti ca puteti convinge la prezidentiale?

Sunt partide care nu stiu daca vor face 5% si vorbesc cu pofta despre candidatura la prezidentiale. In ce masura acest lucru afecteaza candidatura mea la prezidentiale va decide partidul. Dar, daca eu renunt la candidatura, dl Ponta e presedinte de acum. Daca partidul va face alta optiune, o voi respecta.

Vedeti o alianta PNL - PDL dupa europarlamentare?

Nu. Nu vad nicio alianta pentru PNL. Aliantele s-au facut. Ceea ce nu inseamna ca nu putem face actiuni politice comune.

Doriti sa fiti presedintele Romaniei. Ati ocupat demnitati importante: parlamentar, ministru, presedinte interimar si al Senatului. Care este principalul proiect politic pe care l-ati initiat si dus la bun sfarsit din vreuna dintre aceste calitati si care va recomanda pentru cea mai inalta functie in stat?

In Parlament, unde sunt din 1992 neintrerupt, proiectul meu a fost proiectul comun al PNL care in toti acesti ani a contribuit la ceea ce as numi democratizarea si occidentalizarea societatii romanesti. Am avut o contributie ca unul dintre atatia altii.

Am fost ministru al Tineretului si Sportului intre anii 1997 si 2000 si nu am facut emisiuni la Gadea cu sportivii, ca nu e gustul meu. Dincolo de performantele din vremea respectiva, am asezat o legislatie moderna prin legea 69/2000 si am introdus rentele viagere pentru sportivi.

Ca presedinte al PNL, din 2009, proiectul meu s-a numit PNL, marele partid al dreptei romanesti. Un proiect greu de dus, un proiect prezidential de partid. Daca obtinem acum peste 20%, PNL ar depasi pentru prima oara singur acest scor electoral, si-ar reconfirma statura de lider al dreptei romanesti si ar fi o implinire de proiect.

Si daca nu atingeti tinta, ar fi un esec al proiectului?

De aceea, am si spus de demisie. PNL poate sa urmeze acest proiect si cu 18%, si cu 11%. Dar avem niste realitati si eu sunt un om dedicat unor idei, directii, nu unor functii. Ele sunt mijloace, nu scopuri. De aceea, nu pot sa inteleg cum atunci cand te retragi de la guvernare sa vezi un fost ministru ca plange si mai ca nu vrea sa plece.

Au plans oameni de baza ai dvs. V-ati inselat asupra lor, ati facut selectii gresite? Pe domnii Chitoiu, Silaghi, Stroe i-ati sustinut puternic.

Nu i-am adus de acasa. Eu am incercat sa aduc oameni noi, dar despre ei nu se vorbeste.

Dar regretati pierderea liberalilor vechi, de exemplu domnii Chiliman si Moisescu?

Nu am spatiu sa discut despre ei. Spun doar ca e scandalos sa-i aud vorbind de lupta impotriva coruptiei si imi pare rau de PNTCD sa il vad inchiriat de cineva ca Moisescu. PNL e mai curat dupa plecarea lor. Stroe, Tariceanu, Silaghi au dezertat rusinos, e dureros pentru noi, este fatal politic pentru ei, dar nu pot influenta destinul PNL.

Regretati formarea USL?

Nu. Nu regret nici formarea Aliantei DA, nici sustinerea lui Traian Basescu in 2004 sau a lui Ponta in 2012, chiar daca ne-au dezamagit. Trebuia sa aiba loc in ambele cazuri schimbarea de majoritiate pentru a elimina riscul partidului-stat sub care ne aflam din nou.

Regret ca Ponta nu s-a tinut de cuvant, regret ca o constructie politica atat de mare a esuat. Dar viitorul acestei tari nu poate fi facut a la Duicu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Crin Antonescu PNL, #Antonescu suspendare 2012, #Antonescu anticoruptie , #presedinte PNL