Calvarul îndurat de bărbatul confundat cu unul dintre criminalii de la Sibiu: ”Un singur polițist a spus "Nu mai dați în el!"”

Marti, 28 Noiembrie 2023, ora 10:57
6074 citiri
Calvarul îndurat de bărbatul confundat cu unul dintre criminalii de la Sibiu: ”Un singur polițist a spus "Nu mai dați în el!"”
Laurențiu Lăcătușu tencuise un gard la Craiova FOTO Libertatea

Bărbatul confundat cu unul dintre suspecții în cazul crimei de la Sibiu a făcut noi declarații despre gafa de proporții a anchetatorilor, anunțând că va da în judecată Poliția pentru a cere daune.

Laurențiu Lăcătușu a fost ridicat din fața casei sale pe 16 noiembrie, pe motiv că ar fi unul dintre cei care l-au ucis pe omul de afaceri Adrian Kreiner.

Bărbatul terminase de tencuit un gard la Craiova şi se întorcea spre casă, în satul Bârza, pe Mobra lui, având în spate un rucsac în care ținea un cancioc, o mistrie şi un ciocan. În drum spre casă, s-a oprit la barul din sat, unde și-a luat o bere pe datorie.

”Sunt unii îmbrăcaţi în negru care se plimbă pe lângă gard”

La scurt timp, Laurențiu Lăcătușu a fost sunat de soția sa, care i-a spus să se ducă repede acasă. ”Mi-a zis ”vino acasă, că sunt unii îmbrăcaţi în negru care se plimbă pe lângă gard, p-aicea, nu ştiu ce urmăresc. Şi e şi o maşină care tot urcă şi coboară pe drum”, a povestit el pentru Libertatea. El şi soţia lui au crezut că polițiștii sunt hoți, pentru că, recent, în comună avuseseră loc două spargeri, la o casă și un bar.

Când a ajuns acasă, bărbatul a fost înconjurat de poliţiştii în civil. ”M-au întrebat de unde vin, unde mă duc şi unul mi-a zis să urc în maşină, că sunt de la poliţie. N-am vrut să urc. I-am cerut să-mi arate legitimaţia, ca să ştiu şi eu cu cine stau de vorbă”, a mai povestit el.

Potrivit legii, în timpul serviciului, polițistul aflat în ținută civilă e obligat să se legitimeze şi să se prezinte dacă nu este o situație în care siguranța sa sau rezultatul intervenției nu sunt periclitate de acest lucru.

”Intraţi în curte, că vă împuşc”

Oamenii legii nu s-au legitimat și, mai mult, l-au imobilizat pe bărbat, lovindu-l.

”În loc să-mi arate legitimaţia, au început să zbiere la mine, să urc în maşină, că-s de la Poliţie. Atunci au apărut 10-15 oameni în spatele meu şi m-au trântit pe jos. M-au lovit cu picioarele, unul mi-a dat un pumn în gură şi mi-au pus cătuşele la mâini. Îmi amintesc că un singur poliţist striga ”bă, nu mai daţi în el!””, a mai povestit Laurențiu.

După ce soția lui a început să țipe, un vecin a ieșit pe stradă, cu un par. ”Poliţia a zis atunci ”intraţi în curte, că vă împuşc””, a povestit Daniela Lăcătuşu.

La scenele teribile a fost martor și copilul celor doi, care are 7 ani.

Bărbatul a fost dus mai întâi la Poliţia din Segarcea, fără a i se spune motivul pentru care a fost reținut. Poza făcută în sediul poliției a fost cea care a fost trimisă presei.

Ulterior, a fost urcat într-o altă maşină şi dus spre Craiova. ”La ieşire din Segarcea, chiar în marginea pădurii, m-au scos, m-au pus jos, mi-au slăbit cătuşele şi m-au pozat iar. Unul făcea poze cu un telefon, mă întorceau pe lateral, pe burtă, şi unul stătea cu mâna pe pistol”, a mai povestit Laurențiu. Şi aceste imagini au ajuns în presă, în aceeaşi seară.

În urma informațiilor furnizate presei de poliție, toată lumea știa că Laurenţiu Lăcătuşu e acuzat de crimă. El însă nu aflase încă. Când a întrebat, din nou, la IPJ Dolj, de ce a fost reținut, i s-a răspuns: ” Merseşi cu Mobra fără cască, te băgăm la puşcărie 20 de ani”. Când am auzit, am început să râd. Habar n-aveam despre ce e vorba”, a mai povestit el.

Bărbatul a mai spus că, la Craiova, o poliţistă în civil i-a spus ”nu-mi dai şi mie un ceas d-ăla scump, de care ai luat acum?”.

”Eu n-auzisem de crima din Sibiu, că seara vin obosit de la lucru, nu mă uit la televizor. Şi i-am zis că am ceasuri de mână, de perete şi unul primit de pomană, pe care i-l dau ei, dacă-l vrea. Şi ea le-a zis atunci celorlalţi ”nu cred că e ăsta”, a mai povestit Laurenţiu Lăcătuşu.

”Când am auzit, am rămas prost”

La Craiova, i-au fost luate amprentele și proba de salivă, pentru ADN, apoi a fost dezbrăcat, polițiștii căutând un tatuaj pe mâna dreaptă, pe care nu l-au găsit. Apoi, a fost dus la Vâlcea, de unde a fost preluat de duba mascaţilor de la Acțiuni Speciale, care l-au transportat la Sibiu. În curtea IPJ Sibiu a fost așteptat de reporteri.

”Mă întrebau ”De ce l-ai omorât? Nu ţi-a părut rău de el? Unde sunt ceasurile? Unde sunt colegii tăi?”. Mă, când am auzit, am rămas prost! „Ete, drăcia dracului, ce dracu mă întreabă ăştia de omor? Sunt nebuni la cap? De ce omor vorbesc ăştia?”, a mai povestit el.

În sediul IPJ Sibiu i s-au spus acuzațiile. Acolo, însă, polițiștii și-au dat seama că au greșit.

”Unul dintre poliţişti a luat o foaie, cred că era o poză, şi se uita când la ea, când la mine. L-a chemat pe altul, s-a uitat şi el, şi ziceau amândoi ”nu se poate aşa ceva””, își mai amintește bărbatul.

După ce i-au dat jos cătușele, polițiștii l-au dus într-o cameră în care se afla o oglindă, în spatele căreia se vedeau umbre de oameni. Cel mai probabil, atunci a fost văzut de cei care îl indicaseră ca fiind suspect al crimei.

Ulterior, după ce a fost dus într-un alt birou, a primit înapoi buletinul și telefonul. Acolo i s-a explicat că a fost o greșeală și că trei persoane ar fi spus că el este suspectul uitându-se la poze de pe Facebook.

Bărbatul și-a sunat soția în jurul orei 02:00 pentru a-i spune că e liber. Cu toate astea, nu a putut pleca acasă în noaptea respectivă. ”Polițiștii mi-au zis că nu mă pot aduce în noaptea aia, ”te rog să ne crezi că suntem şi noi obosiţi, te ducem dimineaţă, la 8.00”, a mai povestit bărbatul.

Potrivit legii, în cazul său, termenul până la care trebuia să rămână în sediul poliției expira la ora 02:30.

Polițiștii i-au luat suc și țigări

Bărbatul a fost lăsat în grija a doi polițiști tineri.

”Ei mi-au luat un sendviş, o sticlă de jumate de suc şi ţigări, că mi-au aruncat mascaţii ţigările, că ”ş-aşa nu-i mai trebuie”. Am mers cu ei la un magazin, iar poliţiştii au ieşit înaintea mea, să vadă dacă mai sunt televiziunile, ca să poată să mă scoată”, a povestit el. Când s-au întors, unul dintre polițiști i-a oferit un scaun în biroul său, unde a ațipit. ”A aţipit şi poliţistul. Dacă mă mişcam un pic, sărea ală de pe scaun, de-mi venea să şi râd, cu tot necazul meu”, a mai povestit Laurențiu Lăcătușu.

”M-au făcut de râs în toată lumea”

Bărbatul a declarat că nimeni din poliție nu și-a cerut iertare pentru gafa comisă. Doar procurorul, înainte de a-i da drumul. ”Mi-a zis ”Ne cerem scuze că am greşit”, îşi aminteşte Lăcătuşu.

El a fost dus până la Craiova pe 17 noiembrie, în jurul orei 18:00, de unde l-a dus acasă un unchi al său.

Laurenţiu Lăcătuşu a mai declarat că, după incidentul șocant, s-a simțit rău mai multe zile.

”Mă durea capul şi în capul pieptului, îmi venea să vomit. Nu puteam să-mi revin: m-au luat, au dat şi-n mine şi m-au dat şi la televizor. M-au făcut criminal şi-n toate felurile. Păi, e posibil aşa ceva, să mă facă de râs în toată lumea? Batjocură, să iei omul de pe stradă şi să-l arestezi! Cine a mai pomenit aşa ceva?”.

Bărbatul mai spune că, în urma incidentului, acum nu îți mai găsește de muncă.

”Se fereşte lumea, dacă a văzut la televizor că mi-au zis ”criminalul de la Sibiu”! După aia, poate n-au mai urmărit în continuare, să vadă şi că nu sunt vinovat. Pe unde mă duc, se uită oamenii după mine şi strigă ”uită-l pe băiatul de la televizor”. Mi-e o ruşine de mor!”, a mai povestit el, adăugând că este hotărât să dea în judecată Poliția Română.

”Mă împrumut de bani şi lucrez, ca să scad din datorii. Dar eu aşa nu o să-i las!”, a mai spus bărbatul.

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner va fi adus în România. Bărbatul fugise în Irlanda
Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner va fi adus în România. Bărbatul fugise în Irlanda
Cristian Minae, cel de-al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner, va fi adus în România pe 30 aprilie, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Marian...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#crima Sibiu, #om de afaceri ucis, #Adrian kreiner, #barbat confundat, #criminal , #crima