Motivul pentru care judecătorii au majorat cu trei ani pedeapsa unui criminal care a ucis o fată de 17 ani, într-o baie publică

Marti, 19 Iulie 2022, ora 21:50
4209 citiri
Motivul pentru care judecătorii au majorat cu trei ani pedeapsa unui criminal care a ucis o fată de 17 ani, într-o baie publică
Criminal condamnat la 13 ani de închisoare pentru că a ucis o tânără de 17 ani FOTO ziarulincomod.ro

Curtea de Apel Ploiești a decis, luni 18 iulie 2022, să majoreze cu trei ani pedeapsa primită în primă instanță de Constantin Ispas, un prahovean în vârstă de 48 de ani care și-a ucis iubita cu 30 de ani mai tânără.

Inițial, criminalul fusese condamnat de Tribunalul Prahova la zece ani de închisoare, astfel că în final, Ispas va sta în spatele gratiilor 13 ani.

Judecătorii instanței de apel au considerat că Tribunalul Prahova a fost mult prea blând în raport cu gravitatea faptei. În decizia de majorare a numărului anilor de închisoare au contat două aspecte, se arată în motivarea judecătorilor.

În primul rând, Curtea de Apel a considerat că Ispas nu a conștientizat cât de gravă este fapta sa, încercând să obțină o pedeapsă mai mică deși primise una destul de blândă la fond, doar zece ani, în condițiile în care suprimase viața unei adolescente de doar 17 ani cu care avea o relație ”nefirească prin prisma diferenței de vârstă dintre cei doi”, potrivit motivării instanței.

Pe de altă parte, judecătorii instanței de apel au ținut cont de faptul că victima ar fi putut fi salvată, dacă ar fi avut parte de asistență medicală imediat după conflictul pe care l-a avut cu ucigașul. Așa cum se arată în documentul citat, tânăra nu a murit imediat, ci a rămas o perioadă în comă, timp în care ar fi avut șanse să supraviețuiască dacă Ispas ar fi solicitat ajutorul unui echipaj de la Ambulanță.

Victima ar fi putut fi salvată

”(...) victima ar fi putut fi salvată, posibilitate anulată prin abandonarea victimei de către agresor, la locul infracțiunii, aceasta fiind într-o stare precară (precomă/comă), care a pus-o în imposibilitatea de a solicita ajutor”, arată judecătorii.

Tocmai această atitudine dezinteresată i-au determinat pe magistrații Curții de Apel Ploiești să înăsprească pedeapsa primită inițial de Constantin Ispas.

Bărbatul de 48 de ani și-a ucis prietena în vârstă de 17 ani, în primăvara anului 2021, într-o clădire abandonată din Ploiești, care în trecut era folosită ca baie publică. Cei doi aveau de aproximativ un an de zile o relație ”nefirească”, așa cum a fost catalogată de judecători. Se întâlneau în Ploiești, sub supravegherea și cu acordul mamei și fraților fetei, deși bărbatul era căsătorit și avea familie într-o comună din Prahova, iar fata avea probleme de sănătate serioase.

”Minora provine dintr-o familie modestă, având 7 frați, fiind cunoscută cu antecedente de natură psihică (crize de epilepsie până la vârsta de până la 7 ani și cu stări repetate de agitație psihomotorie-fără documente medicale, aspecte confirmate de membrii familiei). Întrucât posibilitățile familiale erau modeste, aceasta a acceptat întreținerea unei relații cu inculpatul care îi asigura venituri constante necesare traiului zilnic (pentru achiziția de țigări, alimentație, telefoane mobile etc)”, se arată în actul de acuzare al procurorilor.

Spre sfârșitul lunii martie 2021, Ispas i-a cerut fetei să întrețină raporturi sexuale, iar fata a acceptat cu condiția ca bărbatul să-i ofere un cadou, o sumă de bani. Relația dintre cei doi s-a consumat în dimineața zilei de 7 aprilie, în clădirea fostelor băi publice din Ploiești. Pentru că Ispas nu și-a putut onora promisiunea, neavând la el suma de bani promisă (1500 de lei), între cei doi a izbucnit un scandal. Fata a fost împinsă cu putere, iar în cădere s-a lovit în zona capului, de pardoseala din beton, ulterior fiind și strânsă de gât de către criminal. Fata, care era încă în viață, dar inconștientă, a fost acoperită cu bucăți de carton găsite în clădire, iar criminalul a fugit imediat de la locul faptei. Pe drum s-a întâlnit chiar cu mama fetei căreia i-a spus că nu știe unde se află fiica ei.

Cadavrul tinerei a fost descoperit la două zile după crimă și abia după ce familia acesteia a anunțat dispariția la poliție. Bănuind că răspunsul se află la Ispas, criminaliștii s-au dus la domiciliul bărbatului care și-a recunoscut fapta și le-a indicat locul unde ascunsese cadavrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat diagnosticat cu botulism, după ce a mâncat două conserve de pește. În România nu există tratament pentru această boală
Bărbat diagnosticat cu botulism, după ce a mâncat două conserve de pește. În România nu există tratament pentru această boală
Un bărbat din oraşul prahovean Urlaţi a fost internat în stare gravă cu diagnosticul de botulism, anunță reprezentanții Spitalului Judeţean Ploieşti. El le-a spus medicilor că a mâncat...
Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Treisprezece gardieni de închisoare au fost arestaţi luni, 22 aprilie, în Italia, fiind acuzați de agresarea unor minori încarceraţi la Milano, iar alţi opt gardieni au fost suspendaţi....
#crima, #Ploiesti, #fata omorata, #relatie sexuala, #omor, #inchisoare , #crima