Trecutul extrem de violent al infractorilor căutați pentru uciderea omului de afaceri din Sibiu: jaf, furt, tâlhărie și trafic de oameni

Autor: N.G.
Duminica, 19 Noiembrie 2023, ora 21:44
8001 citiri
Trecutul extrem de violent al infractorilor căutați pentru uciderea omului de afaceri din Sibiu: jaf, furt, tâlhărie și trafic de oameni
Costinel Cosmin Zuleam, Laurențiu Ghiță și Cristian Marian Minea (de la stânga la dreapta) FOTO Poliția Română

Cei trei suspecți în cazul crimei de la Sibiu sunt recidiviști, având la activ condamnări la închisoare în alte dosare. Doi dintre ei au fost condamnați în România, iar al treilea în străinătate, în Slovenia.

Poliția din Sibiu a anunțat duminică, 19 noiembrie, că doi dintre suspecți au fost depistați și prinși în Marea Britanie, la scurt timp după ce au fost dați în urmărire internațională.

Este vorba despre Laurențiu Ghiță și Marian Cristian Minea. Ghiță se află în Scoția, iar Cristian în Irlanda de Nord. Aceștia au fost depistați după ce au fost dați în urmărire internațională. Cel de-al treilea bărbat, Cosmin Zuleam, încă nu a fost depistat, dar polițiștii fac cercetări pentru găsirea acestuia.

Cristian Marian Minea, zis "Puşcărie", a mai stat cinci ani în închisoare tot pentru jaf. În noaptea de 30 spre 31 decembrie 2013, a dat o spargere de un milion de lei în casa unui om de afaceri din comuna Galicea Mare, Dolj. A fost arestat preventiv în 17 ianaurie 2014 și a scăpat de închisoare în 2018.

Judecat în două dosare penale

”Pușcărie” este judecat, în prezent, în alte două dosare penale. Într-unul, aflat pe rolul Tribunalului Dolj din 2021 este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Împreună cu alte cinci persoane ar fi facilitat trecerea ilegală a frontierei de către 30 de migranți din Asia. De asemenea, Marian Cristian Minea mai este judecat, la Judecătoria Segarcea din județul Dolj, pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Costinel Cosmin Zuleam, zis Olteanu, a fost judecat pentru un jaf comis în 2020, în Slovenia. Împreună cu alţi doi indivizi, a spart un magazin de telefoane dintr-un mall. În doar patru minute a reuşit să doboare uşa de oţel şi să fure telefoane de 155.000 de euro. Anchetatorii sloveni au dezvăluit că banda a lucrat extrem de minuţios. Cu schiţe ale locului pe care l-au prădat şi trasee pe care să se facă nevăzuţi. Chiar şi aşa, probele ADN luate de la locul jafului l-au dat de gol, iar trei zile mai târziu a fost prins pe autostradă la un control de rutină. Românul a primit 17 luni de închisoare.

Laurențiu Ghiţă a fost, și el, cercetat în 2015 într-un caz de furt de țigări. Inițial, Tribunalul Sibiu a stabilit că propunerea de arestare preventivă a celor trei suspecți va fi judecată doar miercuri, 22 noiembrie 2023. Pe rolul instanței a fost înregistrat un nou dosar care s-a judecat în timpul nopții de sâmbătă spre duminică după ce Poliția a primit informații că doi dintre ei se află pe teritoriul Marii Britanii.

Complice arestat preventiv

Vineri, bărbatul din judeţul Timiş, Ilie Sitariu, reţinut sub suspiciunea de favorizarea infractorului a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Anchetatorii îl acuză că i-a transportat şi găzduit pe cei trei bărbaţi care au pătruns în casa omului de afaceri sibian Adrian Kreiner şi l-au torturat, ceea ce a dus la decesul victimei.

Ilie Sitariu, în vârstă 44 de ani, din localitatea Dumbrăviţa, este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea infractorului, constând în aceea că ar fi ajutat autorii crimei cu găzduire şi transport, contribuind şi la plecarea din ţară a unuia dintre autori. La locuinţa acestuia şi la sediul firmei sale s-au efectuat, anterior, percheziţii domiciliare.

De asemenea, ineri dimineață s-a decis eliberarea unui suspect din Dolj, considerat inițial ca principal suspect al crimei. Anchetatorii au considerat că nu sunt suficient de multe probe pentru luarea unei măsuri preventive. Individul a fost prins într-o comună din Dolj și dus la audieri în cursul nopții de joi spre vineri.

Filmul crimei

Procurorul Valentin Florescu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a prezentat şirul evenimentelor care a dus la decesul omului de afaceri Adrian Kreiner. Anchetatorii au stabilit că s-a acţionat la pont, dar nu au stabilit încă cu exactitate cine a oferit informaţiile. Suspecţii nu intenţionau să omoare victima, iar trei dintre ei au fugit din ţară în seara în care s-a confirmat decesul.

Suspecţii, cinci la număr – patru bărbaţi şi o femeie - au venit din judeţul Timiş şi au închiriat un apartament, dar au urmărit casa victimei din podul unui imobil aflat peste drum. În noaptea de 6 noiembrie au pătruns în locuinţă, din garaj, după ce au deşurubat becurile din curte.

„În locuinţă, victima a fost legată de mâini şi de picioare, în mod solidar, în poziţie de barcă, astfel încât orice mişcare să antreneze după sine autostrângerea, după care este lăsată la sol în modul „legăturii de tip Arbatachar”. Acest este un mod de legare a victimei în care şocul traumatic se instalează rapid prin întreruperea fluxului sanguin care conduce la paralizie”, a precizat procurorul Valentin Florescu.

După comiterea faptei, suspecţii s-au întors la apartamentul închiriat şi au părăsit municipiul Sibiu cu un taxi în aceeaşi dată, în jurul orei 07:20, cursa fiind făcută până la Deva, judeţul Hunedoara, unde aveau un autoturism.

„În continuare, suspecţii s-au deplasat pe raza localităţii Dumbrăviţa, judeţul Timiş, la locuinţa suspectului care i-a adus în Sibiu. În seara zilei de 7.11.2023, în momentul în care s-a aflat public despre decesul victimei, doi dintre suspecți şi suspecta au părăsit cu certitudine ţară”, a mai transmis procurorul.

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner va fi adus în România. Bărbatul fugise în Irlanda
Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner va fi adus în România. Bărbatul fugise în Irlanda
Cristian Minae, cel de-al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner, va fi adus în România pe 30 aprilie, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Marian...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#crima Sibiu, #suspecti arestati, #urmarire internationala, #puscarie, #Olteanu, #Costinel Cosmin Zuleam, #Laurentiu ghita, #Cristian Marian Minea , #crima