Detalii despre creșterea salariului minim de la 1 ianuarie 2023. Ce scutiri de impozite ar putea primi angajații

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 12:50
11277 citiri
Detalii despre creșterea salariului minim de la 1 ianuarie 2023. Ce scutiri de impozite ar putea primi angajații
Salariul minim ar putea să crească de la 1 ianuarie 2023 FOTO Pixabay

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi, 15 noiembrie, la parlament că miercuri va avea loc întâlnirea tripartită la Guvern şi vor stabili împreună cu partenerii sociali tot ceea ce ţine de majorarea salariului minim.

Întrebat cu cât va creşte pensia minimă şi punctul de pensie, premierul a spus că în acest moment se lucrează la nivelul structurilor de specialitate astfel încât, pe baza prognozelor bugetare, să se asigure acea anvelopă de 15% din buget, pentru a putea să asigurăm creşterea pensiilor.

”Este în analiză şi ne dorim ca din acest pachet să asigurăm pentru cei care au pensiile cele mai mici să putem să asigurăm o creştere graduală”, a mai arătat el.

Despre acel ajutor care se dă o singură dată, Nicolae Ciucă a menţionat că ”în momentul de faţă este o cifră pe care nu o poate transmite pentru că nu o au”.

Despre majorarea salariului minim, Ciucă a spus: ”Mâine vom avea întâlnirea tripartită la Guvern şi vom stabili împreună cu partenerii sociali tot ceea ce ţine de majorarea salariului minim”.

Nicolae Ciucă a mai afirmat că în momentul în care au discutat despre varianta salariului minim de 3.000 de lei au discutat inclusiv menţinerea acestei facilităţi, prin care 2.000 de lei din salariu să fie scutiţi de impozit.

Ce spune ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat marţi, la Parlament, despre salariul minim de 3.000 de lei, că îşi doreşte să intre în vigoare de la 1 ianuarie şi că decizia se va lua miercuri în Consiliul tripartid. Ministrul a mai afirmat că sunt 1,3 milioane de români plătiţi cu salariul minim, şi 500.000 din agricultură şi construcţii. Despre cei 200 de lei neimpozabili care ar putea fi aplicaţi la salariul minim majorat, Budăi a arătat că ”din jumătatea anului 2022 au pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă”.

Marius Budăi, despre majorarea salariului minim de la 1 ianuarie la 3.000 de lei:

”Cred foarte mult în dialogul social. (..) Mâine, în Consiliul Tripartid avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională”, a spus ministrul Muncii.

Întrebat dacă în cei 3.000 de lei va exista şi o componentă de 200 de lei neimpozabili, Budăi a arătat că ”din jumătatea anului 2022 a pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă”.

”Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu îi taxăm”, a mai spus Budăi.

Despre varianta ca şi peste 3.000 de lei, brut, care deja include cei 200 de lei, să mai existe încă o majorare voluntară de 200 de lei, neimpozitaţi, ministrul a afirmat că vor vedea ce discuţii sunt în Consiliul tripartid şi coaliţia va avea de asemenea un cuvânt de spus.

”Când porneşti un dialog, iei în calcul toate variantele. (..) Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariul minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie” a mai spus ministrul Muncii.

Întrebat câte firme au acordat cei 200 de lei neimpozabili, Budăi a spus că 130.000 de contracte au fost transformate şi au dat aceşti 200 de lei în plus, undeva la 10%.

Despre numărul angajaţilor plătiţi pe salariul minim, ministrul Marius Budăi a afirmat că este vorba de 1,3 milioane şi mai sunt şi cei plătiţi din agricultură şi construcţii, în jur de 500.000, cu precizarea că aceia beneficiază de salariul de 3.000 de lei.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#crestere salariu minim, #crestere salariu 1 ianuarie 2023, #nicolae ciuca, #guvern, #salariu minim Romania , #stiri economice