Antonescu spune pas pe "inalta tradare" a lui Basescu si arata cu degetul chiar inspre Voiculescu

Sambata, 16 Noiembrie 2013, ora 16:11
5671 citiri
Antonescu spune pas pe "inalta tradare" a lui Basescu si arata cu degetul chiar inspre Voiculescu
Foto:Arhiva

Crin Antonescu respinge propunerea adresata sambata de Dan Voiculescu liderilor USL de a lua in calcul posibilitatea ca Traian Basescu sa fie acuzat de inalta tradare sub pretextul cedarii de catre Romania a mosternirii Fundatiei Gojdu.

Intrebat daca a discutat cu Dan Voiculescu pe aceasta tema, Crin Antonescu a negat, spunand ca nu a discutat cu fondatorul PC "de foarte multa vreme" si dand de inteles ca nu ia in calcul o noua suspendare a presedintelui.

"Nu, pentru ca nu exista elemente pentru a discuta asa ceva. Daca e sa vehiculam ipoteza cedarii mostenirii Fundatiei Gojdu, atunci ar trebui sa discutam despre tot Guvernul care a facut asta la momentul respectiv si nu stiu daca PC nu era membru al Guvernului atunci. Oricum nu putem discuta despre tradare nationala la sase - sapte ani dupa ce aceste lucruri s-au intamplat", a mai declarat Crin Antonescu pentru gandul.info, afirmand ca "astfel de incercari nu fac decat sa-i dea munitie lui Traian Basescu".

Dan Voiculescu a lansat sambata un nou scenariu de inlaturare a lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei, cel de-al treilea in ultimele 10 zile.

Dupa atacul lansat in mass-media de Sorin Rosca Stanescu pe tema finantarii campaniei prezidentiale a lui Traian Basescu in 2004 si propunerea lui Victor Ponta de a se infiinta o comisie parlamentara de ancheta pe tema terenului achizitionat in judetul Calarasi de Ioana Basescu, Dan Voiculescu a propus un nou motiv de a-l acuza pe Traian Basescu de inalta tradare.

Voiculescu ataca PNL si vrea ca USL sa discute acuzarea lui Basescu de inalta tradare

"In ziua de azi, presedintele afirma despre premier lucruri oribile, premierul afirma despre presedinte lucruri incredibile, presedintele lanseaza public ideea ca anumite persoane, Voiculescu, Ponta si altii, dorim de fapt aplicarea art 86. din Constitutie, care spune ca presedintele poate fi acuzat de inalta tradare (...)

Daca vreti, va spun unul singur - cedarea pe mana lui MRU a patrimoniului Fundatiei Gojdu, ca si cum acest patrimoniu era al lor. Asta se numeste tradare. Sa nu mai vorbim de datoriile internationale ale Romaniei sterse de domnul presedinte ca si cum erau banii lui de buzunar. Ma gandeam daca, fiind ideea lui, nu e o idee buna pe care sa o discutam in USL...", a declarat Dan Voiculescu, citat de Antena3.

Presedintele Traian Basescu a anuntat inca de saptamana trecuta ca USL isi doreste sa il puna sub acuzare pentru inalta tradare, iar Victor Ponta este la curent cu acest plan.

Basescu iese la atac: Au vrut sa ma acuze de inalta tradare. Ponta era parte din plan

Intr-o emisiune de televiziune, presedintele a spus ca senatorul Rosca Stanescu, un specialist in diversiuni, a folosit documente obtinute de Facias, o fundatie a lui Dan Voiculescu, si, ajutat de ministrul liberal Radu Stroe, a incercat sa ii aduca in fata unei comisii parlamentare de ancheta care sa verifice cum s-au gestionat banii Aliantei DA in campania din 2004.

"In acest joc este si Voiculescu, si Victor Ponta si Rosca Stanescu si Crin Antonescu - cu dubii. Aduceti-va aminte declaratia lui Ponta: Presedintele a vandut Romania la Consiliul European. Stupiditatea acestei afirmatii e usor de vazut. Cine a cumparat-o? Afirmatia a fost foarte grava, ea urma sa se adauge la cele spuse de SRS. Urmau sa ma acuze de inalta tradare. Presedintele urma sa fie suspendat pentru inalta tradare, asta implica votarea cu 2/3 in parlament, si presedintele sta suspendat pana se pronunta Inalta Curte. Ar fi avut intreg anul acoperit", a explicat presedintele care a fost planul USL.

Pentru ca Traian Basescu a demonstrat ca documentele prezentate de Rosca Stanescu au fost false, planul a picat si senatorul a fost exclus din PNL.

Dupa cateva zile, Victor Ponta a anuntat ca PSD va cere formarea unei alte comisii de ancheta care sa vizeze de data aceasta modul in care Ioana Basescu a intrat in posesia unui teren in comuna Nana din judetul Calarasi. Principalii vizati de aceasta noua comisie ar fi procurorul Lucian Papici, care l-a trimis in judecata pe Liviu Dragnea, si presedintele Traian Basescu.

Crin Antonescu a declarat ca nu sustine aceasta idee, dar au fost membri PNL care s-au aratat interesati, printre acestia vicepresedintele Mircea Diaconu. Vineri seara, Ioana Basescu a prezentat public toate documentele.

ARTICOLUL 96 din Constitutie prevede urmatoarele:

(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, pot hotari punerea sub acuzare a Presedintelui Romaniei pentru inalta tradare.

(2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi initiata de majoritatea deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui Romaniei pentru a putea da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

(3) De la data punerii sub acuzare si pana la data demiterii Presedintele este suspendat de drept.

(4) Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Presedintele este demis de drept la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.

O controversa din 2005

Fundatia Emanuil Gojdu a fost instituita prin testamentul pe care Emanuil Gojdu l-a autentificat la Budapesta la 4 noiembrie 1869. Scopul ei era sa ofere burse de studii romanilor ortodocsi din Transilvania.

Intre 1998 si 2004 s-au purtat discutii intre guvernul Romaniei si cel al Ungariei, incercandu-se restituirea patrimoniului Fundatiei Gojdu. In octombrie 2005, prim-ministrul Tariceanu si ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu au semnat cu guvernul maghiar un acord care prevedea infiintarea unei noi fundatii publice romano-ungare "Gojdu". In acel moment, Partidul Conservator facea parte din coalitia de guvernare.

Contestatarii acordului, promovat printr-o ordonanta, au sustinut punerea in aplicare a acordului ar fi facut ca Romania sa cedeze gratuit patrimoniul "Fundatiei Gojdu", in favoarea statului maghiar.

Camera Deputatilor si Senatul au votat pentru respingerea ordonantei, iar presedintele Traian Basescu a semnat, la mijlocul lunii martie 2008, decretul pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului 183/2005 pentru ratificarea Acordului privind infiintarea Fundatiei romano-ungare "Gojdu".

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Crin Antonescu Basescu Gojdu, #Crin Antonescu Basescu inalta tradare, #Crin Antonescu Voiculescu Gojdu , #presedinte PNL