Cel mai sângeros criminal român în viață vrea să iasă din pușcărie la 80 de ani. Cine este Toma Gheorghe, arădeanul care a ucis patru oameni

Autor: N.G.
Duminica, 29 Mai 2022, ora 21:50
23824 citiri
Cel mai sângeros criminal român în viață vrea să iasă din pușcărie la 80 de ani. Cine este Toma Gheorghe, arădeanul care a ucis patru oameni
Toma Gheorghe are acum 80 de ani și este inetrnat la Penitenciarul Spital din Dej

În anul 1988, Nicolae Ceaușescu l-a grațiat pe deținutul Gheorghe Toma, care era condamnat la 25 de ani de detenție, după ce, în 1974, a omorât doi soți cu un topor. I-a ucis cu sânge rece după ce nu s-a înțeles cu ei la bani, în urma unor lucrări de renovare a locuinței.

Ulterior a mai comis alte trei fapte, ajungând unul dintre cei mai sângeroși criminali în serie din România. În ianuarie 2022 a făcut prima cerere de liberare condiționată, la vârsta de 80 de ani.

Arădeanul Gheorghe Toma a ajuns prima dată după gratii în anul 1958. Atunci el a fost condamnat la şase luni de închisoare după ce a comis un furt. Peste 15 ani de zile, a mai primit o nouă condamnare pentru furt, de această dată alegându-se cu cinci luni de detenţie. La un an de eliberare, în 1974, Toma primeşte prima sa condamnare pentru omor – 25 de ani de închisoare.

A ucis cu un topor doi soţi, care l-au angajat pentru a le zugrăvi casa, după ce s-au certat de la bani. Dubla crimă a fost săvârşită la data de 14 august 1973, criminalul fiind prins la scurt timp după comiterea oribilei fapte. Deşi a săvârşit puţin peste jumătate din pedeapsă, a fost eliberat în urma unui decret de grațiere semnat de Ceaușescu.

Nu după mult timp, în 1995, el a primit cinci ani de închisoare pentru furt. Nici această pedeapsă n-a ispășit-o complet. La puțin timp după ce a ieșit din închisoare, în 1999, a mai luat trei ani de detenție pentru proxenetism. În 2001 a fost eliberat condiționat pentru bună purtare.

Italian ucis cu 20 de lovituri de cuțit

A urmat crima din anul 2003, când a ucis un afacerist italian cu 20 de lovituri de cuțit. Toma a fugit din țară, dar a fost extrădat din Franța, fiind prins în 2006. Cât timp a stat în străinătate, a trimis în România scrisori cu amenințări unui procuror. Pentru această faptă a fost judecat în lipsă și condamnat la nouă ani de pușcărie pentru ultraj.

În timp ce era judecat pentru uciderea italianului, s-a mai descoperit că Toma era autorul a încă două crime: fiica și concubina sa. Pe amândouă le-a tranșat, după ce le-a omorât, iar resturile le-a aruncat de pe un pod. Pe fiica sa a ucis-o în 1997, iar pe concubină, un an mai târziu. Cadavrele acestora nu au fost descoperite niciodată.

„În noaptea de 13/14 februarie 1998, într-o astfel de ocazie, după ce a rememorat conflictele pe care le-a avut de-a lungul timpului cu concubina sa, inculpatul Toma Gheorghe a luat decizia uciderii ei. Astfel, după ce a sugrumat-o până când victima nu a mai dat semne că ar mai fi în viaţă, inculpatul a adus din bucătărie un ciocan de şniţele şi i-a aplicat victimei mai multe lovituri la nivelul capului”, se precizează în rechizitoriul Parchetului. Toma a tranşat-o şi pe concubina sa, aruncându-i corpul de pe acelaşi pod de pe care o aruncase şi pe fiica sa.

Expertiza medico-legală psihiatrică efectuată asupra lui Toma a relevat faptul că „are un intelect corespunzător, însă este instabil afectiv, impulsiv, cu toleranţă scăzută la frustrări şi are o personalitate cu trăsături antisociale”.

30 de ani de închisoare

La 27 martie 2012, Toma Gheorghe a fost trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracţiuni de omor deosebit de grav. A fost condamnat la 25 de ani de închisoare, decizie care a rămas definitivă după ce și-a retras apelul. Ulterior, pedeapsa a fost majorată prin contopire la 30 de ani de închisoare, maximul pedepsei care se poate aplica în România cu excepția detenției pe viață.

În vederea găsirii cadavrelor, au fost efectuate căutări în canalul din Arad, în zona în care Toma susţine că ar fi aruncat segmentele umane. Căutările n-au avut însă niciun rezultat.

„Imposibilitatea găsirii, în intervalul scurs de la data comiterii omorurilor, a unor segmente de la cadavrele celor două victime se datorează unui concurs de factori obiectivi, generaţi de dinamica fluxului hidrologic al canalului Mureşel, în care au fost aruncate cadavrele depesate, precum şi de operaţiunile de curăţare derulate în zonă”, se precizează în rechizitoriu. În lipsa cadavrelor, în 2007 și în 2009 s-au pronunțat hotărâri judecătorești privind declararea morții acestora.

A executat fracția obligatorie de pedeapsă

În prezent, Toma Gheorghe are 80 de ani și execută pedeapsa în Penitenciarul Spital Dej. În martie 2022, Tribunalul Cluj i-a respins o cerere de liberare condiționată, instanța stabilind că mai poate formula o nouă solicitare doar după 15 septembrie 2022. Legal, acesta a executat fracţia obligatorie de pedeapsă, având un total de 5.842 zile la data analizării de către comisia Penitenciarului.

”În perioada detenţiei acesta nu a avut o conduită exemplară în raport de normele mediului carceral din moment ce a fost sancționat disciplinar de 2 ori pentru lovirea altor deținuți. A primit și 10 de recompense, inclusiv cu ridicarea celor două sancțiuni, dar nu a câștigat prin muncă nicio zi, a participat la activităţi specifice de educaţie şi intervenţie psihosocială.

Deși își asumă responsabilitatea faptelor comise, nu manifestă regret și prezintă potențial agresiv în situațiile percepute ca fiind puternic afectogene, starea de recidivă evidențiind posibilitatea unui potențial infracțional. A refuzat să parcurgă programul psihologic specific recomandat persoanelor cu dificultăți în gestionarea agresivității, dar este interesat de menținerea unei imagini pozitive asupra propriei persoane”, se precizează în hotărârea instanței care i-a respins cererea de liberare.

Mașină cuprinsă de flăcări în curtea unei societăți comerciale. Cauza probabilă a incendiului VIDEO
Mașină cuprinsă de flăcări în curtea unei societăți comerciale. Cauza probabilă a incendiului VIDEO
ISU Arad au anunțat că o maşină a fost distrusă, miercuri, 24 aprilie, într-un incendiu care a izbucnit în curtea unei societăţi comerciale din Arad. Focul a pornit de la scântei...
Femeie reținută după ce a găsit o poşetă cu bani, acte şi două telefoane. Ce a făcut la scurt timp
Femeie reținută după ce a găsit o poşetă cu bani, acte şi două telefoane. Ce a făcut la scurt timp
O femeie de 43 de ani din Maramureş a fost reţinută după ce a găsit o poşetă cu bani, acte şi cu două telefoane, în spatele Gării din Arad şi nu a făcut niciun demers pentru a o...
#criminal, #Arad, #sangeros, #ucidere, #toma gheorghe, #liberare conditionata , #crima