Neurochirurg, despre cum ne protejăm creierul. ”M-aș feri de oameni care bravează referitor la cât de puțin dorm” INTERVIU

Vineri, 10 Iunie 2022, ora 22:20
11597 citiri
Neurochirurg, despre cum ne protejăm creierul. ”M-aș feri de oameni care bravează referitor la cât de puțin dorm” INTERVIU
Când îți antrenezi creierul poți deveni un geniu FOTO:Pixabay.com

Multe afirmații despre creierul uman, despre bolile acestuia și despre cum putem deveni mai deștepți luând medicamente sunt false. Medicii spun că un creier este sănătos cât timp avem grijă de el.

Doctorul Horațiu Ioani, medic primar neurochirurgie a explicat că multe dintre afirmațiile despre creier care circulă în spațiul public sunt false.

În plus, medicul a subliniat că o operație pe creier nu este o sentință la moarte ci o șansă de însănătoșire. Într-un interviu acordat Ziare.com, dr. Horațiu Ioani a clarificat ce este de fapt neurochirurgia, care este cauza tumorilor de pe creier și a demontat miturile care circulă cu privire la genialitatea unora și prostia altora.

Care sunt simptomele tumorilor cerebrale

Ziare.com: Ce înseamnă de fapt neurochirurgia?

Dr. Horațiu Ioani: Neurochirurgia este specialitatea chirurgicală care se ocupă de bolile neurologice. Adică de bolile creierului, ale coloanei și într-o anumită măsură și ale nervilor periferici (nervii din mâini și picioare). În general, oamenii fiind mai panicoși, când au simptome cum ar fi dureri de cap puternice, amețeală, se gândesc la tumori cerebrale. Dar trebuie să spunem că tumora cerebrală este foarte rară, însă este una dintre afecțiunile de care noi ne ocupăm. De dureri de cap fără o cauză tumorală se ocupă neurologii.

Medicii neurologi se ocupă de bolile sistemului nervos, creier, măduvă, însă de cele funcționale. Neurochirurgii se ocupă de cele care dau o modificare structurală, adică o tumoră care crește, de exemplu, atât pe partea de creier cât și pe coloană. Dacă vorbim despre coloană și aici tumorile sunt foarte rare. La coloană, operăm mai mult modificările degenerative: hernii de disc, diferite stenoze, adică îngustări ale găurilor pe unde ies nervii, din diferite cauze, cum ar fi vârsta, traumele, compresiuni inflamatorii infecțioase. Noi ne ocupăm de tot ceea ce afectează sistemul nervos și necesită un management medical.

Ziare.com: Loviturile puternice la cap pot fi cauzele tumorilor cerebrale?

Dr. Horațiu Ioani: Aceasta nu reprezintă absolut deloc o cauză în ceea ce privește tumora. Până în momentul de față nu există niciun fel de date că ar apărea în urma unor lovituri. Tumorile cerebrale vin în urma unor modificări genetice, acestea sunt tumorile cerebrale primare. Vorbim despe modificări în genele care au dus la formarea creierului, neuronilor și a structurilor gliale (adică susținătoare). Apoi sunt metastazele. Acestea sunt niște tumori care au apărut altundeva în corp. Iar, în acest caz, în creier avem de fapt extensia acestor tumori din corp și vorbim despre tumori secundare. Un cancer care este în corp are tot timpul risc de metastazare la nivelul creierului. Oncologii monitorizează pacientul pe această linie și în momentul în care depistează așa ceva, îl trimit spre noi.

Ziare.com: Ce simptome are pacientul cu tumoră pe creier. Ce îl trimite la neurochirurg?

Dr. Horațiu Ioani: Pacientul poate avea dureri de cap, ori nu își controlează bine o mână sau un picior, are probleme de vorbire, ori familia poate observa că reacțiile pacientului sunt mai lente, este mai puțin responsiv la mediu. Astfel, ajunge să se facă un RMN sau un CT iar atunci se descoperă tumora.

Pacienții care vin de la oncolog sunt cei care sunt monitorizați pentru o tumoră de undeva din corp: plămân, sân, prostată și așa mai departe. RMN-ul cerebral face parte din screeningul bolii respective, iar în urma acestei operațiuni se poate depista tumora, în acest caz, pacientul putând să nu aibă alte simptome decât cele ale cancerului de care suferă.

Ziare.com: Ce se întâmplă cu aceste tumori cerebrale după ce sunt descoperite?

Dr. Horațiu Ioani: Tumorile care apar pentru prima dată în creier pot fi niște tumori foarte agresive, iar atunci vorbim despre chirurgie urmată de radioterapie, chimioterapie. Dar sunt tumori care apar în învelișurile creierului, cele meningeoame care în marea lor majoritate sunt tumori benigne și atunci intervenția chirurgicală este curativă adică efectiv vindecă pacientul.

Apoi sunt tumorile metastatice. Sunt cele despre care am vorbit mai devreme și sunt metastaze ale unui cancer din corp. Putem să le excizăm acum cu tehnologia pe care o avem minim invaziv dar pacienții vor avea apoi nevoie de un tratament de radio și chimioterapie pentru a reduce riscul de recidivă sau de apariție într-un alt loc în creier.

Cine este prietenul creierului

Ziare.com: Avem cumva un prieten sau un dușman al creierului?

Dr. Horațiu Ioani: Dacă vorbim despre acești ”prieteni” ai creierului putem spune că sunt niște substanțe care ajută dezvoltarea sau menținerea creierului însă, contrar a ceea ce se spune în spațiul public, nu există o substanță anume care să protejeze creierul sau să ajute dezvoltarea. Creierul este ca un mușchi. Cu cât îl folosești mai mult, cu atât devine mai puternic.

Cu alte cuvinte, cei care vor să-și dezvolte creierul trebuie să aibă discuții inteligente cu oameni inteligenți, să citească multe cărți și cam atât. Restul sunt filozofii ieftine.

Ziare.com: Noi îi putem influența pe cei din jurul nostru să gândească pozitiv?

Dr. Horațiu Ioani: Absolut deloc. Este o altă filozofie ieftină prin care unii fac foarte mulți bani în prezent. Nu există absolut niciun mod, reproductibil științific prin care să faci pe cineva să gândească pozitiv.

Sunt sigur că sunt tot felul de intervenții din zona psihiatrică sau psihologică să-ți ajuți semenii să se simtă mai bine. Însă nu este o rețetă, o remarcă pe care poți să i-o spui cuiva și automat să îl transferi dintr-o stare depresivă într-o stare de bine. Dacă ar exista așa ceva ar dispărea absolut toată psihiatria.

Dacă toate tulburările psihiatrice unde pacienții sunt depresivi, schizofrenici, au tulburări bipolare ar dispărea dacă le-ai spune o chestie, acela ar fi ”Sfântul Graal” al medicinei. Dar nu există așa ceva.

Somnul nu ne face mai deștepți dar absența lui ne face mai proști

Ziare.com: Ne ajută somnul să avem un creier sănătos?

Dr. Horațiu Ioani: Somnul ne ajută să ne menținem capacitatea intelectuală cognitivă iar inexistența lui ne îmbolnăvește creierul. Simplul fapt că dormim nu ne face mai deștepți dar simplul fapt că stăm treji prea mult ne face mai proști.

Fiecare om are un cronotip, fiecare om funcționează pe un anumit tipar circadian astfel că unii au nevoie de mai multe ore de somn, alții de mai puține ore de somn. Cele mai bune decizii le iei atunci când ești odihnit.

Mai demult, cel puțin în lumea medicală era o modă, un act de bravură să te lauzi cu cât de puțin dormi tu. Să arăți de fapt cât de mult timp poți să stai treaz și te gândești probabil la probleme existențiale.

Eu m-aș feri de acești oameni care bravează în cât de puțin dorm. Dormitul puțin este o eroare majoră, din punctul meu de vedere. Nu spun că trebuie să dormi 24 de ore ci atâta cât ai nevoie să fii odihnit, iar acest lucru ține de fiecare persoană. Ritmul acesta variază între 6-8-9 ore, nimeni nu doarme 12 ore dar nimeni nu poate să funcționeze cu 4 ore de somn.

Ziare.com: Sunt unii oameni mai inteligenți față de alții?

Dr. Horațiu Ioani: Cu excepția faptului că sunt anumiți copii care se nasc cu anumite sindroame, iar din acestea face parte și o scădere cognitivă, o scădere a capacităților intelectuale, toți ceilalți care nu se nasc cu astfel de probleme, teoretic, pot să devină genii, să zicem.

Au potențial, la naștere. Ce se întâmplă după aceea, depinde foarte mult de mediul în care trăiești. Dacă în viața de zi cu zi nu ai parte de stimuli, dacă ”highlight”-ul vieții tale de adult este să te uiți doar la televizor atunci lucrurile pe parte cognitivă nu vor merge foarte bine.

Ziare.com: Cât folosim din creier?

Dr. Horațiu Ioani: Creierul este folosit 100%. Tot ceea ce nu folosești se atrofiază.

Ziare.com: Cum arată creierul unui geniu?

Dr. Horațiu Ioani: Este la fel cu al oricărei alte persoane.

Ziare.com: De ce uităm unele lucruri?

Dr. Horațiu Ioani: Probabil că nu sunt importante. Nu le integrăm într-un context. Informația care nu este integrată într-un context se pierde. Toată lumea asociază creierul cu memoria. Creierul este foarte prost pentru memorie. Dacă vrei să ții minte ceva, trebuie să pui informația într-un context sau să o notezi undeva, dacă vrei să ți-o aduci aminte. Simplul fapt că cineva îți spune ceva și tu te gândești că acel lucru ți-l vei aduce aminte peste ani și ani este o eroare majoră de logică.

Ziare.com: De ce unii oameni fac faţă mai bine stresului decît alții?

Dr. Horațiu Ioani: Este antrenament. Nu se nasc unii oameni cu abilitatea de a face față mai bine stresului ca alții. Pur și simplu cu antrenament se face totul.

Ziare.com: De cred unii oameni că dacă fac operații pe creier pot ori să rămână cu sechele grave ori să moară?

Dr. Horațiu Ioani: Pentru că așa erau operațiile neurochirugicale până acum peste 50 de ani. Era o intervenție imprecisă. Acum, eu și colegii cu care lucrez direct lucrăm cu microscopul operator, cu neuronavigație. Pacienții noștri, după operație, se ridică, se mobilizează, se deplasează, noi scoatem strict problema, în rest lăsăm totul intact.

Pacienții care sunt operați pe creier pot asculta muzică sau picta în timpul intervenției chirurgicale sau se anesteziază total?

Operez și operăm asemenea pacienți dar nu ascultând muzică sau pictând. Activitatea pe care o face pacientul ține de aria pe care vrei să o protejezi. Nu se face anestezie totală, pacientul rămânând treaz pe durata intervenției.

Creierul sau encefalul (lat. cerebrum, grec. Ενκέφαλον, encephalon) reprezintă partea sistemului nervos central aflată în interiorul craniului, scrie Wikipedia. El controlează numeroase funcții ale organismului precum bătăile inimii, mersul, generarea de gânduri și emoții. Creierul la animalele vertebrate este protejat de cutia craniană, fiind căptușit cu o membrană (meninge).

Într-un creier uman există între 85 și 100 miliarde de neuroni, fiecare dintre ei având cam 10.000 de conexiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
În stilul caracteristic, cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a avut o postare pe rețelele sociale în care amintește de medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria...
Obezitatea și sedentarismul, cauze pentru cancerul de colon. Cum ne putem proteja mai eficient
Obezitatea și sedentarismul, cauze pentru cancerul de colon. Cum ne putem proteja mai eficient
Expunerea obezității în legătură cu riscul de cancer de colon a devenit o preocupare majoră în ultimii ani, potrivit unui nou studiu prezentat de specialiști în domeniul oncologiei, arată...
#creier genii, #neurochirurgie, #tumora cerebrala, #somn creier studii, #cancer, #neurochirurg Horatiu Ioani , #medici