Motivul pentru care un fost ministru USR crede că n-ar trebui mărite salariile minime: ”Odată cu salariile de la stat, cresc și pensiile speciale”

Luni, 03 Octombrie 2022, ora 11:27
2337 citiri
Motivul pentru care un fost ministru USR crede că n-ar trebui mărite salariile minime: ”Odată cu salariile de la stat, cresc și pensiile speciale”
Bani în portofel FOTOI: Pixabay.com

Claudiu Năsui, fost ministru USR al Economiei, a explicat luni, 3 octombrie, de ce reducerea taxării muncii este o măsură mult mai bună decât majorarea salariului minim brut pe economie.

Specialistul a dat 5 motive pentru care reducerea taxării muncii ”este o idee mai bună decât creșterea salariului minim brut”.

”Domnii Ciolacu și Ciucă vor să crească salariul minim brut la 3.000 de lei. O idee mai bună este reducerea taxării muncii. Ar aduce mai mulți bani în buzunarele tuturor românilor și nu ar produce distorsiuni”, a explicat Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook, enumerând efectele creșterii salariului minim.

”1) Creșterea veniturilor statului din cauza creșterii taxării muncii. De fapt acesta este motivul principal pentru care se face.

2) Presiune asupra firmelor să facă concedieri pentru a contracara creșterea costului forței de muncă. Asta îi va afectează predominant pe cei care sunt mai slab calificați sau cu mai puțină experiență, cum sunt tinerii la început de drum.

3) Creșterea salariilor angajaților la stat. Salariile la stat sunt exprimate în multipli din salariu minim. De exemplu, domnul Ciolacu are de 11,5 salarii minime. Deci dacă ar crește salariul minim brut cu 450 de lei (cât vrea dânsul să-l crească) salariul domnului Ciolacu ar crește cu 5.175 de lei pe lună. La fel în tot restul sectorului bugetar. Chiar dacă salariile nu au ajuns încă la nivelul grilei în toate sectoarele, e doar o chestiune de timp până vor ajunge.

4) Odată cu salariile de la stat, cresc și pensiile speciale, nu de alta, dar ele sunt indexate cu creșterea salariilor. Da, acesta e alt privilegiu al specialilor, lor li se indexează pensia cu creșterea salariilor din locul unde au lucrat la stat.

5) Distorsionează grila salarială în cadrul întreprinderilor”, a scris specialistul.

Câți bani ar aduce salariaților, lunar, reducerea taxării muncii

Năsui mai arată că, ”în loc să tot crească salariul minim brut, statul mai bine ar reduce taxarea muncii. Reducerea taxării muncii prin Zero Taxe pe 1.330 de lei înseamnă, în concret 500 de lei în plus pe lună pentru fiecare salariat. Aproape dublu față de cât vrea PSD-PNL să facă prin creșterea salariului minim brut”. ”Avantajele sunt clare:

1) Nu ar mai fi presiune pe întreprinderi să facă concedieri. Salariile nete tot ar crește pentru că s-ar reduce taxarea.

2) Încurajarea muncii prin reducerea taxării ei.

3) Creșterea salariilor la stat și la privat. Dar toate la fel. Concret, domnul Ciolacu, ar avea și el 500 de lei în plus pe lună, cât ar avea fiecare angajat român.

4) Nu ar mai crește pensiile speciale. Nu crește salariul brut, deci nu cresc nici pensiile speciale care sunt indexate cu acesta.

5) Nu distorsionează grila salarială în cadrul întreprinderilor.

În final, creșterea salariului minim brut ar aduce 272 de lei pentru cineva care e acum angajat pe salariul minim. Reducerea taxării muncii pe 1.330 de lei, ar aduce tuturor românilor 500 de lei în plus pe lună. O sumă importantă pentru a face față crizei grele prin care vom trece”, a mai spus Năsui.

la începutul lunii octombrie, surse politice au afirmat că guvernul ia în calcul majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie, la 3.000 lei, majorarea pensiilor urmând a fi de maximum 11%, în funcție de bugetul pe anul viitor.

Majorările pensiilor şi ale salariului minim urmează să fie incluse în proiecţia bugetară pe 2023.

Premierul Nicolae Ciucă afirma, recent, că Ministerul Finanţelor urmează să prezinte până pe 20 octombrie proiectul de buget pentru anul viitor, astfel încât acesta să poată fi supus dezbaterii parlamentare în luna noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#crestere salariu minim, #taxare munca Romania, #Claudiu Nasui, #taxe, #pensii speciale , #stiri economice