Ce este mai exact Fișa Europeană de Informații Standardizate (FEIS) şi când trebuie să o primeşti. Câte zile ai la dispoziţie pentru a evalua ofertele de creditare

Sambata, 12 Martie 2022, ora 08:30 19220 citiri
Recomandarea experţilor financiari este să compari ofertele înainte de a lua o decizie privind un credit ipotecar FOTO Pixabay.com

Impulsionat de nevoile stringente, puternic accentuate în timpul pandemiei, și pentru că îți dorești mai mult spaţiu pentru tine și familia ta, lucrul de acasă ramânând o constantă, ești hotărât să depui cererea pentru un credit ipotecar.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce tip de informații esentiale trebuie sa îţi pună la dispoziție creditorul și de ce este indicat să compari ofertele când apelezi la un credit ipotecar.

Chiar dacă încă teama este destul de mare, creditul îţi este de mare ajutor atunci când ai grijă să fii bine informat. Motiv pentru care este esențial să îți cunoști drepturile iar Ordonanţele de Urgenţă nr. 34/2014, nr. 52/2016 și nr. 50/2010 te lămuresc complet în acest sens.

De asemenea, recomandarea experților financiari este să compari ofertele de la diverși creditori înainte de a lua o decizie privind un credit ipotecar.

Așadar, când oferta este sigură, creditorul trebuie să îţi ofere Fișa Europeană de Informații Standardizate (FEIS), un document menit să îţi dea informații cât mai complete cu privire la termenii și condițiile creditului ipotecar, cat si despre caracteristicile împrumutului, precum:

 • valoarea împrumutului;
 • durata împrumutului;
 • tipul de dobândă;
 • suma totală care trebuie rambursată;
 • dobânda anuală efectivă (DAE): un număr reprezentând costul total al împrumutului, exprimat ca procentaj anual; DAE este indicată pentru a vă ajuta să comparați diferite oferte;
 • toate costurile care urmează a fi plătite, periodic sau o singură dată;
 • numărul, frecvența și valoarea tuturor plăților;
 • informații privind condițiile de rambursare anticipată și cheltuielile pe care va trebui să le suportați dacă decideți să achitați împrumutul înainte de data prevăzută;
 • în cazul contractării unui împrumut în valută: exemple care explică efectele potențiale ale modificării cursului de schimb asupra creditului ipotecar.

Pe această cale, potrivit specialiștilor de la europa.eu, FEIS va permite să compari ofertele de la diferiți furnizori de credite pentru a o selecta pe cea care se mulează cel mai bine pe nevoile și puterea ta financiară.

În cazul în care nu ai primit acest document din partea furnizorului de credit, trebuie să ai grijă să îl soliciți.

Mai mult, în baza normelor Uniunii Europene (UE), orice creditor trebuie să acorde cel puțin 7 zile pentru a analiza oferta.

În concordanță cu legislația țării în care soliciți împrumutul, ar putea fi vorba despre:

 • o perioadă de reflecție în care analizați ofertele pentru a decide care vi se potrivește cel mai bine;
 • o perioadă în care aveți dreptul de a vă retrage dintr-un contract pe care l-ați semnat deja;
 • o combinație a celor două.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi!

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News