Salariile care vor crește în următoarele luni. "Guvernul ar trebui să reducă și taxele salariale"

Luni, 12 Februarie 2024, ora 21:37
21801 citiri
Salariile care vor crește în următoarele luni. "Guvernul ar trebui să reducă și taxele salariale"
Angajați la locul de muncă FOTO Pexels

Guvernul României pregătește o serie de măsuri menite să impacteze pozitiv veniturile și traiul cetățenilor începând cu data de 1 iulie 2024. Printre acestea se numără majorarea salariului minim pe economie. Acest venit va ajunge la 3.700 de lei brut. Dar premierul Marcel Ciolacu a vorbit şi despre scăderea impozitării pentru salariile familiilor cu copii.

Tot anul acesta Guvernul trebuie să implementeze şi salariul minim european. Sunt aproximativ un milion de angajaţi în România care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi ale căror venituri ar urma să fie impactate de aceste schimbări.

Planul coaliției este ca următoarea creștere a salariului minim pe economie este să aibă loc la 1 iulie 2024, când ar urma să ajungă la 3.700 lei. Salariul minim pe economie a crescut în luna octombrie 2023 la 3.300 de lei brut. Iar următoarea creştere, potrivit guvernanţilor, va avea loc în iulie 2024, când va ajunge la 3.700 de lei brut.

Ce înseamnă un salariu brut de 3.700 de lei

1. Contribuția la asigurările sociale (CAS): 3700 lei * 25% = 925 lei

2. Contribuția la asigurările de sănătate (CASS): 3700 lei * 10% = 370 lei

3. Impozitul pe venit (10%) = 188 lei

Deduceri totale:

• CAS: 925 lei

• CASS: 370 lei

• Impozit pe venit: 188 lei

Salariu net: 2.217 lei

Dintr-un salariu brut de 3700 lei, angajatul va primi un salariu net de puţin peste 2.000 lei, după deducerea contribuțiilor sociale și impozitului pe venit.

O altă schimbare importantă este scutirea de impozit pentru familiile cu copii. Însă până în prezent, guvernanţii au spus doar că fac analize.

Iar până la toamnă guvernul român trebuie să aplice şi directiva europeană privind salariul minim. Cel mai probabil se va merge pe varianta de 50% din salariu mediu. Adică salariul minim pe economie ar trebui să fie jumătate din cel mediu.

Analistul fiscal Adrian Negrescu este de părere că directiva europeană ar putea să aducă în plus în buzunarele oamenilor câteva sute de lei.

“Dezvoltarea unei formule bătută în cuie privind salariul minim, care să nu mai depindă de decizia politică, este salutară. În prezent, Guvernul decide, practic din propriul pix, cât crește salariul minim, fără o consultare reală cu patronatele și sindicatele.

O raportare a salariului minim la câștigul salarial mediu, pe baza directivei europene, ar putea aduce in buzunarele oamenilor ]ntre 300 și 500 de lei net, însă trebuie făcut un studiu de impact să vedem dacă firmele își permit asta. Să nu ne trezim că creștem salariile și apoi prețurile cresc cu o rată și mai mare.

La cum arată propunerile, salariul minim net ar putea ajunge în 2024 la 2500 de lei. E mult, e puțin? Luând în calcul inflația cumulată de peste 30% din ultimii 3 ani, pare puțin, însă trebuie să ținem cont și de puterea firmelor de a plăti aceste salarii”, a declarat expertul.

Adrian Negrescu spune că şi taxele şi contribuţiile pe salarii ar trebui scăzute.

“Dacă își dorește să crească puterea de cumpărare, dincolo de noua formulă de calcul, Guvernul ar trebui să reducă și taxele salariale – să nu uităm că, în prezent, din câștigul salarial brut statul ia mai mult de 60 ka sută din bani, incluzînd aici și TVA-ul și accizele pe care le plătim pentru produsele și serviciile pe care le folosim zilnic”, a adăugat Adrian Negrescu.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, a declarat, întrebată despre impozitul zero pentru familiile cu salarii minime, că la nivelul ministerului se face o analiză în prezent cu privire la acest subiect.

"Sigur, solidaritatea pentru noi, ca întotdeauna, este foarte importantă, iar familiile cu venituri mici, cu atât mai mult. În acest moment, aşa cum domnul premier ne-a trasat la Ministerul Muncii, facem o analiză în sensul acesta, iar în momentul când vom avea soluţia gata, vă vom anunţa", a răspuns ministrul Simona Bucura Oprescu.

Premierul Marcel Ciolacu a efectuat, vineri, o vizită la Şantierul Naval Constanţa, a fost însoţit şi de Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, iar la finalul vizitei au fost susţinute declaraţii de presă.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat anterior că unei familii cu un copil, având ca venit două salarii minime pe economie, îi este greu să se descurce cu costurile vieţii de zi cu zi, de aceea trebuie lucrat la scăderea impozitării la veniturile minime.

"Este evident că dacă sunt două salarii minime pe economie e foarte greu să te descurci cu un copil. De aceea, trebuie lucrat, în primul şi în primul rând, prin scăderea impozitării la veniturile minime. Dacă se întâmplă acest lucru: să ai într-o familie două venituri minime, acela e pragul, să considerăm pragul cel mai jos de venituri. Şi ca să nu se întâmple acest lucru (...) trebuie să echilibrăm cumva. Dacă dezechilibrăm tot timpul, vom ajunge la un deficit imens şi la disfuncţii în sistemul macroeconomic", a spus Ciolacu.

Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos a dezvăluit recent cea mai nouă restructurare a aplicației sale, cu scopul de a optimiza experiența de streaming audio. Noua versiune a aplicației Sonos le permite utilizatorilor să...
#crestere salariu minim, #crestere salarii, #salarii , #stiri Marcel Ciolacu