Optimism la BCE: În timp ce pe plan mondial se vorbește de recesiune, zona euro așteaptă creștere economică

Vineri, 23 Septembrie 2022, ora 14:32
2053 citiri
Optimism la BCE: În timp ce pe plan mondial se vorbește de recesiune, zona euro așteaptă creștere economică
zona euro așteaptă creștere economică

În timp ce Banca Angliei anunță că economia Marii Britanii se află deja în recesiune, iar în SUA se vorbește despre o ”recesiune severă, lungă și urâtă”, Banca Centrală Europeană nu este atât de pesimistă.

Creșterile de prețuri istorice din acest an și măsurile de contracarare a inflației de către băncile centrale vor afecta creșterea economică la nivel global.

Ultimele estimări publicate de experții Eurosistemului în septembrie 2022 sunt însă departe de criza economică majoră anunțată de alți specialiști.

Marea Britanie este deja în recesiune

Băncile centrale majore din întreaga lume își majorează dobânzile de politică monetară într-un ritm foarte susținut, în încercarea de a răspunde la explozia prețurilor de consum, cauzată de crizele suprapuse care au apărut la nivel mondial.

Banca Angliei tocmai a anunțat că economia Marii Britanii este deja în recesiune, după de a majorat dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, pâna la 2,25% (cel mai ridicat nivel din 2008 și până în prezent), argumentând că cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani în Regatul Unit aruncă serioase amenințări asupra economiei nu doar pe termen scurt.

În SUA, Rezerva Federală a operat, pentru a treia oară consecutiv, o majorare cu 0,75 puncte de bază a dobânzii monetare, care a ajuns la intervalul de 3,00%-3,25%, dar analiștii prognozează că va atinge sau poate chiar va depăși 4% până la finalul anului și 5% în 2023.

Celebrul economist Nouriel Roubini a avertizat că atingerea unei rate a inflației de 2%, cât este ținta oficială, fără o aterizare bruscă a economiei, va fi ”misiune imposibilă” pentru Rezerva Federală, prin urmare atât economia SUA, cât și cea mondială se vor confrunta încă de la finele anului în curs, dar și pe parcursul lui 2023 cu o ”recesiune severă, lungă și urâtă”.

BCE revizuiește ascendent prognoza pentru 2022

Conform proiecțiilor macroeconomice ale experților BCE din luna septembrie 2022, perspectivele creșterii globale sunt modeste, PIB real mondial (exceptând zona euro) fiind proiectat să se majoreze cu 2,9% în 2022, 3,0% în 2023 și 3,4% în 2024.

Aceste perspective sunt mai modeste decât cele din proiecțiile din luna iunie 2022, dar departe de dezastrul anunțat de alți specialiști.

Pentru zona euro, potrivit proiecțiilor macroeconomice ale experților BCE din luna septembrie 2022, creșterea medie anuală a PIB real se va situa la 3,1% în anul 2022, va încetini semnificativ la 0,9% în 2023 și se va redresa la 1,9% în 2024.

Comparativ cu proiecțiile experților Eurosistemului din luna iunie 2022, perspectivele creșterii PIB au fost revizuite în sens ascendent cu 0,3 puncte procentuale pentru 2022, după rezultatele peste așteptări din prima jumătate a anului, și în sens descendent cu 1,2 puncte procentuale pentru 2023 și cu 0,2 puncte procentuale pentru 2024, în principal ca urmare a impactului perturbărilor la nivelul ofertei de produse energetice, a majorării inflației și a scăderii asociate a încrederii.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#crestere economica zona euro , #crestere economica