În avalanșa de scumpiri, parlamentarii mai dau o palmă românilor: cresc impozitele. „Este ultima bomboană de pe colivă”

Miercuri, 12 Octombrie 2022, ora 22:40
5388 citiri
În avalanșa de scumpiri, parlamentarii mai dau o palmă românilor: cresc impozitele. „Este ultima bomboană de pe colivă”

Codul fiscal a fost modifica miercuri, 12 octombrie, de Senat, care a adoptat amendamentele pentru modificarea legii.

Prin noile prevederi, grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 - 0,2%.

Modificarea aparține coaliției de guvernare, care a susținut modificarea impozitelor. Reprezentanții PSD și PSD au susținut că autoritățile locale pot decide dacă vor mări impozitele cu până la 50 la sută sau nu.

"Conform amendamentului votat în Comisia de buget, se modifică grila de impozitare, dar marja în care poţi stabili impozitele locale pe teren şi imobile rămânând aceeaşi: 0,08 - 0,2%. Există o creştere a acestei grile cu până la 50%, dar din deciziile consiliilor locale, situaţia în oricare dintre localităţile din România poate fi de la scăderea până la creşterea taxelor şi impozitelor. Poate rămâne şi la fel. Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de consiliul local şi ar decide că merg pe 0,08% în această variantă, impozitele ar scădea", a declarat liderul senatorilor PSD, Radu Oprea.

Analistul fiscal Adrian Negrescu a declarat pentru Ziare.com că va fi o nouă provocare pentru români creșterea impozitelor.

„Cresterea impozitelor pe locuinţe este ultima bomboană pe coliva economică care ne aşteaptă să o,, degustăm’’ în 2023. În goana disperată după bani, pentru a menține un aparat public uriaș, nereformat, politicienii se dovedesc dispuși de a cânta,, Veșnica pomenire” economiei românești”, a declarat Adrian Negrescu.

Analistul este de părere că prevederea are rolul de a rotunji bugetele locale.

„Primarii au nevoie urgentă de bani în condițiile în care pentru mai mult de jumătate dintre primăriile din țară, bugetul de salarii depășește nivelul încasărilor din taxe și impozite locale.

Creșterea taxelor și impozitelor locale nu va face altceva decât să crească și mai mult inflația, pentru că toate costurilor vor fi trecute de firme în prețurile de vânzare ale bunurilor și serviciilor pe care le comercializează.

Pentru populație va reprezenta încă o lovitură financiare, după cele încasate din zona de inflație. Pentru cei care își doresc o casă mai mare, să își facă un viitor în această țară, să rămână aici nu să își ia copiii și să plece în străinătate, este încă un argument pentru a-și cumpăra bilete dus. Să nu uităm că de la 1 ianuarie, apartamentele ceva mai mari, de 3-4 camere (pentru familiile cu copii) vor avea un TVA majorat de la 5 la 19%”, spune Adrian Negrescu.

La Senat, au fost înregistrate 67 de voturi "pentru", 37 "împotrivă" şi o abţinere. Senatorii USR şi AUR s-au pronunţat împotriva ordonanţei, pentru actul normativ votând PNL, PSD şi UDMR.

"Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% - 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri să stabileşte prin hotărârea Consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Valoarea impozabilă a clădirii exprimată în lei se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare exprimată în lei/metru pătrat", stipulează ordonanţa amendată de Senat.

Senatul a inclus printre instituţiile care nu datorează impozit pe clădiri şi ministerele Cercetării şi Familiei.

"Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru clădirile unei instituţii sau unităţi care funcţionează sub coordonarea Ministerului Educaţiei, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse sau a Ministerului Sportului, precum şi clădirile federaţiilor sportive naţionale, ale Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice", stipulează actul normativ adoptat.

Senatorii au mai stabilit că valoarea impozabilă a clădirii se actualizează doar o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare, care include valoarea clădirii şi a terenului aferent acesteia, întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării.

USR se opune majorării impozitelor şi taxelor, a declarat senatorul Ion Mircescu, care a criticat şi impozitarea contractelor de muncă part-time la acelaşi nivel cu cele pentru normă întreagă.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat că autorităţile locale, prin Consiliile locale, pot stabili, în raport cu priorităţile administraţiei, nivelul impozitelor în marja existentă. "Impozitele ar putea să şi scadă", a susţinut el.

Senatorul PSD Radu Oprea susține că schimbările impozitelor sunt un jalon în PNRR.

Liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a transmis că actul normativ adoptat de Senat reprezintă "o lege de sărăcire a românilor" pentru că posibilitatea de majorare a impozitelor pe clădiri "va fi exploatată la maximum".

Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Și în Camera Deputaților parlamentarii pot adopta amendamente și pot modfica prevederile.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#crestere impozite, #impozite, #taxe si impozite , #fiscal