Antonescu: Pentru Basescu, Justitia in Romania se reduce la doua cuvinte: Daniel Morar

Luni, 25 Martie 2013, ora 22:18
3228 citiri
Antonescu: Pentru Basescu, Justitia in Romania se reduce la doua cuvinte: Daniel Morar
Foto: Realitatea Tv

Presedintele PNL Crin Antonescu a comentat, luni, numirea lui Daniel Morar de catre presedintele Traian Basescu la Curtea Constitutionala, apreciind ca realitatea vorbeste de la sine.

"Nu stiu cum va conduce Daniel Morar Parchetul, eu plec de la prezumtia de nevinovatie, dar ceea ce este absolut sigur si remarcabil este ca din punct de vedere al lui Basescu, Justitia in Romania se reduce la doua cuvinte: Daniel Morar. Nu contest dreptul presedintelui, e alegerea lui, e corecta, nu am de comentat foarte multe, e doar o confirmare.

La fel ca vestitul mesaj de pe Facebook in care Basescu ne aduce aminte ca 9 ani a fost strans legat de un partid, cu totul in afara spiritului Constitutiei, la fel acum ne confirma ca Morar a fost un om apropiat de Basescu. Orice as spune e palid pe langa realitate, nu stiu in ce masura toate aceste lucruri spun sau nu spun ceva celor care sunt in afara Romaniei, daca pentru ei aceste lucruri sunt sau nu sunt relevante", a precizat co-presedintele USL, la Realitatea TV.

De asemenea, el a precizat ca nu intelege cum propunerea PNL-ului, aflat la guvernare in 2007, in persoana juristului Norica Nicolai ca ministru al Justitiei, a declansat un mare scandal, "ca e vorba de un om politic si ca atare nu poate fi ministru. Dar faptul ca Monica Macovei, membru fruntas al unui partid, joaca in rolul statuii Justitiei de nu stiu cata vreme si vinde bilete, asta cum e? Sigur ca nu este normal", a punctat Antonescu.

Presedintele Traian Basescu a postat un mesaj pe Facebook la scurt timp de la incheierea Conventiei PDL la care Vasile Blaga a castigat presedintia partidului, victorie contestata de Elena Udrea. "Adio Partid Democrat, astazi ne-am despartit!", a subliniat Traian Basescu.

Ulterior, presedintele Romaniei l-a numit, luni, pe Daniel Morar ca judecator la Curtea Constitutionala, pentru un mandat de 9 ani, incepand cu data de 9 iunie 2013.

Daniel Morar, numit de Basescu judecator la CCR

Ulterior, acesta a fost detasat pentru inca 6 luni in functia pe care o detine in prezent, cea de prim-adjunct al procurorului general, de catre sectia pentru procurori a CSM, cu unanimitate de voturi.

Despre Kovesi la DNA: Sper sa nu se dovedeasca ipoteza plauzibila

Pe de alta parte, Crin Antonescu a infirmat faptul ca USL ar fi propus-o pe Laura Codruta Kovesi la DNA.

"In orice caz, ca USL nu face propuneri pentru procuror general si o astfel de propunere (Kovesi - n.red.) nu ar fi venit. Dar nu privesc deloc cu simpatie o astfel de ipoteza, sper sa nu se dovedeasca plauzibila", a accentuat co-presedintele USL.

De asemenea, el a spus ca nu stie daca premierul Victor Ponta, care ar putea asigura interimatul Ministerului Justitiei, dupa plecarea Monei Pivniceru la CCR, o va propune pe Kovesi.

"La CCR, unde exista 9 judecatori, ar fi normal ca toate cele 3 puteri ale statului sa aiba o proiectie in desemnarea judecatorilor, mie mi se pare ca 3 ar trebui numiti de Parlament, 3 de puterea executiva - unde se pot regasi presedintele si Guvernul - si 3 de catre puterea judecatoreasca. Normal ar fi ca acolo sa fie doar judecatori de cariera", a subliniat Antonescu, care a mentionat ca este de acord cu propunerea Monei Pivniceru de a elimina Presedintia din randul institutiilor care pot numi judecatori la CCR.

Despre Miscarea Populara: Domnul Diaconescu nu e un caraghios?

In alta ordine de idei, Crin Antonescu sustine ca Miscarea Populara, a carei infiintare a fost anuntata de consilierul prezidential Cristian Diaconescu, nu este corecta.

Lovitura politica de la Cotroceni: Consilierii prezidentiali lanseaza Miscarea Populara

"Faptul e fara precedent, ca niste consilieri prezidentiali care nu au demisionat intemeiaza platforme. De remarcat e maniera jenanta in care Basescu isi arata saracia resurselor politice si nu are altceva de oferit decat eternul Lazaroiu si inca doi consilieri travestiti in oameni de dreapta.

Domnul Diaconescu nu e un caraghios ca a fost om de stanga, apoi a servit interesul national in UNPR si devine brusc un apostol al dreptei? Asta e foarte jenant", a spus Antonescu.

De asemenea, el a spus ca USL nu poate decat sa ii limiteze la maximum aria de actiune a lui Basescu. In plus, el a precizat ca nu mai are de gand sa-l suspende, pentru ca aceasta este o actiune serioasa.

"Nu poti suspenda ridicolul. Suntem intr-o piesa de proasta factura, grotesca. Nu-ti poti bate joc de suspendare. Nu poti declansa o suspendare pe o impresie. O suspendare presupune o anumita vointa politica, un complex de proceduri si niste efecte. Eu nu am avut aceasta propunere de facut in USL, nici celelalte partide, ca atare tema nu exista, dar persista ingrijorarea", a spus Antonescu.

In plus, el a negat o viitoare alianta cu PDL, insa a precizat ca va primi in PNL pe oricine doreste sa se alature, adaugand ca partidul condus de Victor Blaga inca nu a ajuns la maturitate.

"Nu poate sa aiba un destin pe scena romaneasca in viitor decat un partid care poate sa traiasca dupa Traian Basescu", a spus Antonescu.

Despre problemele din USL: Ma inteleg excelent cu Ponta

Cat despre presupusele tensiuni din USL, presedintele PNL a precizat ca nu a criticat guvernarea si ca nu sunt probleme in coalitie.

"Nu e un guvern in care sa nu am incredere. Am o relatie excelenta cu Ponta in continuare, iar acest lucru tine de succesul USL. Eu candidez la presedintia Romaniei", a reiterat Antonescu.

"In a doua parte a anului vor incepe sa se vada niste rezultate. Veti simti in gradul de absorbtie al unor fonduri europene extrem de importante, vom simti in gradul de colectare, insasi reorganizarea aparatului de colectare fiscala, poate chiar din iunie vom simti posibilitatea de a lua masuri indirecte in sprijinul IMM-urilor si celor care creeaza locuri de munca. E un inceput, sub forma unor investitii care sa creeze cate locuri de munca s-o putea, sub constrangerile pe care le avem. Am incredere in Guvern", a adaugat acesta.

In plus, el a salutat faptul ca premierul are, in unele sondaje, un grad de incredere mai mare, insa a insistat ca Victor Ponta nu este propunerea USL la viitoarele alegeri prezidentiale.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Daniel Morar judecator CCR Antonescu, #Daniel Morar Basescu CCR, #declaratii Antonescu justitie , #presedinte PNL