Una dintre cele mai mari bănci din Elveția, acuzată că a ajutat o grupare de traficanți de cocaină din Bulgaria să spele milioane de euro

Marti, 08 Februarie 2022, ora 07:19
2590 citiri
Una dintre cele mai mari bănci din Elveția, acuzată că a ajutat o grupare de traficanți de cocaină din Bulgaria să spele milioane de euro
Credit Suisse este a doua cea mai mare bancă din Elveția FOTO Facebook/Credit Suisse

Credit Suisse a fost acuzată luni, într-un proces de la un tribunal elveţian, că a permis unei presupuse bande bulgare de traficanţi de cocaină să spele milioane de euro, o parte dintre ei îndesaţi în valize, transmite Reuters.

În primul proces penal al unei bănci importante din Elveţia, procurorii elveţieni cer Credit Suisse despăgubiri în valoare de aproximativ 42,4 milioane de franci elveţieni (45,86 milioane de dolari).

Ei spun că a doua cea mai mare bancă din ţară şi unul dintre foştii ei manageri pentru relaţii nu au luat toate măsurile necesare pentru a-i împiedica pe presupuşii traficanţi de droguri să ascundă şi să spele bani între 2004 şi 2008.

”Credit Suisse respinge fără rezerve ca nefondate toate acuzaţiile în această chestiune ridicată împotriva sa şi este convins că fostul său angajat este nevinovat”, a declarat banca într-un comunicat.

Aceasta a adăugat că ”se va apăra energic în instanţă”.

Cazul a atras un interes intens în Elveţia, unde este văzut ca un test pentru procurorii care adoptă o poziţie potenţial mai dură împotriva băncilor ţării.

Rechizitoriul are peste 500 de pagini şi se concentrează pe relaţiile pe care Credit Suisse şi fostul său angajat le-au avut cu fostul luptător bulgar Evelin Banev şi mai mulţi asociaţi, dintre care doi sunt acuzaţi în acest caz.

Un al doilea rechizitoriu în acest caz îl acuză pe un fost manager de relaţii de la Julius Baer pentru facilitarea spălării banilor.

Un reprezentant legal al fostului angajat al Credit Suisse, care nu poate fi numit în conformitate cu legile elveţiene privind confidenţialitatea, a declarat că acest caz este nejustificat, iar clientul său a negat fapta greşită.

Bancherul respectiv ar începe să depună mărturie miercuri sau joi, a arătat un program preliminar al instanţei.

Un avocat al celor doi presupuşi membri ai bandei, care se confruntă cu acuzaţii multiple de deturnare de fonduri, fraudă şi fals de documente, în instanţa federală elveţiană, dar care nu pot fi numiţi conform legilor elveţiene privind confidenţialitatea, a refuzat să comenteze.

Un avocat al fostului manager de relaţii de la Julius Baer nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Banev, care nu se confruntă cu acuzaţii în Elveţia, a fost condamnat pentru trafic de droguri în Italia, în 2017, şi apoi în Bulgaria, în 2018, pentru spălare de bani. Acesta a dispărut, dar a fost arestat în septembrie în Ucraina.

Procurorii bulgari solicită extrădarea lui pentru a fi acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat pentru spălare de bani, în timp ce România îl caută pentru înfiinţarea unui grup pentru trafic de droguri, arată lista roşie a persoanelor căutate a Interpol.

Reprezentantul legal al lui Banev nu a avut niciun comentariu imediat.

Julius Baer, care nu se confruntă cu acuzaţii, a refuzat să comenteze cazul.

Fostul angajat al Credit Suisse a adus cu el cel puţin un client bulgar, care era asociat cu Banev, când s-a alăturat Credit Suisse în 2004, susţin procurorii în rechizitoriu.

Clientul, care a fost împuşcat ulterior, când părăsea un restaurant cu soţia sa din Sofia, Bulgaria, în 2005, începuse să pună valize pline cu numerar într-o cutie de valori la Credit Suisse, se arată în rechizitoriu.

Procurorii susţin că banda a folosit o practică cunoscută sub numele de smurfing, prin care o sumă mare de bani este împărţită în sume mai mici care sunt sub pragul de alertă împotriva spălării banilor, pentru a spăla bani, punând milioane de euro în facturi de mică valoare în cutii de depozit şi care ulterior au fost transferaţi în conturi.

Pârâţii au spus că aceasta era o practică standard la momentul în care au fost efectuate depozitele, deşi băncile private elveţiene au adoptat de atunci controale mult mai stricte pentru pentru cunoaşterea clienţilor, în vederea combaterii spălării banilor, după presiunile internaţionale.

Procurorii susţin că fostul manager de relaţii, care a părăsit Credit Suisse în 2010, după ce a fost reţinut timp de două săptămâni de poliţie în 2009, a ajutat la ascunderea originilor criminale ale banilor clienţilor, efectuând tranzacţii de peste 146 de milioane de franci elveţieni, inclusiv 43 de milioane de franci în numerar.

Țările din lume cu cel mai ridicat nivel de trai. Locul ocupat de România
Țările din lume cu cel mai ridicat nivel de trai. Locul ocupat de România
Întreaga planetă s-a confruntat cu un haos fără precedent în istoria modernă, începând din 2020. Pandemia de Covid și războiul din Ucrauna au determinat creșterea prețurilor la alimente...
Sute de persoane controlate și amenzi în valoare de aproape 12.000 de lei în urma unei razii a polițiștilor. Două tinere, prinse cu droguri în club
Sute de persoane controlate și amenzi în valoare de aproape 12.000 de lei în urma unei razii a polițiștilor. Două tinere, prinse cu droguri în club
Peste 240 de persoane au fost controlate şi au fost date amenzi în valoare de 11.500 de lei, în urma unor controale făcute de poliţişti şi reprezentanţi ai altor instituţii, în Sectoarele...
#Credit Suisse, #Banca, #Elvetia, #droguri , #Elvetia