A fi sau a nu fi "antibasist", framantarea lui Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 23 Februarie 2014, ora 21:40
5891 citiri
A fi sau a nu fi "antibasist", framantarea lui Antonescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Dupa ruperea USL si iesirea iminenta a liberalilor de la guvernare, destinul lui Crin Antonescu se inscrie aproape identic pe traiectoria pe care a avut-o candidatul Traian Basescu in 2004.

Lasand la putere PSD singur cu un Victor Ponta tot mai avid de putere, pe acelasi model Traian Basescu, Crin Antonescu se arunca in bratele unei drepte dezbinate si dezorganizate cu misiunea implicita de a o strange intr-o cat mai mare masura in jurul PNL.

Doar reusind sa stranga o cat mai mare parte din partidele si formatiunile rasfirate de-a dreapta scenei politice, Crin Antonescu va avea o sansa reala de a castiga prezidentialele din mana unui PSD tot mai puternic, aflat la guvernare si organizator al alegerilor si cu un candidat, ori chiar mai multi, propulsat de o retea teritoriala tot mai intarita. Ca sa nu mai vorbim de puterea si influenta canalelor de comunicare, unde PSD si aliatii detin deja controlul in mai bine de jumatate de piata.

Aceasta e doar o mica parte a realitatii in care Crin Antonescu se antreneaza sa plonjeze. Privite si mai de aproape, lucrurile par a fi si mai complicate pentru liderul liberal.

Daca dreapta este astazi atat de devizata e si pentru ca fiecare partid traieste in alta realitate, de unde isi proiecteaza visele si fantasmele paralele cu adevarul brut al momentului.

Ciudat e ca spiritul asta de autoiluzionare pare sa-l fi cuprins si pe Crin Antonescu inainte de a intra cu acte in randul Opozitiei. Profetia pe care domnia sa i-a facut-o lui Victor Ponta doar asa ar putea fi explicata.

"Domnul Ponta face acum o alegere, nu pentru o saptamana, pentru doua, pentru trei, domnul Ponta poate cel mult sa se mentina la putere pana in toamna, in cel mai bun caz pentru domnia sa, dar, in conditiile in care a rupt USL, n-are cum sa isi imagineze ca poate ramane premier dupa toamna decat cu un presedinte pe care il pune domnia sa.

Altfel, domnul Klaus Iohannis, pe care vad ca foarte multi nu il vor acum vicepremier, va fi premier, in sfarsit" - Crin Antonescu, la Pro Tv.

Desigur, majoritatile in Parlament se pot schimba oricand destul de usor, insa e greu de crezut ca acest lucru se va intampla pana dupa alegerile prezidentiale, adica nu mai repede de inceputul lui 2015, iar asta doar in cazul in care PSD ramas la guvernare dupa ruptura USL va pierde fotoliul de la Cotroceni.

Asadar, profetia lui Antonescu la adresa lui Ponta nu poate speria pe multi din PSD.

Mult mai complicat pare insa viitorul lui Crin Antonescu. Pentru o minima sansa de a castiga alegerile, el trebuie sa refaca intr-un fel sau altul fosta alianta D.A., chiar daca intre timp rolurile si raportul de forte intre PDL si PNL s-au inversat. Faptul ca PDL are deja un candidat pentru prezidentiale nu deranjeaza pe nimeni, intrucat alianta poate functiona foarte bine in turul doi, daca vreunul din cei doi candidati ai PNL si PDL va ramane in cursa.

Dar un DA2 il va lasa pe dinafara pe Traian Basescu, un factor care s-ar putea sa joace, in contextul actual, un rol hotarat si decisiv in inclinarea balantei la final. Ironia e ca nici el si nici posibilii sai aliati nu stiu inca daca mai e sau nu avantajos sa te definesti drept "antibasist". Dar pentru aceasta intrebare exista barometrul alegerilor europarlamentare. A doua ironie e ca nici rezultatul lor nu e definitoriu pentru lupta din noiembrie.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Antonescu rupere USL alegeri, #Ponta PSD candidat prezidentiale, #Antonescu Ponta rupere USL , #Traian Basescu