România a avut cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul al treilea față de cel precedent, însă avansul a încetinit. Ultimele date de la Eurostat

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 13:15 1461 citiri
Economia României a crescut cu 1,3% în trimestrul al treilea față de cel precedent FOTO Pixabay

Produsul Intern Brut al UE şi al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea faţă de cel precedent, arată datele publicate marţi, 15 noiembrie, de Eurostat, transmite Reuters.

Țările membre cu cel mai puternic avans au fost România şi Cipru, ambele cu o creştere economică de 1,3%.

Față de aceeași perioadă din 2021, Produsul Intern Brut al celor 19 state care au aderat la moneda euro a crescut cu 2,1% în trimestrul al treilea în timp ce în toată Uniunea Europeană, Produsul Intern Brut a crescut cu 2,4%. În acest caz, ţările membre cu cele mai puternice creşteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%).

Comisia Europeană se aşteaptă ca economia europeană să se contracte în ultimul trimestru al acestui an, şi în primul trimestru al anului următor, din cauza creşterii preţurilor la energie şi a majorării dobânzilor, care vor limita cheltuielilor, creditarea şi încrederea.

Conform datelor publicate anterior de Institutului Naţional de Statistică, ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit la 1,3% în cel de-al treilea trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în condiţiile în care în T2 PIB a urcat cu 1,8% faţă de primele trei luni.

Potrivit estimării semnal a Institutului Naţional de Statistică, Produsul intern brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creştere faţă de trimestrul III din anul 2021 cu 4% pe seria brută şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News