Antonescu, despre demisie: Decizia e luata, o voi anunta la momentul potrivit

Marti, 31 Iulie 2012, ora 19:35
16690 citiri
Antonescu, despre demisie: Decizia e luata, o voi anunta la momentul potrivit
Foto: Arhiva/Day Life

Presedintele interimar, Crin Antonescu, considera ca, in urma referendumului, Traian Basescu "a fost demis in fond", insa "in forma" asteapta decizia CCR.

In ceea ce priveste depunerea mandatului sau, asa cum a anuntat ca va proceda in cazul in care Traian Basescu revine la Cotroceni, Crin Antonescu sustine ca decizia este deja luata, insa o va anunta "la momentul potrivit".

De asemenea, Antonescu a asigura ca, indiferent care ar fi decizia Curtii, aceasta va fi respectata intocmai, transmitandu-le totodata alegatorilor ca, in cazul invalidarii referendumului, nu trebuie sa isi piarda increderea in puterea votului.

Presedintele interimar a apreciat ca "pe umerii CCR" atarna o decizie grea, cauzata de ambiguitatile referitoare la numarul de persoane cu drept de vot.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui interimar Crin Antonescu:

- Basescu are atitudinea unui trisor. Am promulgat o lege votata in Parlament, acreditata drept constitutionala si nu aveam un motiv ca presedinte interimar sa nu o promulg. Am consacrat prin actul promulgarii vointa Parlamentului

- Obiectivul nostru numarul 1 a fost deblocarea mecanismelor institutionale, democratice, functionarea normala a institutiilor aceste tari. Sper ca acest referendum se va incheia cu demiterea lui Traian Basescu, demiterea oficiala, nu doar morala.

- Poate ca toti politicienii care afirmam ca in Romania e o ruptura intre electorat si liderii politici, ar trebui sa mai meditam, pentru ca atunci cand 8,5 milioane de oameni vin la vot inseamna ca exista o legatura, exista reprezentare.

- Ma dezgusta amenintarile lui Traian Basescu, (...) sunt niste aberatii care ne fac rau si de ras. Mi se pare jenant, sunt nedemne de orice om politic

- Basescu ameninta de cand il stiu si de cand ma stiu. De astfel de amenintari nu m-am temut. Cand te lupti cu Traian Basescu trebuie sa iti invingi teama, eu am invins-o de mult.

- Avem de a face cu doua cifre, una birocratica, valabila din punct de vedere legal, pentru ca institutiile statului nu au fost capabile sa o aduca la realitate, si avem o cifra reala care arata cati cetateni vii cu cetatenie romana exista pe Pamant.

- Nu avem obligatii morale fata de Traian Basescu. Nimeni nu are vreo obligatie morala sau de alt tip fata de Traian Basescu.

Despre demisie

- Aici, in aceasta calitate, nu doresc sa discut despre politicianul Crin Antonescu sau despre PNL. O asemenea discutie are sens in momentul in care vom avea finalul oficial al acestui referendum

- Eu am proprietatea vorbelor mele si am 20 de ani de cand fac politica. Decizia mea este luata, este una ferma, este una in conformitate cu toate principiile dupa care fac politica si o voi anunta la momentul potrivit.

- Romanilor care au votat le multumesc si le spun ca au facut ce trebuia pentru acessta tara si pentru democratie. Ei nu vor inceta sa fie aparati, pentru ca in numele lor face politica in fata oricaror descurajari sau abuzuri.

- Nu pot preveni niciun fel de abuz decat prin participare si manifestare demna in calitate de cetatean. Sunt sigur ca toti acesti oameni, 8 milioane si jumatate, vor iesi mai intariti in credinta lor in democratie.

- Daca o decizie nefavorabila a CCR ii va face pe unii sa creada ca nu mai merita sa votezi le spun ca nu este adevarat, intotdeauna merita sa votezi, sa crezi in democratie.

- Romanii au votat impotriva abuzului. Traian Basescu nu mai este, nu mai poate fi presedintele nostru al celor 8,5 milioane de romani. Vom respecta decizia CCR oricare ar fi ea, dar in planul legitimitatii Traian Basescu este demis.

- Traian Basescu ar fi trebuit sa demisioneze. Orice om politic ce are respect pentru democratie ar fi luat aceasta decizie, iar faptul ca nu o ia lasa pe umerii CCR o povara foarte grea de care sper si sunt incredintat ca se va achita cu onoare.

- Sper ca decizia CCR va da intaietate unei realitati in fata unei hartii, unor oameni in carne si oase in fata unor jocuri aritmetice si tertipuri. CCR are o povara uriasa pe umeri si nu ar fi trebuit sa o aiba.

- Sper intr-o decizie a CCR care sa puna inainte de toate insusi spiritul Constitutiie, al legii referendumului care impunea un prag de cvorum pentru a stimula participarea cetatenilor.

- CCR are de luat o decizie grea si nu este vina ei. Trebuie sa tina cont de niste lucruri care nu tin de ea: ce inseamna jumatate din populatia cu drept de vot. Va avea date diferite, cu cifrele MAI, cu cifrele din listele electorale, cu datele de la INS.

- CCR are de luat o decizie foarte grea. Sunt un om politic care in mai multe randuri am criticat decizii ale CCR, le-am respectat intotdeauna. Nu stiu daca in forma sau in fond am gresit, dar nu imi retrag acele critici. Indiferent de decizia CCR, nu va trebui sa o culpabilizam.

- A fost un referendum semnificativ si corect, le multumesc tuturor institutiilor, si serviciilor speciale.

- Cei 8,5 milioane de cetateni inseamna participare, democratie, vointa, viata, iar restul e birocratie si asupra acestia se va pronunta CCR.

- Nu exista dubii in legatura cu vointa lor, a celor 8,5 milioane de alegatori, asa cum exista cu cei absenti, cei din boicot: acolo nu stim daca mai sunt in viata toti, daca mai au cetatenie romana toti.

- Nu stim care vor fi cifrele pe care CCR le va lua in calcul cand va da un verdict asupra referendumului, dar stim sigur ca 8,5 milioane de alegatori sunt in viata, s-au pronuntat, sunt reali si au putut fi numarati.

- Importante organisme de presa internationale care debitau tot felul de lucruri, insuficient informate, folosind termeni ca lovitura de stat, isi reconsidera simtitor pozitiile.

- Acestor 8,5 milioane de cetateni le multumesc inca o data, pentru ca dincolo de modul in care se va incheia acest referendum, acestia au facut un lucru important pentru tara noastra.

- Dincolo de cvorumul real, de numarul real alegatorilor, raman doua cifre ce nu pot fi interpretate: 5,2 milioane l-au ales presedinte pe Basescu, insa 7,5 milioane au spus ca Traian Basescu trebuie sa plece.

- Prima concluzie este ca in fond Traian Basescu a fost demis, in forma asteptam verdictul CCR. In termeni de legitimitate, Basescu a fost demis. In termeni de legalitate, asteptam si respectam decizia CCR.

- Cunoastem in acest moment practic rezultatele referendumului si putem sa tragem niste concluzii ferme, pe cifre: 8 milioane si jumatate dintre cetatenii romani cu drept de vot s-au prezentat si si-au exprimat vointa la acest referendum.

- As vrea sa felicit sportivii romani care au obtinut rezultate notabile la Olimpiada de la Londra si sa urez succes echipei feminine de la gimnastica.

Demisia, daca revine Basescu

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat in urma cu trei saptamani, in plenul Parlamentului, ca se va "retrage definitiv" din politica, daca Traian Basescu nu va fi demis.

"Daca nu veti fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, ma retrag definitiv din viata politica", declara Crin Antonescu la votul pentru suspendare. Intre timp, acesta si-a mai nuantat declaratiile.

"N-am facut o promisiune, ca nu datoram nimanui. Am spus pur si simplu domnului Basescu ca inteleg ca dupa referendumul acesta nu o sa mai fim impreuna, ori pleaca dansul ori plec eu", a declarat recent, la Antena 3, Crin Antonescu.

Luni dimineata, premierul Victor Ponta a anuntat ca Antonescu ramane candidatul USL la prezidentiale.

Controversele referendumului

Biroul Electoral Central a centralizat toate voturile de la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

BEC urmeaza sa trimita rezultatele catre CCR, iar magistratii vor decide daca referendumul de duminica este sau nu valid.

Pe 27 iulie, Ministerul Administratiei si Internelor anunta ca listele electorale permanente au fost reactualizate la data de 10 iulie, pe acestea fiind inscrise 18.292.514 de persoane cu drept de vot.

Referendum 2012: BEC a centralizat toate voturile - rezultatele, trimise la CCR

De asemenea, intr-o precizare a Institutul National de Statistica (INS) se arata ca, in conformitate cu Constitutia si legile electorale in vigoare, Guvernul trebuie sa asigure exercitarea dreptului la vot tuturor cetatenilor romani in varsta de 18 ani impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv si carora nu le-au fost interzise drepturile electorale.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Antonescu demisie referendum Basescu, #Antonescu referendum cvorum CCR, #Antonescu voturi referendum Basescu , #Traian Basescu