Antonescu sustine, la Bruxelles, ca romanii protesteaza pentru o societate democratica

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 20:19
1685 citiri
Antonescu sustine, la Bruxelles, ca romanii protesteaza pentru o societate democratica
Foto: Arhiva/Ziare.com

Romanii care au iesit in strada nu protesteaza la adresa masurilor de austeritate luate din 2010, ci pentru o societate democratica, a declarat marti, la Bruxelles, presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, copresedinte al Uniunii Social Liberale.

"Populatia nu protesteaza impotriva masurilor de austeritate luate din 2010, dintre cele mai dure din tarile Uniunii Europene, reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, cresterea spectaculoasa a TVA - de la 19 la 24% - inghetarea pensiilor oricum mici si multe alte masuri dramatice.

Romanii nu au protestat atunci, protesteaza acum, nu pentru a cere recuperarea acestor pierderi salariale, desi sunt afectati, protesteaza acum pentru ca, asa cum afirma acesti protestatari, simt ca pierd singurul castig cert al Romaniei, dupa 20 de ani, si anume pentru ca garantiile pentru o societate democratica si pentru un stat de drept sunt in pericol.

Pentru ca, de facto, si toata lumea vede in Romania, puterea s-a concentrat in mana unui singur om, iar principalul partid de guvernamant se comporta ca un partid-stat pe care romanii il cunosc de multa vreme si pe care romanii nu-l mai vor niciodata", a spus liderul PNL, cu prilejul unei dezbateri despre democratia din Romania, organizata de grupurile europarlamentare Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D) si Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE).

Potrivit acestuia, toate aceste aspecte, si altele, necesita o dezbatere in interiorul familiei europene.

"Este o discutie despre realitati, perspective si, mai ales, riscuri. Acum cateva zile, presedintele Romaniei, Traian Basescu, intr-o interventie mult asteptata si intens urmarita, spunea - citat aproximativ: 'Eu sunt un dictator?' 'Eu nu sunt un dictator, pentru ca pe mine ma ataca multi de dimineata pana seara in dezbateri politice la televizor'.

Ceea ce este adevarat. Sunt multi, 10, 15, 20, 50 de oameni politici, 5, 10, 15 jurnalisti. Nu accept sa punem problema asa. Nu accept ca, intr-o tara din UE, la inceputul anului 2012, cineva sa-mi aduca astfel de argumente cum ca nu ar fi dictator.

Nu a spus nimeni ca in Romania e dictatura, nu a spus nimeni ca presedintele Romaniei e dictator. Sigur ca am putea intreba: 'Dar va pot critica la televiziune 15, 20 de politicieni? Functionarii publici din Romania isi pot afirma public, linistiti, convingerile politice? Cati cetateni ai Romaniei pot sa-si afirme si sa-si manifeste convingerile si optiunile politice fara sa se teama de repercusiunile firesti intr-un regim democratic?", a spus Antonescu.

El a subliniat ca, de fapt, tema discutiei de la Bruxelles nu se refera la posibilitatea existentei dictaturii intr-o tara membra a UE.

"Noi trebuie sa discutam, avem acest drept si cred ca avem aceasta obligatie, sa discutam calitatea si performanta acestui regim democratic", a adaugat presedintele PNL, care a calificat, in context, dialogul Puterii cu societatea civila, cu cetatenii sau sindicatele ca fiind "o amintire".

Crin Antonescu a mai spus ca nu accepta ca societatea civila sa fie impartita de catre presedintele Traian Basescu in 'de buna' sau 'de proasta' calitate. "Asta o pot face doar cei pe care ONG-uri, celelalte forme ale societatii civile, sustin ca le reprezinta, nu liderul sistemului politic", a argumentat el.

Opozitia, varful aisgbergului din proteste

Copresedintele USL a dorit sa-i asigure pe colegii din Parlamentul European ca protestele din Romania, "asa cum admit chiar guvernantii", sunt spontane, nefiind organizate de opozitia politica si reprezinta "ceea ce se numeste varful aisgbergului". In opinia sa, fondul manifestatiilor este cauzat, totusi, de masurile de austeritate.

"Iar nemultumirea majora, profunda, cauzele ei in societatea romaneasca sunt foarte bine redate de oricare dintre cercetarile sociologice, de oricare dintre analizele care se fac inca din cursul anului trecut. Fiecare are dreptul sa-si aleaga sistemul politic in care doreste sa traiasca, Romania nu a fost si nu este Belarus, Romania nu este si nu va fi Rusia.

Cu tot respectul pentru aceste state, Romania este un stat, o societate, romanii sunt o natiune care au facut o natiune fundamentala si definitiva pentru Europa, cu valorile ei culturale, politice, cu valorile ei de familie si din aceasta familie Romania nu va iesi", a spus Antonescu.

El a mai criticat "doi termeni cheie" ce revin in discursul sefului statului si al Puterii de la Bucuresti: modernizare si reforma.

"Se invoca, in toti acesti ani, ca o putere reformatoare, cu viziune si vointa, a modernizat statul roman si ca Opozitia prezentata demult, inclusiv in forurile europene, si pe nedrept retrograda, antireformista, blocheaza acest proces de modernizare a statului. In realitate, statul roman este mai corupt, mai clientelar ca oricand, mai costisitor si mai putin de folos cetateanului platitor de impozite ca oricand.

Iar despre austeritate este bine sa discutam pana la capat cu toate datele autentice si vom vedea ca austeritatea a fost impusa, prescrisa doar unor oameni care se afla in afara clientelei uzuale a puterii", a afirmat liderul PNL.

Potrivit acestuia, "clientii puterii s-au imbogatit la vedere, oficial, s-au imbogatit in toate felurile".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Antonescu Bruxelles proteste, #Antonescu dezbatere Parlamentul European , #presedinte PNL
Comentarii
Poza DECEBALUS
DECEBALUS
rank 5
Dl Crin Antonescu va fi Presedinte!
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Antonescu Cel Penibil! Doamne-Fereste sa ajunga in conducerea tarii!