Profesorul-criminal Dan Păcurariu a murit în pușcărie. Cum se disculpa la 20 de ani de la uciderea studentei Mihaela Fulga

Sambata, 25 Martie 2023, ora 22:45
14304 citiri
Profesorul-criminal Dan Păcurariu a murit în pușcărie. Cum se disculpa la 20 de ani de la uciderea studentei Mihaela Fulga
Criminalul Dan Păcurariu și victima lui, Mihaela Fulga. FOTO: evz.ro

Dan Păcurariu, profesorul-criminal care și-a ucis iubita în 1997, a murit în pușcărie, unde executa pedeapsa de 18 ani pentru crimă, fiind înmormântat într-un cimitir din Giurgiu, în prezența a cinci persoane. Păcurariu a murit după executarea a 3 ani din condamnarea primită pentru omor, de care urma să scape abia în 2027, deoarece avea peste 60 de ani.

Păcurariu a fost trimis în judecată și condamnat la 20 de ani după ce a ucis-o pe Mihaela Fulga, pentru care acesta dezvoltase o obsesie pe vremea când tânăra era studentă, anchetatorii descoperindu-i într-o cameră un „altar” cu obiecte care îi aminteau de victimă sau de numele ei: lănțișoare, telefonul mobil sau decupaje ale ambalajelor comerciale unor produse comerciale „Fulga”.

Profesorul-criminal de la Universitatea Hyperion a intrat în „galeria” sumbră a cazurilor de omor din Bucureștiul anilor 90. În ciuda faptului că numeroase probe îl indicau pe Dan Păcurariu ca fiind ucigașul Mihaelei Fulga – fostă studentă a acestuia, profesoară la data faptei – acesta a fost deferit justiției și condamnat după două decenii.

Dan Păcurariu a murit în 2021 la Penitenciarul Giurgiu, acolo unde executase mai puțin de 3 ani din condamarea definitivă, potrivit Aktual24.ro, care citează surse din anturajul criminalului.

Pe data de 19.11.2020, Dan Păcurariu a pierdut definitiv cererea de revizuire pe care o formulase împotriva deciziei de condamnare. Asta înseamnă că pe Dan Păcurariu l-au găsit vinovat 6 judecători: unul pe fond, 2 în apel, unul la revizuire și încă 2 la contestație.

La momentul audierii lui Dan Păcurariu în apel, în data de 20 mai 2018, acesta a făcut referire la „chinezii din jurul Mihaelei Fulga” în încercarea de a convinge instanța că nu el este autorul crimei:

„Avea tot felul de relații cu chinezi, filipinezi, funcționari din Ambasada Chinei, indivizi cețoşi, aşa, ca statut. Cu toate acestea, niciunul nu a fost audiat”, a declarat criminalul.

Dan Păcurariu a încercat să „demonteze” acuzațiile procurorilor şi a arătat că este „complet nevinovat”.

„Un alt neadevăr flagrant: nu s-a găsit robot telefonic, videoplayer (n.r. – procurorii susțin că acesta ar putea fi arma crimei – „corp dur cu muchii”, aşa cum este descris în actele de la dosar). Ce este asta?! Niciun fel de bijuterie nu s-a găsit! Nici buletinul ei nu s-a găsit, era de fapt o copie după buletin, pentru viza de flotant. Fata m-a rugat să-i fac o copie. Cheia despre care se pretinde că s-a găsit e o minciună flagrantă. Era o cheie între altele, de la uşi, de la garaj. Se spune că, introdusă într-un anumit fel, ar fi putut acționa broasca de la garsoniera victimei. Păi, dacă era de la garsonieră, s-ar fi potrivit perfect, nu trebuiau fi făcute manevre, să fie introdusă doar pe jumătate”, a declarat Dan Păcurariu.

Profesorul-criminal nu a reușit să îi convingă pe judecătorii de la Curtea de Apel București, care au confirmat decizia instanței ierarhic inferioare și l-au trimis la pușcărie pe data de 27.06.2018.

Judecător: „O crimă prin cruzimi de o gravitate maximă”

Un judecător de la Tribunalul Bucureşti nota, în motivarea deciziei prin care l-a condamnat pe Dan Păcurariu la 18 ani de pușcărie că acesta a comis fapta „prin cruzimi de o gravitate maximă, lovind victima cu ferocitate, cuprins de mânie şi având sentimentul de abandon, pe fondul aflării veştii că victima urma să plece în China”.

În dosar a cântărit greu raportul de expertiză medicolegală psihiatrică din data de 1 martie 2016.

  • „Raportul (...) a relevat că în discuţiile purtate cu mama sa, inculpatul este marcat de sentimentul de incertitudine faţă de natura probelor îndreptate împotriva sa, care îl aruncă în zona ruminaţiilor interne perpetue, îi tulbură comunicarea şi îi afectează grav capacitatea de autocontrol.
  • Panica internă cuprinde întreaga personalitate a inculpatului, astfel încât îl determină să depună eforturi susţinute pentru automascare faţă de mama sa. Propoziţiile incriminatorii se regăsesc în majoritatea materialelor supuse analizei.
  • Inculpatul reconstruieşte trecutul său şi încearcă să reconstruiască şi rudimentele de memorie ale mamei sale. Se poate constata tendinţa de inducere în eroare a organelor judiciare”, se arată în documentul citat.

Crima care a șocat Bucureștiul în 1997

Mihaela Fulga a fost ucisă de Dan Păcurariu cu mai multe lovituri în data de 26 spre 27 iunie 1998 în garsoniera acesteia din cartierul Titan al Capitalei.

Profesorul Dan Păcurariu, a cărui studentă era Mihaela Fulga la vremea respectivă, a fost încă de atunci suspectat de crimă, însă anchetatorii l-au pus sub acuzare abia în 2016.

Dan Păcurariu a fost reținut pe 8 martie 2016 și arestat pe 18 martie printr-o decizie a Curții de Apel București. A fost trimis în judecată, pe baza probelor aduse de anchetatori, în iunie 2016. Ulterior, Dan Păcurariu a fost postat în arest la domiciliu și, în decembrie 2016, instanța a decis să fie cercetat sub control judiciar.

Pe parcursul procesului, Păcurariu a negat vehement acuzațiile și a arătat că nici nu ar fi fost în zonă la acea dată, dar a fost contrazis de cartela de metrou folosită la data de 26.06.1998, la stația de metrou Iancului.

Alte probe importante în acest caz au fost obiectele pe care le-a luat profesorul din locuința victimei, în încercarea de a simula un jaf.

„După comiterea crimei, din garsoniera victimei au dispărut mai multe bunuri care aveau legătură cu inculpatul, respectiv, un lănţişor şi o brăţară din aur, un telefon mobil, buletinul de identitate al victimei, context în care un autor întâmplător nu ar fi putut face o asemenea selecţie”, au argumentat procurorii.

Toate aceste bunuri au fost găsite la domiciliul lui Dan Păcurariu – în apartamentul unde acesta trăia alături de părinții săi – inclusiv o cheie de la garsoniera victimei.

Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
ELCEN a anunţat o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită. În acest...
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Poliția Capitalei a anunțat că un bărbat de 53 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Bucureşti, după ce şi-a urmărit soţia în trafic, a spart geamul maşinii şi a lovit-o. A fost...
#criminal, #deces, #penitenciarul giurgiu, #studenta, #crima, #Bucuresti , #justitie