Șeful Casei de Pensii anunță creșteri de pensii substanțiale, la recalculare. „Suntem în linie dreaptă, pensionarii își primesc drepturile, după o viață de muncă”

Marti, 05 Martie 2024, ora 10:54
3479 citiri
Șeful Casei de Pensii anunță creșteri de pensii substanțiale, la recalculare. „Suntem în linie dreaptă, pensionarii își primesc drepturile, după o viață de muncă”
Femei în vârstă FOTO Pixabay

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a transmis că instituția pe care o conduce e „în linie dreaptă” cu recalcularea pensiilor, după noua lege și că în perioada următoare se va realiza softul informatic necesar recalculării pensiilor.

Baciu a dat din nou asigurări că „nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri”.

„În Monitorul Oficial nr.171 din 1 martie 2024 s-a aprobat prin HG.181/28.02.2024 Normele de aplicare a Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.

✅️ Aceste norme metodologice vin să clarifice mai bine legea 360/2023, nu se abat de la lege, rolul fiind de a clarifica și mai bine unele articole, ajutând atât pe cei care implementează legea cât și pe cei cărora li se adresează, pensionari și viitori pensionari.

✅️ În perioada următoare vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.

✅️ Suntem în linie dreaptă, știm ce avem de făcut și cum trebuie făcut astfel încât la 1 septembrie pensionarii să-și primească drepturile legitime după o viață de muncă.

✅️ Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare.

🟨🟦 Țin să mulțumesc tuturor colegilor mei de la Casa Națională de Pensii cât și celor de la ministerul muncii care au fost implicați și au depus eforturi substanțiale în această perioadă. Am lucrat în echipă pentru a reuși să avem aceste norme metodologice foarte bine elaborate”, a transmis Daniel Baciu

Normele de aplicare

Executivul a aprobat hotărârea de Guvern privind Normele de aplicare a Legii 360/2023. Normele fac parte din proiectul amplu asumat de către Guvern de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echităţii, contributivităţii şi stabilităţii în muncă, arată comunicatul de presă al Ministerului Muncii.

Unul dintre elementele fundamentale ale normelor de aplicare este acela că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi.

Astfel, după ce în ianuarie 2024 pensiile tuturor românilor au fost majorate cu 13,8%, în septembrie 2024 se vor plăti pensiile recalculate. Important de reţinut este faptul că este pentru prima dată când în acelaşi an au loc şi o majorare a pensiilor, şi o recalculare a acestora.

„Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea şi aduce echitate pentru pensionari şi viitorii pensionari. Pentru muncă egală şi contribuţii egale, pensia va fi egală. Stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechităţilor sistemului public de pensii”, a declarat ministra Simona Bucura-Oprescu, potrivit sursei citate.

O noutate în calculul pensiilor este includerea orelor suplimentare, premiilor, perioadelor petrecute în armată, facultate sau șomaj. Totalul acestor puncte bonus acumulate va fi multiplicat cu punctul de referință, stabil la 81 de lei.

De asemenea, în premieră, se va lua în considerare și situația mamelor, permițându-le femeilor cu cel puțin un copil să se pensioneze cu șase luni mai devreme. Documentele necesare recalculării pensiilor urmează să fie distribuite celor aproximativ 3.5 milioane de pensionari din țară în luna mai, iar plățile efective vor fi realizate în septembrie.

Termenul limită stabilit pentru recalcularea tuturor pensiilor din România este începutul toamnei. Se speră că această recalculare va contribui exclusiv la creșterea anumitor pensii, fără a reduce valoarea pensiilor care sunt deja la un nivel scăzut. În același timp, autoritățile subliniază că scopul recalculării este de a „elimina inechitățile din sistemul de pensii publice, având în vedere că există pensionari cu stagii de cotizare și venituri similare care primesc pensii de diferite valori".

Cum arată un calcul actualizat al unei pensii în 2024

Ca prim pas în calcularea noii valori ale unei pensii, intră în calcul valoarea punctului de pensie în care se situează în prezent la 2.032 lei.

Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii, a explicat, potrivit ObservatorNews.ro că „pentru fiecare român care a cotizat mai mult de 25 de ani vom avea puncte suplimentare la pensie. Pentru un român care a cotizat mai mult de 25 de ani vom avea 0,5 puncte de pensie pe an, pentru cel care pentru cel care a cotizat peste 30 de ani 0,75, iar pentru cel care a cotizat peste 35 de ani 1 punct pe an.”

Formula actualizată de calcul a pensiei arată că pensia finală se obține prin înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu totalul punctelor acumulate. Potrivit unor calcule realizate de Antena 3 CNN, în acest context, valoarea punctului de referință este stabilită la 81 de lei.

Totalul punctelor reprezintă suma punctelor de contribuție, a punctelor fixate și a punctelor pentru perioadele considerate asimilate sau necotizate. Mai exact, pentru perioadele necotizate, cum ar fi serviciul militar, perioadele de șomaj sau studiile universitare, se acordă 0,25 puncte pe an.

În ceea ce privește punctele de contribuție, acestea corespund anilor lucrați sau, mai exact, anilor pentru care s-au efectuat contribuții la sistemul de pensii, fiind acordat câte un punct pentru fiecare an de muncă.

Antena 3 CNN a realizat o simulare, conform căreia un pensionar cu o pensie inițială de 1.950 de lei ar putea ajunge la o pensie de 4.000 de lei după ajustare, respectând anumite condiții. Pensionarul menționat a lucrat timp de 54 de ani, din care cinci ani în condiții dificile de muncă. De asemenea, are un total de 38,5 puncte de stabilitate

În total, el acumulează 53,5 puncte de stabilitate, care, înmulțite cu valoarea punctului de referință, rezultă într-o pensie recalculată de 4.333 de lei, conform declarațiilor profesorului Anton Hadăr, liderul Federației Naționale Sindicale Alma Mater, la Antena 3 CNN.

Explicația calculului pentru pensia de 4.333 lei:

38,5 puncte de stabilitate + 15 puncte de stabilitate = 53,5 puncte

53,5 puncte X 81 VPR = 4.333 de lei

În septembrie 2024, pensiile vor fi recalculate, după noua formulă din noua lege a pensiilor. Potrivit ministrei Muncii, creșterea poate varia între 1% și 80%, în funcție de punctele contributive, punctele necontributive și cele de stabilitate.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#crestere pensii, #recalculare pensii, #majorare pensii, #daniel baciu, #Casa Nationala de Pensii , #stiri pensii