Antonescu: Problema PSD e despartirea de Iliescu

Luni, 02 August 2010, ora 13:53
1351 citiri
Antonescu: Problema PSD e despartirea de Iliescu

Crin Antonescu, presedintele PNL, a declarat duminica seara ca pe liberali si pesedisti ii despart nu numai viziunile economice, ci si faptul ca PSD nu a dus la capat "mult cantata reforma", fiind un partid "istoric", a carui problema este "despartirea de Ion Iliescu".

Antonescu a facut aceste afirmatii la Antena 3, comentand afirmatia lui Victor Ponta potrivit caruia PSD nu vrea sa guverneze cu PNL.

"Eu n-am nimic impotriva afirmatiei dlui Ponta ca PSD n-ar vrea sau n-ar putea sa guverneze cu PNL. Daca acest lucru vizeaza o situatie de dupa alegeri, in 2012 sau inainte, e clar conform sondajelor ca nici nu are rost sa guvernam impreuna, doua partide care insumeaza 75-80 la suta.

E din ce in ce mai putin probabil sa guvernam impreuna intr-o asemenea situatie pentru ca ne despart foarte multe. Nu doar cota unica sau impozitul progresiv, ne despart mult mai multe.

Ne desparte, dupa toate semnele, convingerea mea din ce in ce mai apasata, ca PSD nu evolueaza in sensul acelei multe cantate reforme a unui partid de stanga de tip european", a spus Antonescu.

Crin Antonescu si-a continuat criticile la adresa PSD, despre care a spus ca a fost incapabil sa renunte la influenta lui Ion Iliescu.

"In ceea ce priveste PSD, eu am avut intotdeauna rezerve, rezerve care nu sunt in primul rand date de ideologie, desi eu nu sunt un om de stanga. (...) Dar mai e ceva. PSD e deja un partid istoric si el in Romania. E un partid istoric care, oricat s-ar simti lezat domnul Ponta, provine din FSN, e legat de persoana fondatorului sau, Ion Iliescu, persoana care amesteca lucruri rele - mai multe dupa parerea mea - si lucruri bune, care au fost luminate de cand cu eclipsa Basescu, dat fiind ca am putut constata si partile bune ale lui Ion Iliescu", a sustinut presedintele PNL.

PSD risca sa esueze si sub Victor Ponta

Liberalul a declarat apoi ca reforma PSD, care a inceput in 2005, cand Ion Iliescu a pierdut alegerile in partid a esuat sub conducerea lui Mircea Geoana si risca sa esueze si sub Victor Ponta.

"Problema PSD este despartirea de Ion Iliescu. In 2005, Ion Iliescu a pierdut niste alegeri in PSD pentru presedintia partidului - un fapt surprinzator, dar care a fost semnul unei reforme. Poate dureroase pentru PSD, dar a fost semnul unei reforme. Reforma aia a esuat cata vreme peste patru ani, Mircea Geoana - il inteleg in context electoral - se duce sa-si depuna candidatura la presedintia Romaniei de mana cu Ion Iliescu, invinsul sau din alegerile din 2005 din partid.

Si (reforma a esuat n.r.) cata vreme Victor Ponta, care era in tineretile sale - sub Adrian Nastase si cu ceva stimulent de la Adrian Nastase - destul de ironic la adresa batranetii politice a lui Ion Iliescu, iar astazi are in Ion Iliescu chiar un presedinte de onoare", a continuat Crin Antonescu.

Presedintele PNL a spus ca o viitoare colaborare intre PNL si PSD depinde de modernizarea PSD, Antonescu precizand ca si PNL mai are multe de facut la capitolul reforma.

"Diferentele dintre mine si Victor Ponta, dintre un PNL, asa cum il gandesc eu si PSD, sunt multe si nu tin de cota unica. Daca Victor Ponta, in opinia mea, va actiona in sensul modernizarii acestui partid, de a face un partid de dupa acesti 20 de ani, in sensul deschiderii, schimbarii radicale si pe care o vreau si eu in PNL (...) atunci PSD va fi un partener autentic pentru noi. Dar nu vreau sa vad inca o data perioada 2000-2004 sub alt chip", a avertizat Antonescu.

"Ca am putea face ceva bun pentru Romania eu si Victor Ponta, PNL si PSD, e deasupra oricarei discutii. Sigur ca am putea face. Ca vom face sau nu, ramane de vazut. Dar a face ceva bine impreuna pentru Romania nu inseamna neaparat a guverna impreuna. Am putea de pilda, unii dintre noi guvernand, ceilalti in opozitie, sa dam fiecare din postura lui, o alta calitate vietii politice. Putem face ceva pentru Romania reformandu-ne pe noi ca partide, sa guvernam pentru cetateni si nu pentru propriul nostru partid si pentru clientela", a continuat el.

Antonescu a adaugat ca PSD-ul de acum seamana cu cel de acum cativa ani. "Am remarcat doar faptul ca discursul PSD-ului - si nici personajele, dar in primul rand discursul - nu se schimba. Asistam la aceleasi promisiuni simple cu caracter demagogic, cu aceeasi balada-serenada cantata saracilor si cu cateva lucruri de conjunctura. Or pe mine ma intereseaza, cine poate in Romania, ca e de dreapta sau de stanga, sa nu fie populist si sa le spuna romanilor ca nu e bine cum suntem toti", a declarat acesta.

Totodata, liderul PNL a estimat ca reforma in PSD va fi cu atat mai dificila cu cat exista sansele ca in PSD sa intre parlamentari din PDL, in contextul scaderii dramatice in sondaje a formatiunii de guvernare.

"Si vom asista la mutatii si de cadre si de efective de la Basescu si PD-L catre PSD, un PSD apetisant prin scorul sau mare in sondaje. Si in sensul acesta, batalia va trebui data de PNL si sa isi asume misiunea de a guverna", a conchis Crin Antonescu.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#Crin Antonescu, #Antonescu PSD Iliescu, #PSD despartire Iliescu , #stiri Crin Antonescu
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
nu stiu de ce , dar de fiecare data cand deschide gura Antonescu - ma bufneste rasul - cred ca nu are nici un rost sa caut vreo explicatie - "te iubim" - dai bataie inainte si trage in continuare album dupa album - ce ne-am face fara Antonescu ?