Un fenomen natural lovește în forță. Ce orașe sunt în mare pericol să dispară VIDEO

Marti, 21 Februarie 2023, ora 01:04
5761 citiri
Un fenomen natural lovește în forță. Ce orașe sunt în mare pericol să dispară VIDEO
New York-ul în mare pericol să dispară sub ape în viitor FOTO: Peakpx

Oamenii de știință din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale (WMO) din Geneva, care au întocmit un studiu important trag un serios semnal de alarmă asupra unui fenomen de mari proporții, ce lovește întreaga lume. Astfel, experții au anunțat că mari orașe, precum New York, Londra și Shanghai ar putea dispărea în viitor, datorită creșterii nivelului mării la nivel global.

Potrivit raportului „Creșterea nivelului mării și implicații la nivel global” al Organizației Meteorologice Mondiale, India, China, Bangladesh și Țările de Jos sunt la cel mai mare risc de a experimenta creșterea nivelului mării la nivel mondial, conform India Times.

Creșterea nivelului mării reprezintă o amenințare pentru numeroase orașe mari de pe toate continentele, inclusiv Shanghai, Dakar, Bangkok, Jakarta, Mumbai, Maputo, Lagos, Cairo, Londra, Copenhaga, New York, Los Angeles, Buenos Aires și Santiago de Chile.

Semnal de alarmă tras de experți: Un dezastru de proporții biblice va lovi 1 miliard de oameni VIDEO

Din 2013 până în 2022, a existat o creștere anuală a nivelului mediu global al mării de 4,5 mm, influența umană fiind factorul principal din spatele acestei tendințe începând cu anul 1971.

Între 1901 și 2018, a existat o creștere generală de 0,20 m a nivelului mediu global al mării, cu o creștere anuală de 1,3 mm între 1901 și 1971, 1,9 mm între 1971 și 2006 și 3,7 mm între 2006 și 2018.

Chiar dacă încălzirea globală este limitată la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, va exista totuși o creștere substanțială a nivelului mării. Cu toate acestea, fiecare creștere a temperaturii contează, deoarece o creștere cu 2 grade a temperaturii ar putea dubla creșterea nivelului mării, iar creșterile ulterioare ale temperaturii ar putea duce la creșteri exponențiale ale nivelului mării.

În perioada 1971-2018, 50% din creșterea nivelului mării s-a datorat expansiunii termice, în timp ce 22% s-a datorat pierderii gheții de la ghețari, 20% s-a datorat pierderii calotei de gheață și 8% s-a datorat alunecărilor de teren.

Orașul european aflat la 150 de metri de Rusia: Locul unde 97% din locuitori vorbesc rusa, amenințat de Putin VIDEO

Rata pierderii calotei de gheață a crescut de patru ori între 1992-1999 și 2010-2019. Pierderea calotei glaciare și a masei ghețarilor au fost principalii factori care contribuie la creșterea nivelului mediu global al mării în perioada 2006-2018.

Dacă temperatura continuă să crească cu 2-3 grade Celsius, straturile de gheață din Groenlanda și Antarctica de Vest se vor confrunta cu o pierdere aproape completă și ireversibilă de-a lungul mai multor milenii, rezultând o potențială creștere a nivelului mării.

Creșterea nivelului mării va avea un efect în cascadă, ducând la pierderea ecosistemelor de coastă și a serviciilor ecosistemice, precum și la salinizarea apelor subterane, inundații și deteriorarea infrastructurii de coastă.

O creștere a nivelului mării cu 3 cm ar putea duce la pătrunderea apelor oceanelor și mărilor la aproximativ 17 metri în interior, iar cu rate viitoare de 5 cm/deceniu, aceasta ar putea crește la 300 de metri de pământ pierdut în mare într-un secol.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#cresterea nivelului marii, #orase pericol inundatii, #orase pericol, #fenomene meteo extreme, #schimbari climatice , #stiri mediu