Riscurile şi obligaţiile la care se supune girantul pentru acoperirea creditului tău. Ce reprezintă contractul de fidejusiune

Marti, 08 Martie 2022, ora 08:30
32324 citiri
Riscurile şi obligaţiile la care se supune girantul pentru acoperirea creditului tău. Ce reprezintă contractul de fidejusiune
Acordul de girare se încheie în forma scrisă iar girantul trebuie să semneze personal sau prin intermediul unui reprezentant legal FOTO Pixabay.com

Chiar dacă creditul bancar a devenit o normalitate în zilele noastre, fie pentru achiziționarea unei mașini, a unei case, este foarte important să fii bine documentat, să îți prioritizezi bugetul și să știi pe cine te poți baza în cazul unui risc financiar la care poți fii expus spontan.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce trebuie să știi despre riscurile la care se poate supune girantul, când instituția financiară la care apelezi pentru credit îți solicita un girant şi ce înseamnă să închei un contract de fidejusiune.

Girantul (cel care garantează), reprezintă acea persoană care devine responsabilă de creditul tău în momentul în care nu îl mai poți duce până la capăt. Acesta va trebui să semneze un contract de fidejusiune cu banca, dar și cu tine, cel care nu mai poți restitui împrumutul.

Contractul de fidejusiune (de cauţiune) este contractul prin care o persoană (fidejusor) se angajează în faţa creditorului să execute obligația debitorului în cazul în care acesta nu ar executa-o el însuși în termen.

Acordul de girare se încheie în forma scrisă iar girantul trebuie să semneze personal sau prin intermediul unui reprezentant legal.

Trebuie să știi că în momentul în care apelezi la un credit de nevoi personale, în cele mai multe dintre cazuri, nu ai nevoie de un girant, mai ales daca nu soliciți o suma foarte mare de bani.

Pe de altă parte, situația se poate schimba când te hotărăști să faci un credit ipotecar, care implică un contract cu o sumă mult mai mare de bani, moment în care banca îți poate solicita un girant, pentru a fi sigur că poți acoperi toate riscurile împrumutului consistent.

Girantul are obligația să plătească datoriile scadente ale creditului pe care l-ai făcut, în cazul în care nu îți mai poți îndeplini obligațiile contractuale.

Când se impune apariția unui girant în contractul de împrumut pe care intenționezi să îl faci, oamenii dragi (rude, prieteni apropiaţi) în care ai încredere și care, la rândul lor, te cunosc și au încredere în tine, sunt probabil primele persoane la care te gândești.

Un astfel de contract se bazează pe încredere reciprocă, mai ales că ești cel care obține împrumutul prin intermediul girantului la care ai apelat, motiv pentru care este esențial să îi oferi toate informațiile de care are nevoie, fiind vorba de sumă consistentă de bani.

Mai mult, așa cum cel care realizează împrumutul este verificat de către instituțiile financiare, inclusiv girantul va trece prin același proces pentru a se demonstra că este eligibil să gireze pentru un credit.

În plus, persoana care a devenit girant va fi eliberată de această responsabilitate abia atunci când suma împrumutată va fi înapoiată în totalitate.

Pentru a nu te avânta la riscuri majore, cu consecinte pe măsură, atât pentru tine cât și pentru persoana care girează, înainte de a face pasul decisiv este nevoie să îți faci calculele necesare, apoi să fii sigur că iți poți achita ratele la timp. Astfel, girantul nu va fi obligat să returneze suma restantă pe care tu ai împrumutat-o.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi!

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#credit ipotecar, #girant, #imprumut, #bani, #Banca, #datorii, #contract, #debitor, #riscuri , #Banca