Un sângeros criminal din anii '90 invocă prescripția condamnării. Povestea lui Givan Iusein, ucigașul care a fentat legea 22 de ani

Vineri, 08 Iulie 2022, ora 03:18
16541 citiri
Un sângeros criminal din anii '90 invocă prescripția condamnării. Povestea lui Givan Iusein, ucigașul care a fentat legea 22 de ani
Givan Iusein a fost eliberat din pușcărie pe motive medicale, apoi s-a ascuns în Canada două decenii. FOTO: Gandul.ro

Curtea de Apel București urmează să decidă dacă admite sau nu contestația la executare formulată de temutul criminal din anii ’90 Givan Iusein, infractor cu dublă cetățenie – română și canadiană – care până în 2013 a reușit să se sustragă executării unei pedepse de 18 ani, pentru uciderea sportivului constănțean Mihail Tudorașcu. Givan Iusein invocă acum prescripția executării pedepsei.

Givan Iusein a fost adus în țară abia pe data de 13 decembrie 2018 – la 22 de ani de la fuga din țară – fiind încarcerat la Penitenciarul Rahova. El fusese condamnat definitiv la 18 ani de închisoare în 1993, după ce alături alți trei bărbați, l-au bătut cu bâtele și l-au înjunghiat pe sportivul Mihail Tudorașcu, un practicant de lupte greco-romane pe atunci în vârstă de 22 de ani.

Crima care a șocat România anilor '90

Crima a șocat pe atunci întreaga țară, prin cruzimea ei și prin faptul că nimeni nu a intervenit. În iunie 1992 Constanța era plină de turiști, iar scandalul a început la terasa Melody, între un interlop pe nume Valentin Caravană și sportivul Mihail Tudorașcu. După câteva îmbrânceli, Caravană a fost aruncat de către Tudorașcu într-un bazin din fața clubului. Pentru că nu îl putea bate pe sportiv, Caravană și-a chemat trei prieteni, printre care și Givan Iusein. Cei patru l-au prins pe sportiv și l-au ucis cu bâtele și cu cuțitele în fața unui restaurant.

Un an mai târziu, Givan Iusein a primit 18 ani pentru omor alături de ceilalți tovarăși ai lui. A fost singurul care a reușit să obțină suspendarea executării pedepsei încă din 1995, iar în 1996 a fugit în Canada, unde se stabilise familia lui. Givan Iusein avea să dispară de pe „radarul” autorităților române până în 2013, când poliția canadiană l-a identificat, extrădarea fiind dispusă abia în 2018.

Pe data de 27 septembrie 2019, Givan Iusein a început să facă demersuri pentru eliberare, sub forma unor contestații la executare, respinse în 2020 și 2021. El invocă prescripția executării pedepsei, spunând că au trecut mai bine de 20 de ani de la decizia de condamnare și cere să fie pus în libertate.

Când ar urma să se prescrie condamnarea lui Givan Iusein și decizia CCR

Ca o „mănușă” i s-a potrivit lui Givan Iusein decizia CCR din 26 mai 2022, privind întreruperea cursului prescripției, iar anul acesta s-a apucat să facă din nou contestații. Curtea de Apel București va soluționa definitiv cererea lui Iusein, pronunțarea fiind amânată pentru data de 7 iulie.

România nu a avut legislație care să întrerupă cursul prescripției între data de 26 aprilie 2018 când CCR a pronunțat prima decizie de neconstituționalitate a prevederilor art 155 și 26 mai 2022, când a constatat că Legiuitorul nu a făcut nimic pentru a pune în acord normele de drept cu decizia instanței de control constituțional, se arată în motivarea deciziei CCR.

Ziare.com prezintă extrase din motivarea deciziei Tribunalului Giurgiu, care pe data de 6 mai 2020 i-a respins lui Givan Iusein contestația la executare în care invocă prescripția condamnării:

  • „Cu privire la termenul de prescripție a executării pedepsei și momentul de la care acesta va curge, instanța constată că potrivit prevederilor art. 126 alin. 1 lit. a, alin. 3 Cod penal din 1969, acesta este de 20 de ani și începe să curgă de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, respective la data de 10.01.1994 Calculat de la data de 10.01.1994 termenul de 20 de ani s-ar fi împlinit la data de 10.01.2014.Ramâne deci, de analizat, dacă până la aceasta ultima data a intervenit vreo cauză de întrerupere a cursului prescripției executării pedepsei”.
  • „Cauzele principale de întrerupere a cursului prescripției executării pedepsei sunt prevăzute de art. 127 Cod penal din 1969, si anume:1) începerea executării pedepsei, 2) săvârșirea din nou a unei infracțiuni, 3) sustragerea de la executare, după începerea executării pedepsei. Pe lângă aceste cauze principale de întrerupere a cursului prescripției executării pedepsei, legislatia română prevede și alte cauze speciale de întrerupere a cursului prescripției executării pedepsei, cum ar fi cea prevăzută de art.33 alin. 2 din Legea (…) potrivit căreia depunerea cererii de extrădare întrerupe prescripția neîmplinită anterior” .
  • „În speță, se retine că au intervenit mai multe cazuri de întrerupere a cursului prescripției răspunderii penale, respectiv: 1) la data de 11.09.1996 când petentul s-a sustras de la executarea pedepsei fiind incident cazul prev. de art. 127 alin. 2 Cod penal din 1969; 2) la data de 14.06.2006 când România a depus cerere de extrădare pe numele petentului (n.r. – Iusein Givan) către Canada, fiind incident cazul prev. de art. 33 alin. 2 din Legea 302/2004; 3) la data de 13.12.2018 când petentul a fost reîncarcerat, începând executarea, fiind incident cazul prev. de art. 127 alin. 1 teza I Cod penal din 1969, in fiecare caz începând un nou termen de prescripție . Astfel in primul caz termenul de prescripție s-ar fi împlinit la data de 10.09.2016, în al doilea caz la data de 13.06.2026 si în al treilea caz la data de 13.12.2038”.
  • „Având in vedere considerentele de mai sus, instanta urmează să respingă ca neîntemeiata contestatia la executare formulata de contestatorul condamnat (n.r. -Iusein Givan), în prezent deținut în Penitenciarul (n.r. -Giurgiu)”.

Criminalul a spus canadienilor că a fost torturat și violat de procuror

Pe data de 8 august 2018, postul canadian CTV News anunța că un criminal condamnat fugit din România care a fost prins de poliţia canadiană în timp ce se ascundea în Toronto va fi extrădat în ţara noastră pentru a-şi ispăşi pedeapsa, deşi a acuzat rele tratamente din partea autorităţilor judiciare, printre care şi faptul că a fost abuzat sexual de procuror.

Jurnaliștii canadieni relatau că detaşamentul din poliţia canadiană care se ocupă de căutarea fugarilor l-a găsit pe Givan Iusein, de 48 de ani, într-o casă din Toronto, în februarie 2013, transmitea Agerpres.

Iusein a fost găsit vinovat în România pentru că l-a înjunghiat mortal pe un luptător profesionist în 1992 şi a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

La doi ani după crimă, sentinţa lui a fost întreruptă pentru a beneficia de tratament medical. El ar fi trebuit să revină la închisoare după 21 de luni, dar în schimb a fugit în Canada, unde trăise anterior petrecerii faptelor.

Potrivit verdictului din august 2018 al judecătorului Kenneth Campbell de la Curtea Superioară, Iusein a ajuns prima dată în Canada în 1988. El a cunoscut-o pe soţia sa doi ani mai târziu, a devenit rezident permanent în Canada şi, în 1992, cei doi au avut un copil.

În vara lui 1992, Iusein a revenit în România pentru o vizită.

„În noaptea de 10 iulie, aplicantul a fost implicat, împreună cu trei dintre prietenii săi, într-o dispută care a culminat cu înjunghierea mortală a lui Mihail Tudoraşcu. Ulterior, aplicantul şi cei trei co-inculpaţi au fost judecaţi de Curtea de justiţie din Constanţa pentru rolul jucat în omor şi, în 1993, au fost condamnaţi pentru această infracţiune”, a scris în verdict judecătorul.

După ce s-a întors în Canada în a doua parte a anilor 90, Iusein a minţit autorităţile de imigraţie despre vizita sa în România şi nu a menţionat că a fost găsit vinovat de crimă şi condamnat.

În pofida faptului că un ofiţer de la Imigrări avea suspiciuni asupra sa şi a faptului că fusese condamnat pentru agresiune, Iusein a primit cetăţenia canadiană.

Repatriat după 22 de ani de la fuga din țară

După ce a fost arestat în 2013, Iusein a fost eliberat pe cauţiune dar a încălcat condiţiile eliberării şi a dispărut, fiind din nou arestat de poliţia din Toronto în 2015.

El a rămas de atunci în custodia poliţiei, cerând să nu fie extrădat pe motiv că a fost bătut, torturat şi agresat sexual de autorităţile române după arestare şi forţat să dea o declaraţie mincinoasă.

Iusein a pretins că a fost supus unor „bătăi violente şi dureroase, unor pedepse care reprezintă practici de tortură”, printre care încătuşarea şi legarea cu lanţuri de un scaun în genunchi timp de mai multe ore, supunerea la simularea înecului, atârnarea lui de ţevi din tavan dezbrăcat în timp ce corp îi picura apă sau aplicarea de şocuri electrice la testicule. La acestea, a adăugat românul cu cetăţenie canadiană, s-ar fi adăugat faptul că procurorul l-a agresat sexual în mod repetat.

„Nu accept aceste probe. În opinia mea, această litanie de abuzuri nu s-a întâmplat şi a fost pur şi simplu fabricată de aplicant pentru a evita să fie returnat în România pentru a executa restul pedepsei pentru crimă”, a mai scris judecătorul Campbell.

El a adăugat că Iusein „a fost deja judecat şi condamnat corect” de crimă şi că „există un interes public prioritar ca infractorii condamnaţi pentru astfel de crime să-şi execute sentinţele în ţara în care au comis infracţiunea. Canada nu poate deveni un sanctuar pentru criminali condamnaţi din alte ţări”.

Avocatul lui Iusein, David Parry, spune că criminalul este decis „să-şi reabiliteze numele”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#criminal, #prescriptie, #fuga din tara, #curtea de apel bucuresti, #contestatie, #CCR , #justitie