Crimele de război din Ucraina. Cristian Diaconescu: ”Se sugerează că forma de descurajare de o cruzime violentă împotriva cetățenilor ucraineni a avut o rațiune tactică”

Joi, 07 Aprilie 2022, ora 03:27
5800 citiri
Crimele de război din Ucraina. Cristian Diaconescu: ”Se sugerează că forma de descurajare de o cruzime violentă împotriva cetățenilor ucraineni a avut o rațiune tactică”
Oraș din Ucraina distrus de bombardamente FOTO: captură Nexta Live

Mii de crime, violuri, atacuri asupra civililor, au fost descoperite până acum ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. Ororile sunt condamnate de comunitatea interanțională, iar sancțiunile pregătite de europeni împotriva Rusiei sunt și mai drastice, iar Occidentul induce ideea că ororile descoperite fac parte din din planurile tactice ale rușilor.

Atrocitățile încep să iasă la iveală și pe zi ce trece se descoperă noi nenorociri produse de invazia rusă pe teritoriul Ucrainei. Crimele comise în regiunea Kievului au atras atenția întregii lumi mai ales că războiul are totuși niște reguli în ceea ce privește comportamentul cu civilii care nu au nicio implicare în conflictul militar.

Cristian Diaconescu, profesor de drept internațional și fost ministru de externe a explicat într-un interviu acordat Ziare.com de ce au ucis rușii cu atâta cruzime mii de civili.

Expertul în politică externă spune că sunt o serie de reguli într-o acțiune militară.

”Există o întreagă legislație adoptată la nivel internațional după cel de-Al Doilea Război Mondial. Convențiile de la Geneva și protocoalele adiționale au creat Dreptul umanitar. În ceea ce privește normele de Drept umanitar, acestea prevăd reguli foarte clare privind purtarea războiului și modul în care cei care se angajează într-o confruntare militară să se comporte față de populația civilă.

Nu există doar reguli principiale ci anumite norme a căror încălcare produce efecte juridice. Iar din această perspectivă cred că în acest moment atrocitățile despre care se vorbește că ar fi fost săvârșite în Ucraina întră în categoria crimelor de război.

Se pare că au fost în jur de 4.400 de incidente care se află cum sub investigare pentru că procurorul șef al Curții Penale Internaționale de la Haga a anunțat încă din luna martie începerea unor investigații privind agresiunea pe care Federația Rusă o desfășoară în Ucraina”, a explicat Cristian Diaconescu.

Cine a comis crimele de război din Ucraina și de ce

Invazia din Ucraina pare să aibă similitudini cu războaiele din Siria și Cecenia, mai ales,

”Orice război este crud, nedrept. Există o serie de exemple din trecut, cum ar fi cele din Siria, Cecenia, unde s-au petrecut fapte absolut oribile în legătură cu civili care sub nicio formă nu ar fi avut vreo implicare în cauza militară în desfășurare.

”În al doilea rând, reacția comunității europene, anume aceea de a adopta un pachet special, nou, de sancțiuni legat de incidentele și de ceea ce apare în spațiul public referitor la ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, se bazează pe un anume tip de evaluare. Practic va fi interzis, de exemplu, importul de cărbune sau vasele rusești comerciale vor fi supuse unui regim de interdicție în porturile europene.

Sunt două elemente care trebuie avute în vedere într-o astfel de invazie. În primul rând, aceste orori se pot întâmpla ca din cauza exceselor forțelor militare, unele dintre ele scăpate de sub control. Există însă și varianta unui ordin pentru a speria și descuraja civilii ca la rândul lor să genereze un sentiment de temere generalizată în zona de confruntare.

În legătură cu acest ultim aspect, aici responsabilitatea penală, conform Dreptului internațional, apare fie în momentul în care există un ordin direct pentru săvârșirea unor astfel de infracțiuni grave, fie autoritatea politică a știut de desfășurarea unor astfel de acțiuni și nu a intervenit pentru a le opri”, a explicat Cristian Diaconescu.

În războiul din Siria au fost uciși peste 117.000 de civili, dintre care peste 22.000 de copii, au murit de la declanșarea conflictului, în 2011. Iar în cel din Cecenia, conform unor surse, aproximativ 50.000.

”L-am auzit pe Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, spunând că în opinia americanilor, ceea ce s-a întâmplat în acele orașe din Ucraina nu ar fi fost rezultatul unor militari care au scăpat de sub control. El a sugerat că forma de descurajare cu o brutalitate violentă împotriva cetățenilor ucraineni, a avut o rațiune tactică. Deci a fost ordonată. Sigur, discuțiile continuă și vom vedea cum vor evolua”, a mai spus politologul.

Cât de grea este pedepsirea criminalilor de război din Rudia

Rusia, Ucraina, China și Statele Unite ale Americii nu sunt semnatare și membrii ai Curții Penale Internaționale de Justiție. Din acest punct de vedere, o anchetă se poate desfășura, se pot lua măsuri pe persoană fizică, însă un proces in absenția nu pot fi, conform regulilor Curții pus în aplicare cu atât mai mult cu cât statele respective au considerat, la un moment dat, că această Curte face un fel de justiție selectivă.

Ceea ce se poate face, iar practica internațională este clară din acest punct de vedere, este înființarea unui tribunal special, un tribunal de tip Nürnberg, la inițiativa unor state, similar ca și organizare și proceduri cu tribunalele speciale înființate în ceea ce privește atrocitățile din Balcani sau din Ruanda”, a mai explicat Cristian Diaconescu.

Anchetatorii și jurnaliștii au găsit ceea ce pare a fi o dovadă a uciderii deliberate a civililor în Bucea, un oraș de la periferia Kievului și în alte zone din apropiere.

Forțele ucrainene spun că au găsit gropi comune și că există dovezi că civili au fost împușcați după ce le-au fost legate picioarele și mâinile.

Ce instanțe pot ancheta aceste crime?

Au existat o serie de instanțe unice începând cu cel de-al Doilea Război Mondial - inclusiv tribunalul care investighează crimele de război din timpul destrămarii Iugoslaviei, scrie BBC.

De asemenea, a fost înființat un organism pentru a-i urmări pe cei responsabili de genocidul din 1994 în Rwanda.

Astăzi, Curtea Penală Internațională (ICC) și Curtea Internațională de Justiție (CIJ) au roluri de susținere a regulilor războiului.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) se pronunță asupra disputelor dintre state, dar nu poate urmări persoane fizice. Ucraina a început un dosar împotriva Rusiei.

Dacă CIJ ar pronunța împotriva Rusiei, Consiliul de Securitate al ONU (UNSC) ar fi responsabil pentru aplicarea acesteia.

Însă Rusia - unul dintre cei cinci membri permanenți ai consiliului - ar putea respinge orice propunere de sancționare.

Curtea Penală Internațională (CPI) investighează și judecă penalii individuali de război care nu se află în fața instanțelor din fiecare stat.

Este succesorul modern permanent al Nürnbergului, care a urmărit în judecată liderii cheie naziști în 1945.

Ar putea fi urmăriți penal Putin, generalii sau alți lideri ruși?

Este mult mai ușor să-l învinovățești de o crimă de război pe soldatul care o comite, decât pe liderul care a ordonat-o, mai arată BBC.

Hugh Williamson de la Human Rights Watch, organizație care strânge dovezi ale crimelor de război în conflicte, spune că există dovezi ale unor execuții sumare și ale altor abuzuri grave din partea forțelor ruse.

El spune că stabilirea „lanțului de comandă” este foarte importantă pentru orice proces viitor, inclusiv pentru cazul în care un lider a autorizat o atrocitate sau a închis ochii la aceasta.

„Există un episod interesant în raportul nostru privind Ucraina, în care un comandant le cere soldaților să ia doi civili și să-i împuște. Doi dintre soldați se opun și acel ordin nu este îndeplinit. Deci, există dovezi clare ale unor incidente din armata rusă, dar și un element de comandă și control al acesteia”, a spus Hugh Williamson.

CPI poate urmări și infracțiunea de „război agresiv”. Aceasta este infracțiunea care privește o invazie sau un conflict nejustificat, dincolo de o acțiune militară justificată de legitima apărare.

Cu toate acestea, profesorul Philippe Sands, expert în drept internațional la University College din Londra, spune că CPI nu i-ar putea urmări pe liderii Rusiei pentru acest lucru, deoarece țara nu este membră a curții.

Teoretic, Consiliul de Securitate al ONU ar putea cere CPI să investigheze această infracțiune. Dar din nou, Rusia ar putea folosi dreptul de veto.

În acest moment, ca și partea ucraineană partea rusă nu este interesată numai de desfășurarea acțiunilor militare ci și de negocieri care se poartă pe diverse paliere și care au evoluat într-o formă destul de interesantă.

Vor fi lăsați ucrainenii din regiunea Donbasului să plece din zona ocupată de ruși?

Armata rusă și-a concentrat principalele eforturi pe o operațiune „agresivă” care vizează preluarea controlului complet asupra regiunilor Donețk și Lugansk, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene în actualizarea sa zilnică, conform BBC.

Mii de oameni încearcă să scape de Donbas înaintea ofensivei preconizate a Rusiei în estul Ucrainei.

Cinci coridoare umanitare urmează să se deschidă pentru a muta oamenii din zonele din regiunea Lugansk departe de linia frontului.

Oficialii ucraineni fac apel la oamenii din zonă să „profite de această ocazie” pentru a fugi „în timp ce este în siguranță”.

Forțele ruse încearcă să încerce forțele ucrainene pentru a prelua controlul asupra întregului Donbas - care este format din regiunile Donețk și Lugansk.

În aceste condiții, ce șanse sunt ca oamenii din această regiune să scape cu viață?

”Incidentele apărute public, aceste crime în masă, vor genera o reticență foarte serioasă, mai ales din punctul de vedere al medierii occidentale, al Turciei, de exemplu, în ceea ce privește aceste negocieri. Un exemplu, India, care a avut o atitudine neutră până acum, a condamnat în termeni foarte duri a ceea ce se întâmplă în regiunea Kievului. Acest aspect arată că trecând peste interesele economice, schimburile de armament cu Federația Rusă, India nu a putut lăsa ca aceste orori să nu primească un răspuns cu toată poziția rezervată pe care a avut-o până acum.

Mă gândesc că, în această situație, s-ar putea, sper, să existe o reținere din perspectiva Moscovei în ceea ce privește astfel de atitudini ale unor unități militare și să existe un control mai clar în ceea ce privește aceste acțiuni pentru că astfel de nenorociri sunt contra intereselor Rusiei. Mai mult, vorbim despre Lugansk și Donețk, unde majoritari sunt etnicii ruși și chiar și dintr-o perspectivă locală nu văd de ce ar mai trebui să se întâmple astfel de nenorociri”, a mai explicat Cristian Diaconescu.

”Războiul nu se va încheia până când nu vor fi premise clare că Rusia va avea de câștigat”

”În acest moment nu cred că una dintre părți se gândește la cedări, Cred că Federația Rusă va încerca să-și securizeze prezența în partea de est a Ucrainei și să introducă la pachet inclusiv garanții de securitate privind Ucraina și anumite câștiguri pe care la un moment dat ar încerca să le consfințească în diverse regiuni din această țară.

Este o problemă care după părerea mea se va rezolva ”la pachet” și până nu există premise clare pentru Rusia că va avea ceva de câștigat din această intervenție, războiul nu se va încheia”, a mai explicat politologul.

Reuniune de urgență a Consiliului Ucraina-NATO, pe fondul intensificării bombardamentelor rusești
Reuniune de urgență a Consiliului Ucraina-NATO, pe fondul intensificării bombardamentelor rusești
Ministrul Apărării Rustem Umerov a declarat că Kievul a convocat o întâlnire de urgență Ucraina-NATO din cauza creșterii atacurilor cu rachete din partea Federației Ruse, potrivit...
Momentul în care ucrainenii distrug un vehicul blindat rusesc rar proiectat pentru a scoate liderii ruși din Kremlin în caz unui atac nuclear VIDEO
Momentul în care ucrainenii distrug un vehicul blindat rusesc rar proiectat pentru a scoate liderii ruși din Kremlin în caz unui atac nuclear VIDEO
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl. Rusia a trimis în Ucraina un transportor blindat de trupe "Ladoga" extrem de...
#crime razboi Ucraina, #razboi Ucraina, #Cristian Diaconescu, #ancheta crime razboi ucraina , #Razboi Ucraina