[GHID] Cum poti economisi - De ce sa compari creditele de nevoi personale si alte produse bancare

Advertorial
Marti, 05 Aprilie 2022, ora 09:00
6666 citiri
[GHID] Cum poti economisi - De ce sa compari creditele de nevoi personale si alte produse bancare
FOTO: bankata.ro

La fel cum nu ti-ai cumpăra un smartphone nou fără a compara caracteristicile și prețurile între branduri, sau un frigider, sau o mașină, trebuie sa procedezi si atunci cand compari un credit de nevoi personale.

Majoritatea romanilor fie compara produsele financiare -- precum cardurile de credit, creditele de nevoi personale și credite ipotecare -- fie efectuează doar căutări limitate pentru cel mai bun preț.

De exemplu, datele unui studiu BNR din anul 2020 arata ca 22% dintre cardurile emise in Romania nu sunt active. Acest lucru se datoreaza cel mai probabil alegerii unui produs nepotrivit.

Compararea produselor financiare folosind un comparator bancar independent, precum BankaTa.ro este pas important in alegerea produsului potrivit pentru tine si familia ta - și asta te poate ajuta sa economisesti bani - indiferent dacă cauti un produs de economisire si de investiții sau vrei sa accesezi o nouă linie de credit cu un card de credit sau un împrumut. Iată cum să începi.

Știi unde să cauți

Asigura-te că te uiti dincolo de afirmațiile din reclamele de la televizor și alte materiale promoționale atunci când compari produse și servicii financiare. De multe ori, reclamele vor folosi imagini frumoase si diagrame care sugerează că un anumit produs este superior concurenților săi. Chiar daca informațiile sunt corecte, trebuie sa reții că mesajele au fost create special ca sa scoata in evidenta produsul in cauza si sa-i prezinte doar punctele forte. Când vezi astfel de comparații, întreabă-te întotdeauna dacă sunt relevante pentru tine și situația ta financiară. Materialele de marketing pot fi un loc bun pentru a începe, dar retine ca scopul lor principal este promovarea unui anumit produs.

Deci, unde ai putea gasi informații independente de incredere pentru produsul sau serviciul pe care îl căuți? Iată câteva locuri bune de căutat.

  • Site-uri online imparțiale si independente precum bankata.ro. Poti compara diferite produse financiare pe site-uri web care adună informații de la cat mai multe banci si institutii financiare. De exemplu, Bankata.ro iti permite să compari randamentele și comisioanele pentru conturile de investitii și conturile digitale, precum și termenii și conditiile aplicabile fiecarei caracteristici ale produselor. De asemenea, platforma include si ratele dobânzilor și condițiile pentru cardurile de credit, creditele de nevoi personale și creditele ipotecare.
  • Publicații/ blog-uri despre bani si finante personale. Verifica pe grupuri de facebook independente care evalueaza produsele financiare si comentariile utilizatorilor care deja au folosit produsul. Deasemenea sunt multe publicatii financiare și site-uri web de finanțe personale. Ele publică frecvent comparații și evaluări pentru o gamă largă de produse financiare, inclusiv carduri de credit, asigurări de locuință și auto, credite de nevoi personale si ipotecare.
  • Direct pe site-urile web ale bancilor sau institutiilor financiare. Daca ai cateva banci favorite cu care ai colaborat deja si ai fost multumit de servicii atunci poti verifica preturile, termenii si conditiile sau beneficiile produselor de care ai nevoie direct pe site-ul bancii. Si nu trebuie sa te opresti aici, poti verifica ofertele de la cat mai multe institutii financiare, mai ales ca exista o posibilitate foarte mare ca o banca mai mica de care poate nu ai auzit sa aiba cea mai buna oferta deoarece se adreseaza unui numar nisat de clienti.
  • Pliantele din banci. Acestea includ caracteristicile pentru cardurile de credit, credite ipotecare și alte împrumuturi și principalele informatii privind termenii și condițiile de acordare.

E important sa stii ce să cauți

Uneori poate părea dificil să compari diferitele caracteristici ale produselor financiare. Elementele cheie pe care ar trebui să le iei în calcul pot varia de la produs la produs. Cu toate acestea, dacă pui întrebările potrivite, poti obține informații pentru a compara aproape orice produs financiar.

  • Care sunt costurile și taxele de administrare? E bine sa stii de la inceput cât trebuie să plătești pentru produs sau serviciu, înclusiv orice taxe de administrare ale contului. Tot timpul cauta pe site-ul institutiei financiare lista cu toate taxele si comisioanele produselor. Sau mai bine verifica o platforma care analizeaza si compara toate produsele financiare precum bankata.ro.
  • Care sunt condițiile de acordare? Verifica cat dureaza sa deschizi un cont de investitii și dacă termenul se potriveste nevoilor tale. Totodata in cazul produselor de creditare trebuie sa fii atent la varsta minima/ maxima acceptata de banca, salariul minim si tipurile de venituri acceptate.
  • Ce voi primi in schimb? Asigura-te că stii care sunt avantajele produselor tuturor competitorilor din piata. Aceste informatii sunt de cele mai multe ori primele afisate pe site-urile bancilor. Evident, toti vor sa scoata in fata cat mai multe avantaje care sa-i diferentieze fata de competitori.
  • Pot să mă răzgândesc? Verifica dacă produsul are o perioadă de incercare sau o perioada de gratie in care poti să anulezi un contract fără penalități. Unele institutii iti ofera aceasta posibilitate.
  • Care sunt riscurile? Fiecare investiție vine cu un anumit nivel de risc. Și fiecare garanție este la fel de puternică ca instituția care promite să vă returneze capitalul sau să vă plătească polița. Asigura-te că iei în considerare riscurile atunci când te gândesti la produse de economii, investiții și asigurări, inclusiv costul de oportunitate in cazul in care nu investesti.

Asigura-te că ai citit toate termenele si conditiile (in special scrisul mic de la final) tuturor ofertelor pentru un produs financiar. Comentariile și evaluările de la persoane care au folosit produsul sau serviciul de care esti interesat ar putea oferi câteva informații valoroase, dar reține că recenziile strălucitoare (acele care par prea bune ca sa fie adevarate) pot fi, de asemenea, falsificate cu ușurință.

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#credite, #credite nevoi personale, #bani , #credit