Românul achitat după ce și-a ucis mama. "Este imposibil să-i pretinzi inculpatului comportamentul unei persoane sănătoase" MOTIVARE

Luni, 26 Februarie 2024, ora 03:01
7170 citiri
Românul achitat după ce și-a ucis mama. "Este imposibil să-i pretinzi inculpatului comportamentul unei persoane sănătoase" MOTIVARE
Procurorii nu au putut dovedi că o femeie a fost omorâtă de către fiul ei, bolnav psihic FOTO Pixabay

Un bucureștean în vârstă de 50 de ani, diagnosticat cu afecțiuni psihice, a fost achitat prin sentință definitivă în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru uciderea mamei sale.

Este imposibil să-i pretinzi inculpatului comportamentul unei persoane sănătoase/normale este justificarea pe care s-a bazat motivarea judecătorilor care au dispus exonerarea acestui bărbat.

Aceștia recunosc însă că individul prezintă în continuare un pericol, dată fiind boala de care suferă. Inițial, bucureșteanul a fost condamnat la opt ani de închisoare în regim de detenție, fiind găsit vinovat pentru violență în familie.

Fuga de demoni

G.P.O. a fost acuzat inițial că și-a omorât mama, o femeie în vârstă de 79 de ani, cu grave probleme medicale, specifice vârstei. Mama și fiul locuiau împreună și aveau o relație atipică, descrisă în acest mod chiar de către fostul soț al victimei și tatăl agresorului: ”relația mamă - fiu era dubioasă, uneori inculpatul o brusca și o jignea, apoi o strângea în brațe și o săruta”. G.P.O. nu avea un loc de muncă și trăia exclusiv din pensia mamei sale, venitul lunar al femeii fiind generos, de peste o mie de euro. Cei doi călătoreau frecvent, atât în țară, cât și în străinătate, dar nu ca turiști. Fugeau de ”demoni”, de războiul parapsihologic, bărbatul fiind adeptul unor ”teorii ale conspirației”, aplecat spre practici ezoterice, (radiestezie, Reiki, magie, numerologie etc).

Deși mama lui avusese un accident grav, motiv pentru care se deplasa cu dificultate, suferind totodată și de afecțiuni medicale specifice persoanelor vârstnice, fiul o purta cu el în călătoriile lui haotice.

Mergeau pur și simplu dintr-un oraș într-altul, (Sibiu, Constanța, Călărași, Avrig, Alba), dintr-o țară într-alta (România, Cehia, Germania, Austria etc), fără o destinație precisă, bătrâna fiind supusă acestui supliciu deși uneori abia mai putea merge. Chiar fiul a mărturisit că uneori se opreau pur și simplu pe stradă pentru ca mama lui să poată dormi pe bordură cu capul pe geantă.

Polițiștii din Cehia i-a identificat pe cei doi hălăduind pe străzi și au chemat ambulanța, bătrâna fiind internată câteva zile într-un spital. Periplul lor confuz s-a oprit în cele din urmă într-un sat din județul Alba, unde fostul soț al bătrânei deținea o casă de vacanță.

Mama și fiul ar fi trebuit să rămână aici câteva zile, pentru ca femeia să-și revină după o un accident (căzuse de la etaj). Starea de sănătate a acesteia s-a agravat însă, iar fiul neputincios în fața bolii, a început să-și lovească mama, nervos că aceasta nu mai putea sta în picioare.

Cadavrul descoperit după o lună de la deces

În aprilie 2019 fostul soț al bătrânei a venit să verifice ce se întâmplă cu casa lui de vacanță din Alba. El a fost cel care a găsit în dormitor cadavrul bătrânei, aflat într-o avansată stare de putrefacție. Medicii legiști aveau să stabilească faptul că femeia murise cu cel puțin o lună înainte, fiul ei fiind ne negăsit.

Cercetările au relevat că G.P.O. a fugit imediat ce a realizat că mama lui este moartă. A plecat cu laptopul și cardurile femeii, fiind identificat ulterior în Austria. În anchetă a explicat că în seara de 19 martie 2019 și-a găsit mama în stare de inconștiență. I-a aplicat manevre de resuscitare, dar fără rezultat. A explicat că i-a fost teamă să anunțe poliția pentru că femeia avea câteva răni pe față pe care el I le provocase în timpul unui conflict anterior decesului. De teamă să nu fie arestat, a preferat să plece în tăcere. Înainte să fugă, și-a îmbrăcat mama în haine curate și a acoperit-o cu o plapumă. O lună de zile a călătorit prin Europa, fugind de ”demoni”.

G.P.O. a fost incriminat pentru uciderea mamei sale și trimis în judecată pentru omor, dosarul judecându-se pe fond la Tribunalul Alba, instanță care l-a și condamnat la 9 ani de închisoare în regim de detenție. În apel, soarta bărbatului s-a schimbat radical.

Curtea de Apel Alba a anulat prima sentință invocând faptul că procurorii nu au putut face dovada că G.P.O. și-a omorât mama. A fost o bâlbă în anchetă încă de la început. Presupusul criminal a negat vehement că el este autorul faptei, explicând că rănile descoperite pe corpul femeii au fost provocate în timpul manevrelor de resuscitare, nicidecum în timpul unui atac premeditat. Incoerența legiștilor, lipsa unor probe explicite și raportul de expertiză psihiatrică care arăta în clar că bărbatul are un discernământ redus pe fondul afecțiunii de care suferă au dus la anularea sentinței cu închisoarea.

Motivarea instanței:

Judecătorii Curții de Apel Alba au justificat achitarea, explicând faptul că nimic din probatoriul existent în dosar nu poate dovedi fără orice dubiu că fiul și-a ucis mama și nici că rănile femeii nu ar fi putut fi făcute chiar și de către un medic în timpul unor manevre de resuscitare.

”Nimic nu garantează că manevrele de resuscitare efectuate de către un medic specialist nu ar produce fracturi sau rupturi de genul celor cauzate în urma manevrelor efectuate de către un nespecialist, ținând cont de starea fizică a victimei.

Nu putem decât să constatăm și noi că există un dubiu care îi profită inculpatului

Acuzarea nu a putut să probeze dincolo de orice îndoială rezonabilă că victima se mai afla în viață la momentul la care inculpatul a exercitat manevrele de resuscitare sau că, la data de 19.03.2019, acesta ar fi exercitat acte de lovire a victimei care să fi produs leziuni în legătură cauzală cu decesul.

Trebuie să avem în vedere că în luna martie 2019 inculpatul a putut prezenta diagnosticul de tulburare mixtă de personalitate, având discernământ scăzut.

Relatările inculpatului de la momentul audierii (anterior obligării la tratament medical) cu privire la forțele oculte care îl vizau și îl atacau energetic sunt grăitoare. La fel este și comportamentul inculpatului după decesul mamei sale, când a pregătit-o practic pe aceasta pentru înmormântare, înainte de a părăsi țara.

Luarea deciziei de a-și ucide mama într-o manieră greu de imaginat (prin efectuarea unor acțiuni care imită manevrele de resuscitare!) nu poate fi presupusă, probatoriul fiind necesar a fi concludent, mai ales în condițiile psihice în care inculpatul se afla. A-i pretinde inculpatului comportamentul unei persoane sănătoase/normale este imposibil, în circumstanțele date, expuse de raportul de nouă expertiză psihiatrică”, au motivat judecătorii care au și dispus achitarea bărbatului.

Totuși, instanța a ținut să reliefeze faptul că individul este încă suferind, motiv pentru care reprezintă un pericol în continuare ”atât persoana inculpatului, cât și persoanele din jurul acestuia”.

Ca atare, bărbatului i s-a recomandat tratament medical până la însănătoșire sau până la obținerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.

Poliția din Germania a arestat un cetățean rus care a înjunghiat mortal doi bărbați ucraineni VIDEO
Poliția din Germania a arestat un cetățean rus care a înjunghiat mortal doi bărbați ucraineni VIDEO
Autoritățile germane au arestat, sâmbătă seară, 27 aprilie, un cetăţean rus suspectat de uciderea a doi cetăţeni ucraineni într-un mic oraş din sudul Germaniei, relatează dpa. Doi...
Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Daniel Ispas, un român în vârstă de 45 de ani, stabilit în Italia, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare după ce l-a ucis pe Mario Piozzi, managerul unei săli de jocuri de noroc din...
#crima, #achitare, #Justitie, #omor, #motivare , #justitie