De ce este importantă ordinea în care au fost ucise cele cinci victime în măcelul de la Bascov. ”Într-adevăr există niște însemnări” VIDEO

Miercuri, 10 August 2022, ora 21:48
7316 citiri
De ce este importantă ordinea în care au fost ucise cele cinci victime în măcelul de la Bascov. ”Într-adevăr există niște însemnări” VIDEO
Viorel L., principalul suspect al masacrului din Argeș, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile FOTO ziare.com

Crima din comuna argeșeană Bascov, de o cruzime fără precedent în România, ridică o serie de probleme în ciuda faptului că anchetatorii au identificat și prins principalul suspect al masacrului.

Mărturia lui Viorel L. (53 de ani) nu este suficientă pentru anchetă. Individul suferă de schizofrenie, o afecțiune psihică gravă, motiv pentru care va fi nevoie de o expertiză psihiatrică ce va dovedi dacă omul a avut sau nu discernământ la momentul comiterii faptelor.

În funcție de rezultatul acestei analize, criminalul va putea fi judecat și condamnat ca un infractor sănătos psihic sau, din contră, ca un individ fără discernământ, iar pedeapsa și mai ales modul de executare vor fi diferite de la caz la caz.

Pe de altă parte, anchetatorii trebuie să excludă existența unei terțe persoane, participant pasiv la crimă sau autorul moral, susțin criminaliștii. Este știut faptul că un schizofrenic are un grad ridicat de reactivitate la sugestie, poate fi ușor influnțat din exterior. Așa cum arată probele descoperite în această fază a anchetei, criminaliștii din Argeș au înlăturat această variantă.

Au fost foarte multe speculații legate de ordinea în care au fost ucise cele cinci victime.

Laurențiu Palaghiea, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, a explicat pentru ziare.com că la acest moment s-a stabilit că ordinea în care au fost ucise cele cinci persoane este:

1. Aurel Letcan (79 de ani) tatăl criminalului

2. Iulia Letcan (73 de ani) mama criminalului

3. Marius Letcan (50 de ani) fratele criminalului.

Aceștia trei locuiau împreună cu Viorel în același corp de casă, iar masacrul a început încă din seara zilei de 8 august.

Cea de-a doua etapă a omorului a continuat în dimineața zilei de 9 august, imediat ce medicul Gheorghe Rusu, cumnatul criminalului, a plecat la serviciu.

Familia medicului locuia într-o vilă aflată în imediata vecinătate de casa părinților, iar Viorel a așteptat că sora și nepoata lui să rămână singure în locuință, apoi a acționat și le-a ucis și pe acestea. Nu este clar la acest moment care dintre cele două victime, Gențiana – sora criminalului - sau Silvia - fetița de 6 ani, nepoata criminalului, a fost ucisă mai întâi.

”Noi am confirmat că au existat două etape, una începând chiar din seara zilei precedente descoperirii victimelor, când i-a ucis pe toți cei care locuiau cu el în casă și anume părinții și cu fratele, iar ulterior, dimineața, după ce a profitat de plecarea cumnatului, a intrat în casa cealaltă profitând și de faptul că fusese lăsată descuiată ușa de la intrare”, a explicat, pentru ziare.com, prim procurorul Laurențiu Palaghiea.

Criminaliștii susțin că ordinea în care au fost omorâte victimele este esențială pentru că arată o anumită logică a uciderii. Se urmărește în astfel de situații dacă prima doborâtă a fost cea mai puternică dintre victime, cea care i-ar fi putut ține piept fizic, iar ultima pe listă, cea mai vulnerabilă, cea care i-ar fi putut încurca mai puțin desfășurarea actului. Un astfel de scenariu oferă criminaliștilor un indiciu clar că ucigașul a avut un plan, deci rațiune, astfel că lipsa de discernământ la momentul săvârșirii faptei nu mai poate fi invocată în apărare.

Dacă victimele au fost ucise haotic, dezorganizat, la întâmplare, fără coreneță, atunci se poate lua în calcul o crimă săvârșită sub impulsul unor vedenii, halucinații, năluciri, simptome specifice afecțiunii de care suferă criminalul de la Bascov.

Ce scria în notițele găsite asupra criminalului

Revenind la proble pe care se bazează la acest moment anchetatorii din Argeș, cea de-a doua variantă poate fi exclusă. Criminaliștii din Areș au găsit asupra suspectului câteva însemnări olografe, nu neapărat coerente, dar care par a fi o improvizație de plan de atac.

”Într-adevăr există niște însemnări care aparent fac referire la planurile lui legate de aceste fapte, legate de ce anume trebuie să aibă grijă să nu facă sau să facă. Arată cumva că și-a planificat dinaite anumite repere de care să aibă grijă. Aceste însemnări, notițe nu arată în detaliu cum avea de gând să facă”, a declarat, prim procurorul Laurențiu Palaghiea.

Procurorii nu au stabilit la acest moemnt al anchetei mobilul omorului. Criminaliștii din Argeș exclud speculațiile privind o supărare a bărbatului legat de faptul că Siliva, nepoata lui, refuza să poarte o bijuterie pe care i-o dăduse în dar. Nici informația potrivit căreia Viorel ar fi aflat că urmează să fie internat într-un ospiciu nu este confirmată de anchetatori.

”Accestea nu sunt motivațiile lui. În mod sigur, dacă ar fi vrut să folosească o asemenea explicație, ar fi folosit-o și ar fi spus-o. Vă spun că nu a spus-o. A spus niște lucruri care sunt mult mai puțin grave decât mutarea lui într-un spital”, a concluzionat Palaghiea.

Viorel L. a fost audiat în cursul zilei de miercuri 10 august, iar spre finalul zilei acesta a și fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Din cauza afecțiunii sale medicale, nu a fost încarcerat într-un centru de arest preventiv al Poliției, ci a fost internat într-un spital penitenciar din Mioveni (Colibași).

Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Departamentul american de Justiţie a ajuns la un acord pentru plata a 138,7 milioane de dolari în procesul civil cu sutele de victime ale fostului medic al Federaţiei americane de gimnastică,...
Guvernul american plătește 139 de milioane de dolari gimnastelor agresate sexual de medicul lotului național. Printre ele se află şi campioana olimpică Simone Biles
Guvernul american plătește 139 de milioane de dolari gimnastelor agresate sexual de medicul lotului național. Printre ele se află şi campioana olimpică Simone Biles
Cazul Larry Nassar, care a provocat un scandal internaţional, continuă să zguduie lumea gimnasticii: guvernul american a anunţat marţi că va plăti aproape 139 de milioane de dolari...
#crima Arges, #crima, #criminal, #masacru, #victime , #crima