Cu cât ar crește salariile dacă ar scădea taxarea pe muncă în România. „Pentru angajat reprezintă o creștere a venitului, pentru angajatori, poate fi un stimulent”

Sambata, 11 Martie 2023, ora 03:25
12634 citiri
Cu cât ar crește salariile dacă ar scădea taxarea pe muncă în România. „Pentru angajat reprezintă o creștere a venitului, pentru angajatori, poate fi un stimulent”
Salariul minim în România este 3.000 de lei FOTO Pixabay

În contextul creșterii prețurilor în România, în special la produsele și serviciile de bază, românii au o putere de cumpărare tot mai mică.

În România sunt și printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, dar și printre cele mai mari taxe pe salarii.

Coaliția de guverare ia în calcul ca următorul program de guvernare să prevadă și o scădere a taxării pe muncă, în special în ceea ce privește asigurările de sănătate. Suma ar urma să scadă de la 10 la 5%.

Sorina Faier, specialist în resurse umane, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ce ar însemna o astfel de măsură pentru angajații din România.

„Noi suntem fruntaşi, alături de Portugalia și Lituania, la taxe pe salarii de peste 40% din salariul brut, față de alte țări unde taxele sunt şi de 10%. În schimb, România, alături de Bulgaria și Ungaria, se află printre țările din Uniunea Europeană cu cel mai mic salariu mediu.

Suntem printre puținele țări în care angajații își negociază salariul în net pentru că angajatul român dorește să știe exact cu cât rămâne în mână.

Dacă ar scădea contribuțiile, bineînțeles că ar fi un avantaj atât pentru angajat, cât și pentru angajator, mai ales în acest moment când avem o inflație mare și scumpiri în lanț.

Pentru angajat reprezintă o creștere a venitului disponibil pentru cheltuieli sau pentru a face economii. Pentru angajatori, poate fi un stimulent pentru dezvoltare și crearea de noi locuri de muncă. În plus, o povară fiscală mai mică ar putea reduce și din munca la negru, mai ales în zona persoanelor cu venituri mici, care sunt și cele mai afectate de taxarea mare.

Mai mult decât reducerea poverii fiscale pe muncă, Guvernul trebuie să asigure politici și strategii coerente bazate pe investiții, inovare, educație, cadru fiscal stabil pentru mediul de afaceri și dezvoltare economică sustenabilă, doar așa putem avea salarii mai mari și locuri de muncă mai bune pe termen lung”, a explicat Sorina Faier.

Ziare.com a făcut un calcul pentru a vedea, de exemplu, cu cât ar crește salariul minim dacă asigurările de sănătate ar scădea cu 5 la sută.

Câți bani ia un angajat în prezent după ce sunt plătite taxele:

Salariu Brut: 3000

Fără Taxe: 200

Asigurări Sociale (CAS - 25%) 700 lei

Asigurări Sociale de Sănătate (CASS - 10%) 280 lei

Deducere personală (DP) 600

Impozit pe venit (10%) 122 lei

Salariu Net: 1898 lei

Câți bani ar lua un angajat dacă vor scădea taxele:

Salariu Brut: 3000

Fără Taxe: 200

Asigurări Sociale (CAS - 25%) 700 lei

Asigurări Sociale de Sănătate (CASS - 5%) 140 lei

Deducere personală (DP) 600

Impozit pe venit (10%) 122 lei

Salariu Net: 1898 lei + 140 lei

Salariu nou: 2.038 lei

S-a mai vorbit despre scăderea taxării

Cel puțin în PNL subiectul reducerii poverii taxelor pe salariu nu este nou.

Liberalii au transmis recent că susţin scăderea taxării muncii şi creşterea veniturilor, dar au subliniat că, în cazul în care este redusă taxarea muncii punându-se presiune pe mediul de afaceri, veniturile românilor nu vor creşte.

"Partidul Naţional Liberal este partidul care întotdeauna a susţinut reducerea taxării muncii, astfel încât românii să primească mai mulţi bani. PNL susţine ferm renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time, scăderea CAS (propunere iniţiată deja de PNL în Parlament) şi orice tip de măsuri care cresc veniturile, atât celor angajaţi la stat, cât şi la privat, fără a afecta mediul de afaceri", arată liberalii, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Aceştia subliniază că supraimpozitarea contractelor part-time a fost o măsură propusă de PSD, partid care conduce atât Ministerul de Finanţe, cât şi Ministerul Muncii.

"PNL s-a opus la acel moment, dar ne aflăm într-o coaliţie şi a fost nevoie de un compromis, exact pentru a putea păstra cota unică şi a evita supraimpozitarea companiilor, o linie roşie pe care PNL a refuzat să o treacă. Prin acea măsură, PSD a mărit taxele pe muncă ale românilor care lucrau 2 sau 4 ore, rezultând dispariţia netă a zeci de mii de contracte de muncă. Nu se poate ca acum să încerce să îşi răscumpere greşeala faţă de acei oameni sufocând mediul de afaceri şi luând decizii care vor duce la creşteri de preţuri pentru bunuri şi servicii", se precizează în comunicat.

Liberalii spun că, în cazul în care taxarea muncii este redusă punând presiune pe mediul de afaceri, puterea de cumpărare a românilor nu va creşte, ci din contră.

"Dacă PSD îşi doreşte cu adevărat să îi ajute pe români, atunci aşteptăm de la ministrul de Finanţe de la PSD, Adrian Câciu, un plan pentru scăderea inflaţiei şi pentru ca România să se împrumute la dobânzi mai mici. Acestea sunt măsuri concrete care îi vor ajuta cu adevărat pe oameni", punctează PNL.

Potrivit liberalilor, există soluţii pentru scăderea taxării muncii, dar este nevoie de o viziune economică de ansamblu şi pe termen lung.

"Cea mai simplă variantă aritmetică este creşterea numărului de angajaţi din economia reală. Pe un calcul bazat pe bugetul pe anul în curs se poate observa că la fiecare 60.000 de noi angajaţi apăruţi în economie şi plătiţi cu salarii medii se poate reduce impozitarea muncii cu circa 1% pentru aproximativ 5,6 milioane de salariaţi, păstrându-se un echilibru în balanţa de venituri şi cheltuieli a bugetului asigurărilor sociale. Vorbim despre locurile de muncă din economia reală, care necesită atragerea de investiţii sustenabile şi dezvoltarea de afaceri, nu investiţii speculative şi tunuri trase peste noapte. Însă, pentru acest obiectiv este necesar să nu băgăm spaima în investitorii potenţiali sau cei deja prezenţi în ţară, vehiculând taxe aberante şi impozite nejustificate", se mai arată în comunicatul PNL.

De asemenea, se precizează că, pe lângă scăderea taxării muncii, soluţii corecte pentru economia românească sunt creşterea accesului la finanţare a companiilor, pentru ca acestea să se dezvolte mai bine, precum şi stimularea investiţiilor străine directe, continuându-se linia de anul trecut, când aceste investiţii au înregistrat un nou record.

"PNL susţine creşterea veniturilor angajaţilor, dar realizată pe considerente fiscale care iau în calcul impactul pe termen lung asupra economiei reale, nu pe declaraţii cu iz electoral care pot produce efecte devastatoare pe termen lung în mediul economic", conchid liberalii.

Vineri, Partidul Social Democrat a transmis că scopul final al taxei de solidaritate este de a susţine măsurile pentru scăderea impozitării muncii, în special la angajaţii cu venituri mici sau medii, precum şi sistemul de educaţie care pregăteşte viitoarea forţă de muncă.

"Într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, ar trebui ca şi companiile mari care au plătit impozite mai mici de 1% din cifra lor de afaceri să plătească măcar această cotă pentru a susţine creşterea veniturilor angajaţilor care contribuie cel mai mult la dezvoltarea României. Acesta este principiul solidarităţii, care ar trebui promovat de toate partidele politice pentru a menţine în România această forţă de muncă productivă, atât de importantă pentru economia naţională", se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Conform social-democraţilor, "PNL trebuie să se hotărască dacă vrea să fie alături de aceşti angajaţi care muncesc din greu", care contribuie "substanţial" la creşterea economică, dar care au fost afectaţi puternic de creşterea preţurilor, în contextul inflaţionist global.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#crestere salariu minim, #scadere asigurari sanatate, #crestere salariu Romania , #stiri economice