Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Adevarata miza a conflictului din PNL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 12:47
8021 citiri
Adevarata miza a conflictului din PNL (Opinii)
Foto: agenda.ro

Presa din Romania, generalizand desigur (pentru ca acelasi mecanism sta si la baza judecatilor), a ajuns intr-un stadiu de alienare maxima.

Aproape ca nu exista eveniment politic important, indiferent ca vine din partea Puterii sau dinspre Opozitie, care sa nu scoata la iveala adevarata pozitionare "ideologica", altfel pline de deontologie si de o neutralitate cel putin bizara si suspecta.

A plecat Frunzaverde din PDL - ziarele, televiziunile si analistii care sunt impotriva Puterii si fara a avea nevoie de vreun argument au tunurile pregatite si nu exista nuante: PDL explodeaza, Basescu e mort si Puterea e pe faras. Trimite Traian Basescu o scrisoare in care se ofera sa demisioneze in "timp util", daca liderii USL sunt de acord cu trocul sau revizuirea Constitutiei contra scurtarea mandtului, si gata: aceiasi comentatori ignora subiectul, dar se pregatesc cei din tabara opusa sa "analizeze" fenomenul - "va sa zica iarasi i-a facut Basescu pe micuti", "USL tremura de frica si rateaza sansa istorica", "Opozitia facuta praf de arma secreta a maretului presedinte".

Cand unii vorbesc, ceilalti pastreaza tacerea. Si viceversa. Cand unii ataca, ceilalti vor sa fluiere si, culmea, chiar fluiera. Cand unii vad negru in fata ochilor, altii ori nu vad nimic, ori se concentreaza pe albastrul cerului si infinitul Universului. Rar veti auzi pe vreun simpatizant al Opozitiei sa spuna ca, totusi, ingrosarea randurilor de tradatori transforma USL intr-un cos de gunoi al Puterii.

Cum la fel de rar veti citi pe vreun ideolog al dreptei reformatoare a presedintelui, din presa supusa Puterii, care va recunoaste, de exemplu, ca PDL e aproape de cosul de gunoi al istoriei. Sau ca oferta din scrisoarea lui Traian Basescu catre USL este o bataie de joc la adresa notiunii de stat civilizat si un semn al disperarii care l-a cuprins pe presedinte. Pe langa, eventual, o mutare abila de anihilare a mesajului de unitate al Opozitiei.

Din pacate, consumatorul onest si cat de cat detasat de obsesiile si patima convingerilor politice ori ideologice, romanul care nu e nici membru de patid, nici nu iubeste USL, dar nici nu-i uraste pe ceilalti, ceatateanul care nu vrea sa ajunga "turmentat" are, din nefericire, toate sansele sa devina beat crita daca citeste sau urmareste presa zi de zi, ora de ora. Daca s-ar retrage in munti si ar cobori de acolo dupa cinci ani, ar fi la fel de informat si nu ar rata nimic. Stirile sunt oricum aceleasi ca in 2007. S-au schimbat doar cateva nume proprii din propozitii.

In rest, Romania este identica, aproape la milimetru. Iarna ninge si, deci, nu se merge; vara ploua si, pentru ca nu este ca iarna, sunt inundatii. Si tot nu se merge. Daca ploua sau ninge ceva mai mult, e tragedie: mor oameni. Dar, nici iarna si nici vara nu exista bani la buget, pentru ca sunt cheltuiti aiurea si/sau pradati prin contracte si firme de partid. Doar marii corupti ai Romaniei sunt arestati primavara si eliberati toamna. Sau invers. De Paste.

Aici pana si misiunea istoricului e simpla: suntem tara care face reforma de 200 de ani, dar inca avem institutii cu trasaturi fanariote si rezultate precum cele de la 1800. Iar cand nu facem reforme, ne modernizam atat de mult incat semanam tot mai mult cu Romania rurala de pe vremea regilor. Stiu. Nervii si injuraturile curg si nu va intereseaza decat un singur lucru - adevarata miza a scandalului din PNL. Adevarata problema este cea pe care voi vreti sa o auziti.

Daca veti citi o anumita parte a presei, veti gasi adevarul vostru acolo - Crin Antonescu e un dictator (norocul nostru fiind ca o sa ramana vesnic in Opozitie) care distruge usor, usor, cu mana sa de fier, idealurile si credintele istorice ale adevaratilor liberali. Taie si spanzura dupa bunul plac. Face doar ce vrea el, ori chiar mai rau - doar ce vor altii. Rugati-va Domnului sa va pazeasca! In cealalta parte, exista nimic. Subiectul pur si simplu nu exista. Sau, daca e afisat, sunt gasite explicatii de unde sa intelegi perfect cat de indreptatit era liderul PNL sa ia astfel de masuri urgente impotriva unui grup de complotisti care unelteau pe la spatele sau.

Cu putin noroc puteti gasi si cateva texte care vor incerca sa faca diferenta intre o problema interna de partid, pornita de la cine stie ce conflicte mai vechi - patima din atacurile si mistourile lui Chiliman la adresa lui Antonescu spun destule in sensul asta, si problemele reale pe care o constructie ciudata si dificil de intretinut, cum este USL, trebuie sa le rezolve daca vrea sa mearga inainte. Cateva nuante de logica si un calcul vag al riscurilor, costurilor si eventualelor beneficii electorale pe care le implica o decizie sau alta. Ori lipsa uneia. Pana la urma, cam la atat se reduce tot scandalul.

Nu este vorba despre banul public, nu a fost furat nimeni, nu s-au praduit institutii si nici nu s-au impartit banii publici pe principii clientelare primariilor din tara. Iar bucurestenii care l-au votat pe Chiliman nici nu le-au fost ceruti bani pentru locuintele proaspat anvelopate. E doar o problema grava din interiorul unui partid din Opozitie. Din care vor pierde toti cei implicati. Urmeaza sa vedem cat.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#scandal PNL Crin Antonescu Andrei Chiliman, #Chiliman inlocuit PNL Bucuresti, #Chiliman atac Antonescu , #presedinte PNL