Fenomenul care zguduie Europa: Clienții unei mari bănci au retras 69 de miliarde de dolari

Luni, 24 Aprilie 2023, ora 21:59
53772 citiri
Fenomenul care zguduie Europa: Clienții unei mari bănci au retras 69 de miliarde de dolari
Clienții au retras 69 de miliarde de dolari de la Credit Suisse FOTO: Wikipedia

Războiul provocat de Putin în Ucraina acum mai mult de 420 de zile, a declanșat o bulversare pe piața financiară și energetică din Europa, dar și în lume. Acum, o mare bancă de pe bătrânul continent a fost lovită de o criză puternică, iar clienții de la Credit Swisse din Elveția au retras numai puțin de 69 de miliarde de dolari, în primul trimestru din 2023.

După acest exod de capital, Credit Suisse a fost salvată de la faliment, fiind preluată de banca UBS, potrivit Financial Times.

Credit Suisse a suferit ieșiri de 61,2 miliarde de franci franci (68,6 miliarde de dolari) în primul trimestru al anului 2023, deoarece clienții au fugit de banca afectată, expunând amploarea sarcinii pentru UBS, după ce a preluat rivalul său elvețian.

Frica pune stăpânire pe Putin: Pregătiri secrete în toată Rusia

Exodul clienților a fost cel mai acut în zilele înainte ca autoritățile de reglementare elvețiene să orchestreze salvarea de către UBS luna trecută, a anunțând luni, 24 aprilie 2023, Credit Suisse, adăugând că, deși ieșirile s-au stabilizat, acestea nu s-au inversat.

Dezvăluirile cu privire la amploarea la care clienții au fugit de la bancă sunt primele de când a fost încheiat acordul de preluare, subliniind prejudiciul cauzat afacerii care a forțat autoritățile de reglementare elvețiene să intervină.

Unitatea emblematică de gestionare a averii a Credit Suisse a pierdut 9% din active în primul trimestru, o hemoragie care va reduce comisioanele pe care le generează și „probabil să ducă la o pierdere substanțială în gestionarea averii” în al doilea trimestru.

China vrea să câștige cursa înarmărilor cu SUA: Are un atu ce depășește Occidentul VIDEO

Preluarea Credit Suisse, cu o valoare de 3,25 miliarde de dolari, este prima dată când două instituții financiare importante din punct de vedere sistemic sunt reunite de la criza din 2008-2009 și implică riscuri semnificative de integrare pentru UBS.

„Amploarea pierderilor și a ieșirilor este alarmantă”, a spus Thomas Hallett, analist la Keefe, Bruyette & Woods. „Urmează mai multe.

Pur și simplu, chiar dacă UBS este capabilă să elimine costuri de 8 miliarde de franci până în 2027, traiectoria veniturilor este atât de deteriorată, încât acordul ar putea rămâne un obstacol pentru rezultatele operaționale UBS, dacă nu se anunță un plan de restructurare mai profund”, a adăugat el.

Credit Suisse a raportat o pierdere ajustată înainte de impozitare de 1,3 miliarde de franci elvețieni pe primul trimestrul din 2023 și un venit net de 12,4 miliarde de franci elevețieni.

Țările din lume cu cel mai ridicat nivel de trai. Locul ocupat de România
Țările din lume cu cel mai ridicat nivel de trai. Locul ocupat de România
Întreaga planetă s-a confruntat cu un haos fără precedent în istoria modernă, începând din 2020. Pandemia de Covid și războiul din Ucrauna au determinat creșterea prețurilor la alimente...
Un fermier, care este împotriva emigrației și dreptului la azil, va conduce principala forță politică din Elveția
Un fermier, care este împotriva emigrației și dreptului la azil, va conduce principala forță politică din Elveția
Conservatorii naţionalişti ai Uniunii Democratice de Centru (UDC), principala forţă politică a ţării, l-au numit sâmbătă drept lider pe un fermier, Marcel Dettling, partizan al unei linii...
#Credit Suisse, #Credit Suisse pierderi criza, #criza banci Europa, #banci Elvetia, #banci elvetiene, #UBS, #Elvetia , #stiri externe