Unde se simte creșterea economică a României, cea mai mare din Europa. Expert: ”Doar statul vede cu optimism această situație”

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 22:10
7255 citiri
Unde se simte creșterea economică a României, cea mai mare din Europa. Expert: ”Doar statul vede cu optimism această situație”
Creștere economică FOTO: pixabay.com

România este printre țările cu cea mai mare creștere economică la nivel european, cu 1,3%, la același nivel cu Cipru, conform datelor Eurostat. Însă această situație se reflectă tot mai puțin în bugetul românului de rând.

Pe de altă parte, conform datelor publicate anterior de Institutului Naţional de Statistică, ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit la 1,3% în cel de-al treilea trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în condiţiile în care în T2 PIB a urcat cu 1,8% faţă de primele trei luni.

În ce se reflectă creșterea economică a României

În mod normal, această creștere economică ar trebui să se vadă și în nivelul de trai al românilor care se plâng că o duc tot mai greu de pe o zi pe alta.

”Această creștere economică, în momentul de față se reflectă doar în încasările statului”, a afirmat expertul economic Adrian Negrescu, într-un interviu pentru Ziare.com.

Specialistul a spus că în mediul privat situația este tot mai grea atât pentru companii cât și pentru angajați și nici nu se întrevede o îmbunătățire pentru anul viitor.

”Statul este principal beneficiar al inflației, al creșterii economice bazate pe această bună inflaționistă, este singurul care privește cu optimism această situație.

În mediul privat situația este din ce în ce mai volatilă, afacerile se leagă din ce în ce mai greu, creditul furnizor, principalul motor al finanțării la nivelul businessului românesc dă din ce în ce mai multe rateuri, iar tot mai multe companii se întreabă cu îngrijorare ce vor face în 2023 în condițiile în care nici măcar din perspectiva costurilor de producție, legate de zona aceasta de energie, de gaze, de carburanți, nu știu ce previziuni să facă pentru că din păcate nu au predictibilitate în acest sens”, este de părere expertul.

Inflația va ajunge la 16,3% la finalul anului dar va scădea anul viitor. ”Să nu ne îmbătăm cu apă rece”

O veste mai puțin bună vine, pe plan intern, chiar din partea BNR care a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor.

”Cheia scăderii dobânzilor este dată de reducerea inflației. Dacă vom reuși să stăvilim prețurile, mai ales cele din zona energiei, cu siguranță inflația și apoi dobânzile se vor tempera și anul viitor.

Dar și anul viitor vom avea creșteri de prețuri poate mai temperate decât în acest an pentru că, în primul rând este efectul de bază. În primul rând prețurile au crescut spectaculos în 2022 față de 2021, astfel încât rata de creștere în 2023 nu mai are cum să fie atât de mare”, a mai spus Negrescu.

Cu toate acestea, nivelul de trai nu va fi unul mai bun decât acum.

”Să nu ne îmbătăm cu apă rece. 2023 va fi un an în care toată lumea o va duce mai rău, firmele o vor duce din ce în ce mai greu, iar prețurile vor continua să crească. Dar nu vor mai crește cu ratele spectaculoase din 2022. Presiunile la adresa costurilor de producție în mediul de afaceri vor continua să crească, mai puțin decât în 2022, dar va fi din ce în ce mai greu să te descurci cu salariul pe care îl ai în prezent, cu veniturile pe care le ai pe companie în acest moment”, a mai spus expertul economic.

Economia ar putea crește în primăvară

Recent, în previziunile economice de toamnă, Comisia Europeană a estimat că Uniunea va reveni la creștere economică în primăvară.

”Se preconizează că creșterea economică va reveni în Europa în primăvară, deoarece inflația își relaxează treptat influența asupra economiei. Cu toate acestea, având în vedere dificultățile puternice care frânează în continuare cererea, activitatea economică va fi modestă, creșterea PIB ajungând la 0,3 % în 2023 în ansamblu, atât în UE, cât și în zona euro”, precizează Comisia conform Adevărul.

Totodată, se preconizează că, până în 2024, creșterea economică își va recâștiga treptat forța, ajungând în medie la 1,6% în UE și la 1,5% în zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#crestere economica Romania, #nivel de trai, #inflatie, #preturi, #mediul afaceri , #crestere economica