Antonescu, despre admiterea la facultate fara bac: Nu am sustinut initiativa

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 15:02
2537 citiri
Antonescu, despre admiterea la facultate fara bac: Nu am sustinut initiativa
Foto: Arhiva

Presedintele Partidului National Liberal (PNL), Crin Antonescu, a declarat, luni, inaintea sedintei Uniunii Social Liberale, ca initiativa parlamentarilor social-democrati potrivit careia absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot inscrie la facultate nu a fost sustinuta de liberali.

"Nu ne apartine aceasta initiativa, nu am sustinut-o. Va pot spune un punct de vedere personal - nu cred ca asta este solutia", a afirmat Crin Antonescu.

Liderul PNL a adaugat ca, din punctul sau de vedere, premierul sau ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, daca nu sunt de acord cu aceasta initiativa trebuie sa propuna ceva pentru elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat.

"Pe de alta parte, cum am vazut ca si Victor Ponta spunea ieri (duminica - n.red.), ar trebui ca primul ministru sau ministrul Educatiei sa propuna ceva, daca aceasta varianta nu este cea mai fericita, (...) pentru ca este vorba, totusi, de foarte multi tineri", a afirmat Antonescu.

Propunerea legislativa semnata si de 42 de senatori PSD a fost depusa miercuri, 28 septembrie, la Camera Deputatilor si vizeaza modificarea articolului 77, alineatul 1 din Legea educatiei nationale 1/2011.

Actul normativ stipuleaza ca "absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de a absolvire cel putin nota 7, care nu au promovat examenul de bacalaureat, au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate si programei de bacalaureat".

Potrivit propunerii legislative, Senatul universitar stabileste conditiile de inscriere si de finantare a studiilor in anul pregatitor.

"Absolventii anului pregatitor care promoveaza si examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea partiala sau totala a studiilor efectuate in anul intai al programului de licenta si pot continua studiile, in conditiile stabilite de Senatul universitatii", se mai arata in proiect.

In plus, initiativa prevede ca absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat sa beneficieze de finantare in scolile postliceale de stat.

Acestia mai pot sustine - in cazul in care au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale - gratuit examenul de certificare a calificarii si pot dobandi certificat de calificare si suplimentul descriptiv al certificatului pe parcursul anului scolar.

Absolventii invatamantului liceal ar mai beneficia de formare profesionala prin ucenicie la agentii economici din localitate.

Initiatorii arata ca rezultatele examenului de bacalaureat au adus in situatia de debusolare circa 100.000 de absolventi de liceu si considera ca este de datoria Parlamentului sa intervina cu masuri care sa-i sprijine pe cei capabili si interesati de formarea lor profesionala.

Modul in care au fost abordate subiectele, lipsa pregatirii corespunzatoare a cadrului general al examinarii au condus la nepromovarea examenului de bacalaureat de multi dintre elevii cotati cu rezultate profesionale bune pe parcursul anilor de liceu.

In absenta unor masuri de insertie pe piata muncii, va creste ingrijorator riscul unor derapaje de la o evolutie personala si normala in cariera profesionala normala, argumenteaza initiatorii proiectului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#admitere facultate fara bacalaureat, #Crin Antonescu admitere facultate , #PNL