Ce credite mai poți primi acum. Cum s-a modificat profilul clientului acceptat de bancă

Marti, 11 Octombrie 2022, ora 22:10
4569 citiri
Ce credite mai poți primi acum. Cum s-a modificat profilul clientului acceptat de bancă
În septembrie 2022 s-au cumpărat mai puține locuințe față de aceeași perioadă a anului trecut FOTO: Unsplash.com

Cum chiriile s-au tot scumpit în ultima perioadă, românii sunt tot mai interesați de accesarea unui credit pentru cumpărarea propriei locuințe.

Pentru Ziare.com, Andrei Geamănă, administrator credite, a explicat în ce mod băncile au schimbat profilul clientului care vrea să acceseze un credit bancar.

Ce fel de credite se pot accesa

"Nu s-a schimbat nimic referitor la credite. Se dau în continuare toate tipurile de credite. Ipotecare, credite de construcții, imobiliare.

S-a redus foarte mult insistența pe creditul Prima Casă. Dobânzile au fost suficient de avantajoase pentru cele ipotecare și avansul a fost de peste 70.000 de euro. Astfel, că nu a mai vrut nimeni să aibă de-a face cu fondul de garantare", a explicat Andrei Geamănă.

Ce modificări au făcut băncile

"Diferențe foarte mari față de începutul anului nu pot să spun că sunt. Într-adevăr, a fost o perioadă mai închisă, adică cu un volum al vânzărilor mai mic pe timpul verii, dar asta este ceva de sezon, în general. În perioada concediilor creditarea merge mai încet.

Gradul de îndatorare s-a micșorat. Cel impus de BNR e de 40%, pentru cei care dețin deja un imobil. 45% maxim pentru cei ce nu dețin o locuință. Și ăsta s-a redus de la 55-59%, cât era efectiv înainte.

Avansul a suferit o modificare, dacă deții deja un imobil, acesta s-a mărit de la 15% la 25%", a mai punctat specialistul.

Cum s-a modificat profilul clientului acceptat de bancă

"Cam toate băncile caută acum profile premium, cu venituri de peste 7.000 de lei, pentru a se încadra la niște dobânzi preferențiale (pentru a putea negocia dobânzile). S-a pus accent foarte mult pe zona de IT, pentru că acolo sunt venituri mari, și implicit și PFA-uri.

S-a redus, într-adevăr, creditarea pentru unele domenii de activitate, cum ar fi cele din HORECA, aviație, turism etc. Acum, nu prea se mai acceptă veniturile din chirii, din drepturi de autor. Este greu să accesezi un credit dacă te încadrezi în cele spuse", a declarat Andrei Geamănă.

Este sau nu un moment bun pentru un credit

"Este un moment bun de creditare? Da și nu. Dobânda la credit se calculează ca sumă dintre marja de profit a băncii și indicatorul de referință, în speță acest IRCC. Dacă ne uităm la marja de profit a băncii, avem marje destul de avantajoase. Adică dacă vorbim de perioada 2017-2019, marja de profit era între 3 și 3,5.

Acum, în ultimii ani, au fost situații când ne-am dus și sub 2%. Și fac referire la 2%, să știți că marja cea mai mică posibilă era cea de la Prima Casă, care pleacă de la 2%.

În momentul de față, sunt bănci care dau marje de 2,1 - 2,6, iar aceasta rămâne fixă pe toată perioada de creditare. Ca și exemplu, dacă iei un credit pe 30 de ani, dobânda este variabilă, caracterul variabil al dobânzii îl dă fix acest indicator de referință, acest IRCC, care se modifică din 3 în 3 luni", a explicat Andrei Geamănă.

Ce poți să faci ca și client

"Ce poți controla tu ca și client în raport cu bancă, este această marjă de profit care este fixă pe toată perioada de creditare.

Și automat cu cât marja de profit a băncii este mai mică, cu atât suma totală de rambursat este mai mică, adică rata pe lună este mai mică", a adăugat administratorul.

Indicatorul de referință este foarte sus

"Dacă ne raportăm la marjă, este un moment bun de a face un credit. Însă pe partea cealaltă, să știți că indicatorul de referință este foarte sus. Suntem undeva la 4,06, începând cu 1 octombrie. Și conform calculelor, din 1 ianuarie va fi 6%. O valoare imensă. El situându-se de regulă între 2 și 3.

Vorbim despre un credit pe o perioadă foarte mare, până la 30, respectiv 35 de ani. Și este o treabă ciclică. O perioadă indicatorul de performanță va fi mic, o perioadă va fi mare. Ce te interesează pe tine este ca marja asta să fie cât mai mică. Dacă concluzionez, încă este un moment bun de a achiziționa un credit cu ipotecă", a declarat Andrei Geamănă.

Ce arată statisticile

Potrivit ultimelor date, peste 60.000 de imobile au fost vândute la nivelul întregii ţări în septembrie, cele mai multe în Bucureşti, Ilfov şi Timiş. Judeţele cu cele mai puţine vânzări sunt Olt, Călăraşi şi Alba.

Însă dacă facem o comparație cu luna septembrie a anului 2021, numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul tranzacţiilor în luna septembrie 2022 este cu 2.496 mai mic", anunţă Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Capitala rămâne în topul vânzărilor

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în septembrie 2022, în Bucureşti – 12.853, Ilfov – 4.022 şi Timiş – 3.195. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Olt – 242, Călăraşi – 304 şi Alba – 321.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în septembrie 2022, a fost de 22.169, cu 3.680 mai mic faţă de septembrie 2021. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate în Bucureşti – 5.050, Ilfov – 2.093 şi Timiş – 1.878. La polul opus se află judeţele Sălaj – 41, Covasna – 67 şi Harghita – 91.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Yale Linus L2: încuietoarea inteligentă cu care îți încui casa direct de pe telefon. La ce preț este disponibilă
Yale Linus L2: încuietoarea inteligentă cu care îți încui casa direct de pe telefon. La ce preț este disponibilă
Yale, companie recunoscută pe plan global pentru soluțiile sale de securitate, a anunțat lansarea unei noi încuietori inteligente pe piața din România. Noua generație, numită Linus L2,...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#credit, #bani, #Banca, #locuinta, #investitie, #romani , #credit