Descoperire neobișnuită după sute de ani de știință: Ceva neștiut din capul oamenilor găsit de experți VIDEO

Sambata, 07 Ianuarie 2023, ora 02:22
11504 citiri
Descoperire neobișnuită după sute de ani de știință: Ceva neștiut din capul oamenilor găsit de experți VIDEO
Creierul uman este plin de secrete după sute de ani de știință FOTO: SciTech Daily

O echipă internațională de oameni de știință formată din experți de la Universitățile Copenhaga, Danemarca și Rochester, Statele Unite, care a efectuat un studiu important a făcut o descoperire neobișnuită. După sute de ani de știință, iată că cercetătorii mai descifrează încă secrete în creierul uman, ei găsind un strat cu totul nou în acest organ complex al omului.

Savanții au identificat un strat nou de țesut în creier, care ajută la protejarea materiei cenușii și albe, unul care nu mai fusese distins până acum, potrivit Science Alert.

Cu doar câteva celule groase, această membrană pare să joace un rol în medierea schimbului de substanțe mici, dizolvate, între compartimentele creierului.

Comoara de 300 de milioane de dolari furată din Rusia: Nici Putin nu a reușit să o recupereze VIDEO

Biologul molecular Kjeld Møllgård de la Universitatea din Copenhaga și colegii săi au numit descoperirea lor Subarahnoid LYmphatic-like Membrane (SLYM). Deși o mare parte din cercetările lor asupra acestei structuri sunt făcute pe șoareci, folosind microscopia cu doi fotoni și disecții, ei au confirmat prezența SLYM și într-un creier uman adult.

SLYM se află între alte două membrane care protejează creierul. Împarte spațiul nostru de fluid cerebral în două, aducând numărul total de membrane cunoscute care înglobează creierul nostru la patru.

Se pare că acționează ca o barieră pentru moleculele din lichidul nostru cerebral care sunt mai mari de aproximativ 3 kilodaltoni; comparabil cu o proteină extrem de mică. Spre deosebire de restul corpului nostru, sistemul nostru nervos central nu are vase limfatice (imunitare) și este considerat imunitar privilegiat - un termen care se referă la locurile din corpul nostru în care răspunsurile imune sunt foarte controlate, cum ar fi ochii și testiculele.

Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO

Deci, echipa suspectează că lichidul cefalorahidian poate prelua o parte din rolul sistemului imunitar în creier. Prezența SLYM ar putea explica cum funcționează acest lucru.

„Descoperirea unei noi structuri anatomice care segregă și ajută la controlul fluxului de lichid cefalorahidian (LCR) în și în jurul creierului ne oferă acum o apreciere mult mai mare a rolului sofisticat pe care LCR îl joacă nu numai în transportul și eliminarea deșeurilor din creier, dar și în susținerea apărării sale imune”, spune neurologul Maiken Nedergaard de la Universitatea din Rochester, Statele Unite.

Møllgård și echipa sa au descoperit mai multe tipuri de celule ale sistemului imunitar - inclusiv celule mieloide și macrofage - care se ascund în SLYM, făcând supravegherea creierului uman. Studiul a fost publicat în revista Science pe 5 ianuarie 2023.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#creierul uman, #creier uman, #creier uman studii, #descoperire stiintifica, #descoperire medicala, #creier studii , #descoperire
Comentarii