Povestea uciderii ”valutistului” Picu. Ancheta crimei fără cadavru, folosită de polițiști în cazul ”Elodia”

Autor: N.G.
Miercuri, 18 Mai 2022, ora 04:05
7944 citiri
Povestea uciderii ”valutistului” Picu. Ancheta crimei fără cadavru, folosită de polițiști în cazul ”Elodia”
În 9 iulie 2001, bărbatul a dispărut fără urmă Sursa foto: pixabay.com

Una dintre puținele crime elucidate în România fără a fi găsit cadavrul a avut loc în 2001, în orașul Cugir din județul Alba. Un ”valutist” a fost ucis în scop de jaf, iar cadavrul ar fi fost tranșat și incendiat.

Detaliile cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu cadavrul au fost oferite de autorul crimei. Cornel Picu avea 45 de ani şi se ocupa cu schimbatul de valută pe stradă şi dădea bani cu camătă.

În 9 iulie 2001, bărbatul a dispărut fără urmă. Prietenii acestuia şi-au amintit că în ziua dispariţiei s-a întâlnit cu un băiat care lucrase ca poştaş căruia urma să-i împrumute nişte bani. Dispariţia a fost reclamată la poliţie de către sora acestuia după trei zile.

Bărbatul cu care se întâlnise valutistul era Nicolae C. Acesta avea 28 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Lucrase opt ani ca poştaş, până la 1 decembrie 2000, când, ca urmare a unor grave şi repetate nereguli sesizate Oficiului Poştal Cugir, i-a fost desfăcut contractul de muncă. Acesta fura din pensiile pe care trebuia să le ducă, falsificând cupoanele, iar în octombrie-noiembrie 2000 încasase abonamentele pentru TV de la 111 persoane din Cugir, adică circa 14 milioane de lei vechi, sumă pe care n-a mai depus-o la Oficiul Poştal.

Bani de împrumut de la valutist

Pentru că a rămas fără loc de muncă, poștașul dorea să împrumute de la ”valutistul” Cornel Picu suma de 500 de dolari. S-au întâlnit în oraş pe 9 iulie 2011, la 9:00 dimineaţa, iar cămătarul i-a spus că ar trebui să gireze împrumutul cu ceva. Cei doi au mers acasă pentru a conveni asupra bunului pe care urma să-l primească Picu.

Au rămas să discute în holul casei, iar cămătarul i-a propus să gireze cu apartamentul, dar fostul poştaş a refuzat. Picu s-a ridicat din fotoliul în care stătea şi a dat să plece. Înfuriat, tânărul a luat o sticlă de 0,75 ml goală, care era pe hol, şi l-a lovit pe Picu în cap. Acesta a căzut imediat. Agresorul i-a verificat pulsul şi a constatat că e mort. Apoi i-a verificat borseta şi a găsit înăuntru 700 de dolari şi 3.000 de mărci germane, bani pe care i-a luat.

Criminalul a cărat cadavrul victimei până în cada din baia apartamentului, unde a început să îl tranșeze. Cu un topor şi un cuţit, a desprins de bust capul, membrele superioare şi inferioare. A învelit bucăţile în mai multe haine din fâş şi le-a pus în sacoşe de rafie, pe care le-a dus în portbagajul maşinii sale. Apoi, s-a urcat la volan şi a mers până în apropierea localităţii Vinerea, pe malul râului Cugir.

Acolo, a descărcat portbagajul, a acoperit resturile umane cu lemne pe care le-a stropit cu benzină. Îaninte de a da foc cadavrului a luat de pe braţele victimei o brăţară şi-un inel din aur. A doua zi, bărbatul s-a întors, a adunat cenuşa şi resturile rămase şi le-a aruncat în râul din apropiere. Apoi s-a dus acasă şi a ascuns bijuteriile din aur şi cei 700 de dolari în casa bunicilor soţiei. Cele 3.000 de mărci le-a schimbat în lei pe care i-a ascuns într-un tablou de siguranţe de pe scara blocului unde locuia.

Liberat după 13 ani de închisoare

Poliţiştii au ajuns la el chiar în ziua în care a fost reclamată dispariţia, pe 12 iulie, însă fostul poştaş a negat că ar avea vreo vină. La cercetarea la faţa locului efectuată în apartamentul lui Chelaru poliţiştii au descoperit, în hol, câteva cioburi de sticlă. Pe pereţii din hol şi pe tocul unei uşi de la dormitor au fost găsite urme de sânge. Ulterior s-a stabilit că sângele are aceeași grupă de sânge cu a victimei. În baie, după chiuvetă, criminaliştii au găsit o bucată de ţesut. Alte urme de sânge cu grupa AII au fost găsite în portbagajul maşinii.

În ciuda acestor probe evidente, nu a recunoscut, inițial, fapta de omor. Poliţiştii i-au cercetat trecutul şi au descoperit imediat neregulile pe care le făcuse ca poştaş. La 29 octombrie 2001, el a fost reţinut şi apoi arestat preventiv pentru delapidare, fals în înscrisuri şi uz de fals. Ulterior, bărbatul a mărturisti crima. A fost trimis în judecată sub acuzaţiile de omor calificat, tâlhărie, profanare de cadavre, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi înşelăciune. În iunie 2002 Tribunalul Alba l-a condamnat la 19 ani de închisoare. Sentinţa a rămas definitivă prin decizia din 4 februarie 2003 a Curţii Supreme de Justiţie.

Criminalul a fost eliberat condiţionat în august 2014, printr-o decizie a Tribunalului Timiş, după 13 ani de închisoare. Cazul crimei de la Cugir a fost folosit de procurori şi într-un alt dosar mult mai celebru, respectiv pentru a obţine condamnarea lui Cristian Cioacă care era judecat pentru uciderea avocatei Elodia Ghinescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Strangulatorul din Petroșani, prins după două luni. Abia fusese eliberat din închisoare. A stat după gratii pentru o crimă asemănătoare
Strangulatorul din Petroșani, prins după două luni. Abia fusese eliberat din închisoare. A stat după gratii pentru o crimă asemănătoare
Un bărbat de 57 de ani din Petroșani, condamnat în trecut pentru uciderea unei prostituate, a fost reținut, din nou, pentru crimă. Trupul victimei a fost găsit după două luni, pe un teren...
Primar găsit spânzurat într-o anexă a casei sale. Bărbatul era cercetat pentru abuz în serviciu
Primar găsit spânzurat într-o anexă a casei sale. Bărbatul era cercetat pentru abuz în serviciu
Petre Ion Barbu, primarul comunei Vinţu de Jos, din judeţul Alba, a fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei sale, a anunțat marţi după-amiază, 16 aprilie, Poliţia judeţeană...
#crima, #cadavru, #transat, #valutist, #Cugir, #Alba, #Elodia, #Cioaca , #crima