Mai puțină carne românească de pasăre și porc în magazine

Marti, 22 Martie 2022, ora 03:34
4303 citiri
Mai puțină carne românească de pasăre și porc în magazine
Sectoarele de creştere a bovinelor, suinelor și păsărilor au întâmpinat dificultăți, începând cu 2020 FOTO www.pexels.com

Crescătorii autohtoni de animale și păsări înregistrează pierderi după doi ani de pandemie. La criza pandemică s-au adăugat și scumpirile din energie și creşterea preţului de achiziţie a furajelor.

Acest lucru a generat reducerea efectivelor de animale și păsări și implicit scăderea producţiilor de carne, lapte și ouă.

Un proiect de Ordonanță de Urgență propus de Ministerul Agriculturii arată că, ținând cont de dificultăţile din sectoarele de creştere a bovinelor, suinelor și păsărilor, este necesară susţinerea activităţii de creştere a animalelor și păsărilor şi în anul 2021 prin măsuri economice adecvate, în vederea asigurării hranei, a materiilor prime pentru industria alimentară şi menţinerii locurilor de muncă.

”În lipsa acordării măsurilor prevăzute de schema de ajutor de stat, crescătorii de animale și păsări sunt în imposibilitatea de a-şi asigura continuarea activităţii”, arată documentul consultat de Ziare.com.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pregătește un ajutor de stat de 453,89 milioane lei pentru crescătorii de animale, ca să își recupereze pierderile din ultimii doi ani.

Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu depăşeşte echivalentul în lei a 290.000 euro.

”Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 453.899.000 lei, se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022 şi este repartizată astfel: a) 170.250.000 lei pentru sectorul bovine; b) 167.649.000 lei pentru sectorul suine; c) 116.000.000 lei pentru sectorul avicol”, se menționează în document.

Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2022.

”Sectoarele de creştere a bovinelor, suinelor și păsărilor au întâmpinat, începând cu anul 2020, dificultăţi prin imposibilitatea de a comercializa carne, lapte, produse din carne, produse lactate și ouă înregistrând astfel pierderi economice însemnate, situaţie care s-a menţinut şi în anul 2021. Din cauza restricţiilor de mişcare impuse de situaţia creată de pandemia de COVID-19, încă din anul 2020 sectoarele de creştere a bovinelor, suinelor și păsărilor s-au confruntat cu mari probleme, respectiv scăderea preţului la achiziţie, restricţii în transportul animalelor către procesare/vânzare directă pe piaţă, HoReCa, scăderea exportului de animale vii, diminuarea numărului de animale, precum şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare, situaţie care s-a menţinut şi în anul 2021 și continuă și în anul 2022. Restricţiile impuse începând cu anul 2020 care au continuat şi în anii 2021 și 2022 au generat pierderi în rândul crescătorilor de animale și păsări prin interzicerea mobilităţii forţei de muncă, imposibilitatea livrărilor materiilor prime către procesatori, oprirea livrărilor procesatorilor către retail şi HoReCa, acestea fiind doar câteva dintre motivele care au contribuit la destabilizarea economică a fermierilor”, arată proiectul.

Restricţiile impuse de valurile 4 și 5 ale pandemiei de COVID-19 în anii 2021 și 2022, precum şi efectele secetei accentuate din România au condus la creşterea preţului de achiziţie a furajelor, precum şi la reducerea efectivelor de animale și păsări. Reducerea efectivelor a generat diminuarea producţiilor de carne, lapte și ouă, influenţând negativ balanţa comercială a acestora.

”Pandemia de COVID-19 a afectat în mod semnificativ creşterea animalelor şi vânzările produselor de origine animală de către fermieri. Principalele provocări cu care aceştia s-au confruntat au fost schimbarea tiparelor de consum la nivel de consumator şi pe lanţurile de comercializare, schimbarea raportului dintre produsele proaspete şi produsele de bază, blocajele pe pieţele ţărăneşti şi creşterea livrărilor online, sincopele în sectorul de prelucrare agroindustrială, închiderea operatorilor economici din HoReCa, precum şi a şcolilor, cantinelor etc. Toate aceste provocări au avut ca efect, în primul rând, declinul producţiei, însoţit de scăderea veniturilor crescătorilor de animale și păsări”, mai arată documentul.

Conform datelor furnizate de către Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR), în anul 2021 s-a continuat trendul descendent început în anul 2020 al producţiilor de carne, lapte și ouă, acesta fiind cauzat de creșterea prețurilor la materiile prime furajere, energie electrică și gaze naturale, precum și de cheltuielile suplimentare generate de perioada de stare de alertă. Creșterea prețurilor la furaje în anul 2021 conform Federației Europene a Producătorilor de Furaje a fost de circa 25 - 35%.

Având în vedere că furajele reprezintă aproximativ 60 – 70% din costurile de producție, situația este deosebit de complicată, chiar catastrofală pentru crescătorii de păsări. Totodată, preţurile energiei electrice şi combustibilului au crescut cu aproximativ 20%, preţurile la gazele naturale cu circa 25-30%, iar costurile pentru medicamente şi materiale sanitare cu aproximativ 11%.

Astfel, cheltuielile totale pe cap au crescut în 2021 față de 2020 cu aproximativ 7% la bovinele de carne și 6% la bovinele de lapte. Conform estimărilor furnizate de către ICEADR, în sectorul bovine, pierderile pentru primul semestru al anului 2022 vor fi la vaca de lapte, de 665,20 lei/cap pentru o producție medie de 3.500 l/cap și de 512,40 lei/cap pentru o producție medie de 6.000 l/cap, iar la vaca de carne, de 130,30 lei/cap.

De asemenea, în sectorul avicol, costurile de producție au crescut în perioada 2020 – 2021 după cum urmează: la carnea de pasăre cu circa 9,71%, la carnea de curcă cu circa 7,41% și la ouă de consum cu circa 14,73%.

În sectorul creșterii porcului din România se înregistrează pierderi de venit din livrarea porcilor sub costurile de producție, care au crescut cu circa 6 lei/kg viu. În anul 2021 continuă trendul descendent început în anul 2020 a efectivelor de animale față de anul 2019, înregistrându-se scăderi de aproximativ 1,7% la bovine și 7% la suine. De asemenea, în anul 2021, în sectorul avicol s-au înregistrat scăderi față de anul 2020 ale producțiilor de carne cu circa 10,68%.

Conform datelor transmise de către ICEADR, pierderile înregistrate în anul 2021 au fost de aproximativ 113,9 lei/cap la suine și de 0,076 lei/cap pui carne. La costurile acestea se adaugă costurile suplimentare impuse de aplicarea măsurilor de protecţie impuse de pandemia de COVID-19, respectiv măşti de protecţie, mănuşi de unică folosinţă, dezinfectanţi şi alte cheltuieli materiale, precum şi costurile suplimentare cu forţa de muncă pentru a respecta măsurile impuse de starea de alertă, cum ar fi distanţarea fizică, carantina în anumite localităţi care determină restricţii de mişcare şi altele asemenea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#crestere animale, #carne, #porc, #vita, #agricultura, #ajutor de stat , #agricultura