Cum poți trăi mai mult: Un lucru făcut regulat previne mortalitatea prematură, susțin experții americani

Joi, 01 Septembrie 2022, ora 05:01
8110 citiri
Cum poți trăi mai mult: Un lucru făcut regulat previne mortalitatea prematură, susțin experții americani
Mersul pe jos în mod regulat mărește durata vieții oamenilor FOTO: Medical News

Un studiu amplu realizat de oamenii de știință de la Institutele cancerului din Rockville și al îmbătrânirii din Bethesda, ambele din Statele Unite, pe mai mult de 270.000 de persoane și publicat în revista JAMA Network Open, a descoperit că toate tipurile de activități fizice din timpul liber reduc riscurile de mortalitate prematură.

Analiza a arătat că există o asociere pozitivă între creșterea longevității și activitățile fizice ale oamenilor, indiferent dacă acestea au fost mers pe jos, ciclism, alergare, înot, sporturi și alte exerciții aerobice, potrivit News Medical.

Prezentul studiu a cuprins 272.550 de persoane adulte cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, care au locuit în Florida, California, New Jersey, Pennsylvania, Louisiana și Carolina de Nord sau în regiunile metropolitane din Atlanta și Detroit.

Au fost obținute date privind durata activităților fizice ale persoanelor efectuate pe săptămână, iar riscurile de mortalitate au fost estimate până la 31 decembrie 2019. S-au investigat toate cauzele de deces, precum cancer și mortalitate cardiovasculară.

Pământul ar putea părăsi Sistemul Solar: Viața ar dispărea de pe planeta noastră, un scenariu teribil VIDEO

În total au fost evaluați 58% bărbați și restul femei. Din numărul studiat, 43% din decese (118.153 de persoane) au fost din cauza cancerului, iar 32.666 persoane din cauza bolilor cardiovasculare, în decursul celor 12 ani de urmărire.

Cele mai frecvente activități fizice raportate de participanți au fost: mersul pe jos (78%), exerciții aerobice (30%), ciclism (25%), golf (14%), înot (10%), alergare (7%) și sporturi cu racheta (4%).

Un eveniment major de gradul 7 va schimba lumea: Omenirea este ”îngrozitor” de nepregătită VIDEO

În comparație cu persoanele care nu s-au angajat la activități fizice, cele care au alergat sau au făcut sporturi cu racheta, între 7,5 ore și mai puțin de 14 ore pe săptămână, au fost asociate cu cele mai mari reduceri ale riscurilor de mortalitate prematură, din toate cauzele, cu valori ale indicelui de hazard (hazard ratios) de 0,9, respectiv 0,8.

Riscurile de mortalitate prematură au fost mai mici și pentru cei care au mers pe jos, au făcut exerciții aerobice, golf, înot și ciclism, cu valori cuprinse între 0,9 și 0,97.

Riscurile de mortalitate prematură din orice cauză au fost mai scăzute în rândul persoanelor moderat active (cu mai puțin de 7,5 ore pe săptămână de activitate fizică) și a celor mult mai active (între 7,7 și 15 ore pe săptămână) în comparație cu cei inactivi, cu 5 procente, respectiv 13%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#cresterea longevitatii, #activitati fizice, #mers jos, #exercitii fizice, #exercitii fizice sanatate, #longevitate oameni studiu , #stiri sanatate